Quantcast
Channel: Articole scrise de Alecia
Viewing all 943 articles
Browse latest View live

Cum se aplica si cum se intretine oja semipermanenta – produse profesionale de la Nolia Shop  

$
0
0

Este cunoscut faptul ca unghiile sunt ca o carte de vizita a oricarei femei. Pentru a reflecta o imagine demna de invidiat este necesara orientarea unei atentii speciale care sa vizeze ingrijirea si intretinerea acestora.

De cele mai multe ori este aleasa optiunea aplicarii unei oje simple, intocmai pentru ca se poate efectua facil. Totusi apare nemultumirea ce consta in rezistenta lacului pe unghii. Alegerea efectuarii manichiurii la un salon profesionist este o solutie ideala. Chiar daca acest lucru presupune mai mult timp, rezultatele isi merita asteptarile.

Oja semipermanenta aplicata in mod corespunzator promite cel putin cateva saptamani de rezistenta si aspect de necontestat. Este important ca solutiile si ojele semipermanente sa fie achizitionate de la un magazin de profil. Indiferent ca este vorba despre alegerea unui salon de manichiura sau pentru uzul personal, Nolia Shop este un jucator important pe aceasta nisa.

Oja semipermanenta – ce este si cum se aplica?

Aceasta categorie de lacuri pentru unghii este una definita de rezistenta. Aspectul final este redat prin expunerea la lumina UV a unei lampi special concepute pentru o astfel de procedura.

Consistenta este asemnatoare cu cea a unei oje clasice, diferenta constand in durata lunga de viata de pe unghii. O manichiura cu oja semipermanenta poate reflecta un aspect ireprosabil chiar si timp de 4 saptamani.

In ceea ce priveste nuantele, pe Nolia Shop se regaseste o pleta vasta de culori, astfel incat sa satisfaca cerintele unui public divers. Mai mult decat atat exista posibilitatea de a aplica si modele decorative pe unghie.

Aplicarea ojei semipermanente implica anumiti pasi procedurali ce sunt definiti intr-un final de expunerea la o lampa UV. Spre deosebire de unghiile cu gel sau acrilice, oja semipermanenta ofera un aspect natural, finisajul nefiind atat de invaziv.

Cum este aplicata oja semipermanenta?

Inainte de a aplica diferite solutii pentru fixarea ojei semipermanente, procedurile sunt la fel ca pentru o manichiura clasica. In primul rand, unghiile sunt inmuiate in apa calda pentru a facilita indepartarea cuticulelor, iar ulterior unghia trebuie pilita si degresata in substante speciale.

Un secret ce favorizeaza durata mare deviata o ojei semipermanente pe unghii este aplicarea unei baze care este in general incolora. Aceasta are atat rol protector, cat si cel de fixare a ojei.

Bazele ojei semipermanente – produse profesionale de la Nolia Shop

Rubber Base clear

Aceasta este o baza usor de aplicat si indepartat. Avantajul achizitionarii acestui produs consta in proprietatea imbunatatita a vascozitatii – nu se decojeste si nu sare de pe unghii.

Mai mult decat atat, permite montarea cristaleleor de dimensiuni mici. Pe pagina de Facebook de la Nolia Shop, acest produs este prezentat detaliat – videoclipul este explicit si accesibil publicului larg pe https://www.facebook.com/noliashop/videos/prezentarea-bazelor-pentru-oja-semipermanenta-acum-in-ambalaj-nou-de-11ml-la-doa/1968565620084796/.

Un alt produs utilizat ca baza in tehnica realizarii manichiurii cu oja semipermanenta este Fiber Base latte.

Este ideala pentru manichiurile alb laptoase din trendul acestui sezon. Aceasta contine fibre de sticla invizibile dupa polimerizare.

Avantajele manichiurii cu oja semipermanenta

Pe langa avantajul ca o astfel de manichiura isi pastreaza aspectul timp de cateva saptamani, se face remarcat si rolul practic. Datorita polimerizarii la acea lampa UV, activitatile pot fi reluate imediat dupa aplicare, nefiind necesar un timp suplimentar pentru uscare asa cum se intampla in cazul ojei obisnuite.

Un alt avantaj consta in activitatile multiple ce se pot efectua, fara ca oja sa sara de pe unghii. In aceasta categorie intra si spalatul vaselor. Straturile de oja semipermanenta sunt aplicate de mai multe ori, acest lucru fiind alternat de expunerea la razele UV. Din acest motiv, nu este prezent riscul craparii ojei sau deteriorarii acesteia cauzate deaccidentele metalice.

Cel mai mare avantaj ramane rezistenta. Astfel, pe timpul vacantelor si nu numai, prezenta trusei de manichiura nu mai este necesara. Singurul incovenient este spatiul alb ce se formeaza in momentul cand unghia creste, dar acest lucru se poate remedia usor cu un strat fin de oja aplicata chiar si acasa.

O buna perioada de timp era vehiculata ideea ca oja semipermanenta dauneaza unghiile fragile. In prezent, atat ojele, cat si bazele achizitionate din magazine de profil au standarde ridicate in ceea ce priveste calitatea produselor.

In aceasta categorie se regaseste si Nolia Shop. Pentru cele interesate, portofoliul alcatuit dintr-o varietate de produse profesionale destinate realizarii unei manichiuri de invidiat este afisat pe site-ul oficial Noliashop.com.

The post Cum se aplica si cum se intretine oja semipermanenta – produse profesionale de la Nolia Shop   appeared first on Alecia.ro.


Cadourile de ales pentru familie, printre cele mai complicate si complexe – cum le alegi

$
0
0

Un cadou oferit se presupune a fi esenta gestului, o altfel de exprimare a stimei, a respectului si a sentimentelor ce le ai fata de cel sau cea care iti este destinatar. Mai ales cand vine vorba de membrii familiei, toate cerintele parca se amplifica, sunt asteptari mari. Despre interese, zodii sau hobby-uri, multe ghiduri amintesc despre lucruri ce pot fi luate in considerare pentru a gasi relevanta in alegere. O propunere diferita vine de la Cadouinedit.ro.

Despre aprecierea amintirilor, sub o alta forma

Poate ca cele mai de pret nu sunt lucrurile materiale, ci trairile, emotiile, experientele si deci amintirile pe care le avem impreuna cu altii. De aceea, acestea pot fi chiar sursa de inspiratie pentru cadouri. Cadouinedit.ro vine cu cateva idei in acest sens. Cadourile pentru familie ocupa un loc special pentru oricine, de unde si ideea de a le oferi importanta ce li se cuvine.

Ce poti alege. Intra pe cadouinedit.ro si delecteaza-te cu trofee, rame foto, plachete sau diplome, printre altele. Acestea sunt elemente de decor insa care capata o alta nuanta si importanta. Vor trona pe mobila din living sau in camera, pentru ca sunt de suflet si amintesc de oameni dragi si de evenimente deosebite. Iata si cateva recomandari:

  • Trofeul din pexiglas, ideal pentru persoane cu gusturi sofisticate – in aparenta simple, acestea au un efect maxim. Sunt atractive si duc cu gandul la trofeu pentru merite deosebite. Poate avea forme dintre cele mai diverse, cu insertii din lemn de asemenea.

Acestea se pot personaliza cu text si simboluri, fiind tematice – pentru un absolvent, pentru un tata in devenire, pentru unchi, pentru cuplu la casatorie etc. Cadou Inedit vine cu sugestii la acest capitol, asadar tu va trebui doar sa te preocupi de textul exact ce vei dori sa fie imprimat pe trofeu.

  • Ghiozdanele sunt evident potrivite celor mici. Un element atat de util, orice copil are un ghiozdan pe care il poarta inclusiv atunci cand pleaca la joaca. Acesta poate fi personalizat, un motiv in plus pentru care destinatarul tau il va adora. La Cadou Inedit astfel de optiuni sunt variate de asemenea, atat pentru fete, cat si pentru baieti. Numele copilului va fi imprimat.
  • Perne personalizate. Acestea sunt un cadou ideal mai ales pentru cupluri. Un set interesant si atractiv aduce o nota de umor astfel ca un cadou de acest gen nu este prea curand uitat. Daca ne gandim si din punct de vedere practic atunci husele un cauza sunt realmente apreciate.

Pot fi oferite pentru aniversarea casatoriei, de ce nu.

Cadourile personalizate, una din recomandarile actuale

Cadourile personalizate au acaparat piata de profil de ceva ani. Pentru ca au inceput sa fie accesibile, pentru ca aparatura moderna permitea personalizarea oricarui obiect indiferent din ce era realizat – sticla, lemn, material textile etc. – astfel de cadouri au devenit un trend. Si inca sunt, dat fiind ca ele denota o atentie deosebita acordata detaliilor si ca fac demonstratia faptului ca un cadou nu este ales la intamplare. Astfel de optiuni, de cadouri personalizate pentru familie, sunt un centru de interes si pentru e-shop-ul Cadou Inedit. Iata ce trebuie sa stii despre acestea:

  • Costurile sunt aceleasi, adica nu vei fi taxat pentru preferinta textului imprimat. Practic cumperi din acelasi loc obiectul in sine, il personalizezi si il ai gata pregatit spre a fi inmanat.
  • Daca nu doresti sa completezi cu un text personalizat, poti alege varianta lor standard, cu textul propus.
  • Poti cere si sfatul unui specialist. Una din retineri poate fi legata de modul in care arata un anumit text imprimat. Cei de la Cadou Inedit sunt deschisi spre a consilia pe cei interesati, prin intermediul retelelor sociale.
  • Ai diferite modalitati de plata si livrare rapida.

Astfel de produse sunt unice. Descopera in cadrul paginii lor si indicatii despre fiecare in parte astfel incat sa isi pastreze calitatea printului pentru cat mai mult timp.

In timp ce gandul care te framanta adesea despre ce sa mai cumperi unui membru de familie este clasicul scenariu cunoscut, acum ai sansa de a schimba povestea. Gratie unui e-shop precum Cadouinedit.ro poti gasi mai usor cadouri interesante, de suflet, pentru ca oamenii dragi din familie merita acest efort.

 

The post Cadourile de ales pentru familie, printre cele mai complicate si complexe – cum le alegi appeared first on Alecia.ro.

Aromaterapia – sub formă de inhalații, aplicare topică sau masaj

$
0
0

Aromaterapia este o ramura a terapeuticii naturiste, folosita inca din cele mai vechi timpuri, ce urmareste vindecarea sau ameliorarea diverselor boli cu ajutorul uleiurilor esentiale si esentelor aromatice. Aceasta practica este folosita atata pentru sanatate cat si pentru infrumusetare, relaxare fizica sau liniste interioara. Tratamentul reprezinta inhalarea unor produsi volatili si odorizanti, extrasi din plante aromatice, ce actioneaza in tot organismul.

Uleiurile esentiale si esentele aromatice provenite din plante aromatice, iar pentru a nu-si pierde proprietatiile terapeutice, sunt extrase prin distilarea cu vapori de apa sau presare la rece. Moleculele obtinute au proprietati anti-infectioase, reechilibrante pentru intregul organism, atat fizic, psihic cat si endocrinian. Uleiurile esentiale actioneaza de asemenea eficient asupra virusilor.

La ce este buna aromaterapia?

In intreaga lume sunt cunoscute cateva mii de plante aromate, grupate pe diverse familii botanice: labiante, umbelifere, mirtacee, conifere, citrice, lauracee si angiosperme.

Dintre labiante, cel mai des intalnim lavanda, cunoscuta pentru efectul sau antidepresiv, energizant, dezinfectant, antiinflamator si calmant. Aceasta combate stariile de insomnie, raceala sau gripa, iar atunci cand uleiurile sunt absorbite de piele, regleaza circulatia sanguina.

iasomieIasomia deasemenea are efect antidepresiv, energizant, dezinfectant, antiimflamator si calmant, dar este si un bun afrodisiac. Aroma sa dulce poate conduce la o buna combinare cu esentele de citrice, trandafir ori santal.

Rozmarinul este un alt antidepresiv cu o putere eficienta de combatere a depresiei, agitatiei si oboselii, care are deasemenea si efect antiinflamator, antiviral si afrodisiac. Se foloseste in special in cazurile de astm, bronsita, reumatism sau dureri musculare.

Uleiul de mir poate fi folosit pentru regenerarea tenului imbatranit sau pentru vindecarea anumitor rani. Deasemnea este binefacator in cazul racelilor sau bronsitelor, insa nu trebuie aplicat direct pe o piele sensibila sau pe rani.

Busuiocul este un antiseptic intestinal puternic, folosit in special in Asia pentru combaterea problemelor cauzate de infectii ale organelor intestinale.

Ylang-Ylang, mirosul exotic de floare dulce, este un foarte bun afrodisiac ce aduce euforia, sentimentul de relaxare atat fizic prin relaxarea muschiilor si a depasirii conditiilor de oboseala, cat si psihic eliminand stresul, starile de anxietate si nervozitate. Este si un bun antiseptic si dezinfectant.

Aromaterapia sau medicina aromata se realizeaza acasa, prin inhalare, bai aromatice sau masaj. Se pot folosi spumante de baie, saruri de baie, geluri de dus, lotiuni de corp sau uleiuri de corp. O atentie deosebita trebuie sa o acorde persoanele gravide, care pot avea contraindicatii in folosirea uleiurilor esentiale.

Aparatul de aromaterapie … un must have!

Stresul zilnic are influente (negative) serioase asupra sanatatii si psihicului uman. Un mod de a te relaxa cand ajungi acasa este aromaterapia. Terapia cea mai frumoasa, cu uleiuri esentiale, uleiuri de diverse arome care te vor ajuta sa te relaxezi, calma, revigora.

Aromaterapia fara aparat special de aromaterapie nu se poate face. Un astfel de aparat, montat in dormitor te va ajuta sa respiri mai bine, sa te odihnesti mai bine. Oregon Scientific ofera i.Relax All Senses Aroma Diffuser, aparatul de aromaterapie unic in tara, care va creea un mediu natural, sanatos si relaxant. I.Relax All Senser Aroma Diffuser are trei trepte de terapie holistica: aromaterapia, terapia prin sunete si terapia prin lumina.

I.Rellax All Senser Aroma Difusser, aparatul care relaxeaza

All Senses Aroma Diffuser este aparatul care va regla tensiunea, va relaxa mintea si va da energie si respiratie mai usoara cu ajutorul aromeiterapia. Uleiurile esentiale pe care le elibereaza si tehnologia aparatului va schimba in mod armonios aerul din camera iar tu vei fi mai relaxat. De ce sa cumperi un aparat de aromaterapie? Pentru ca acest aparat impreuna cu uleiurile volatile te vor ajuta sa scapi chiar si de raceala.

All Senses Aroma Diffuser este aparatul de aromaterapie dar si terapie prin lumina. Un mod de tratament naturist (holistic) este de a folosi culori pentru a modifica starea sufleteasca,emotiile si sanatatea. Acest aparat este creat special pentru aromaterapie dar si pentru a oferi o multime de culori relaxante iar combinarea culorilor cu aromaterapie iti va da o stare de bine.

Aparatul de aromaterapie si terapia prin lumina, sunetul care provine din natura (pasarile cantatoare, valurile de ocean, cascade) au beneficii sanatoase si au rol de a calma starea psihica si sufleteasca. I.Relax All Senses Aroma Diffuser are 5 tipuri de sunete ce vor aduce calmul naturii in casa voastra, va va ajuta sa va relaxati, sa dormiti mai usor, sa va concentrati mai bine.

i.Relax All Senses Aroma Diffuser este aparatul care te va relaxa, calma si va trata problemele cu somnul prin aromaterapie, lumina si sunete.

Toate cele trei terapii le puteti utiliza cu ajutorul acestui aparat fara a cheltui multi bani. O singura investitie va poate aduce relaxare, calm, liniste si odihna la voi in casa. I.Relax All Senses Aroma Diffuser este aparatul de aromaterapie care va preveni anumite afectiuni, va trata (insomnia, raceala, depresia), va calma (nervozitatea, starile de anxietate), va relaxa dand o stare de bine sistemului nervos si sufletului.

Aromaterapia este terapia care te scapa de stres, de raceala (daca folosesti uleiuri volatile de cimbru, lavanda, eucalipt, menta), te ajuta sa scapi de insomnii si iti da o stare de bine.

Ce este aromaterapia

Aromaterapia se mai numește „terapia cu uleiuri esențiale”. Este un concept folosit pentru a descrie mai multe terapii alternative sau complementare care utilizează compușii sau uleiurile esențiale din plantele aromatice în scop terapeutic.

National Association for Holistic Aromatherapy (NAHA) definește aromaterapia ca „aplicarea terapeutică sau utilizarea medicinală a substanțelor aromatice (uleiuri esențiale) pentru vindecarea holistică”.

Deși pare o terapie modernă, sau de actualitate, uleiurile esențiale sunt folosite de mai bine de 6.000 de ani, cu scopul îmbunătățirii dispoziției sau a stării de sănătate.

Există numeroase uleiuri esențiale care au demonstrat proprietăți terapeutice importante, îndeosebi activități antimicrobiene, antivirale, antifungice, insecticide și antioxidante.

Aromaterapia se folosește sub formă de inhalații, aplicații topice sau masaj.

Aromaterapia este o terapie complementară. Nu este folosită ca tratament în sine pentru boli, deși poate susține tratamentul convențional recomandat de medic în diverse afecțiuni.

Comparativ cu fitoterapia sau alte domenii, aromaterapia este mai puțin studiată și de aceea are o susținere științifică mai redusă. Majoritatea beneficiilor lor sunt bazate pe medicina tradițională și anecdote. Din acest motiv, efectul placebo este o problemă în studierea eficienței aromaterapiei în prevenirea sau tratarea anumitor afecțiuni.

Cercetările realizate pe acest domeniu sunt oarecum în fază incipientă. Studiile realizate pe efectele aromaterapiei sunt mai puțin robuste. Ele sunt bazate în mare parte pe presupunerea că anumiți compuși volatili din uleiurile esențiale care sunt difuzați în aer pătrund în cavitatea nazală a plămânilor, de unde acționează ulterior asupra corpului.

Compușii inhalați în mod tradițional prin afumare, precum marijuana, nu sunt considerați ca făcând parte din aromaterapie.

Beneficiile aromaterapiei

Aromaterapia poate ajuta la reducerea:

  • durerilor corporale, musculare
  • stărilor de anxietate, agitație, stres și depresie
  • oboselii și insomniei
  • problemelor circulatorii
  • crampelor menstruale
  • disconfortului cauzat de menopauză
  • alopeciei sau căderii părului
  • simptomelor de psoriazis (în acest caz trebuie recomandare de la medic)
  • problemelor digestive (prin utilizarea uleiului esențial de mentă, dar acesta nu trebuie ingerat)
  • durerilor de dinți și a aftelor bucale (prin utilizarea uleiului esențial de cuișoare, aplicat extern, nu înghițit)

O recenzie din 2000 a arătat că masajul aromaterapeutic produce un efect anxiolitiv tranzitoriu ușor, însă nu suficient de puternic pentru a putea fi folosit ca tratament pentru anxietate.

Cum se practică aromaterapia

Aromaterapia se folosește sub formă de inhalații sau de aplicații externe.

Prin inhalare: uleiurile se evaporează în aer printr-un difuzor, spray sau picături de ulei, sau se inhalează (inspiră) în cadrul unei băi de aburi.

Pe lângă faptul că ajută la dezinfectarea căilor respiratorii, la decongestionarea lor și la producerea de beneficii la nivel psihologic, uleiurile esențiale oferă un miros plăcut, iar inhalarea lor stimulează și sistemul olfactiv, acea parte a creierului care este conectată la miros.

Moleculele care intră pe nas și pe gură ajung în plămâni, iar de acolo în alte zone ale corpului. Pe măsură ce acestea ajung la creier, afectează sistemul limbic, care este asociat cu emoțiile, ritmul cardiac, tensiunea arterială, respirația, memoria, stresul și echilibrul hormonal. Astfel, uleiurile esențiale pot avea un efecte subtil însă holistic asupra corpului.

Prin aplicare externă. Uleiurile esențiale pot fi folosite sub formă de masaj sau băi. Se pot de asemenea adăuga în diverse produse care se absorb prin piele (creme, loțiuni, spray-uri). Zonele masate cu uleiuri esențiale au parte de o stimulare sangvină. Regiunile cele mai bogate în glande sudoripare și foliculi de păr – precum capul și palmele, absorb uleiurile mult mai eficient.

Precauții și contraindicații la uleiurile esențiale

Deși pare o terapie naturală, aromaterapia include utilizarea unor produse obținute prin procedee chimice. Din acest motiv, dacă sunt folosite în mod incorect, uleiurile esențiale pot cauza reacții adverse grave.

Inclusiv aplicarea lor pe piele fără a fi diluate în mod corespunzător (cu o cantitate suficientă de ulei vegetal), poate provoca arsuri, iritații, dermatite și alte afecțiuni grave. De regulă se folosesc câteva picături la 30 ml de ulei vegetal (ulei de măsline, de cocos, de floarea-soarelui, de migdale dulci, de argan).

Este recomandat să faceți întotdeauna un test de alergie înainte de a folosi un ulei esențial nou:

  • Diluați uleiul esențial într-o cantitate dublă de ulei vegetal
  • Masați amestecul pe o porțiune mică de piele pe interiorul antebrațului
  • Dacă nu apar reacții alergice în 24-48 de ore de la aplicare, puteți folosi uleiul fără probleme.

Unele persoane acuză reacții alergice chiar și după ce au folosit un ulei esențial de mai multe ori. Dacă apare o reacție nouă, încetați să mai folosiți extern sau să inhalați acel ulei esențial.

Ingerarea sau înghițirea uleiurilor esențiale este contraindicată, decât dacă pe produs apare mențiunea „pentru uz intern”. Unele uleiuri pot fi folosite doar la recomandarea medicului.

Administrarea internă a uleiurilor esențiale poate afecta ficatul sau rinichii. Pot cauza de asemenea interacțiuni cu unele medicamente, cauzând schimbări în intestin.

Riscurile utilizării incorecte a uleiurilor esențiale sau a aromaterapiei

Fiecare ulei esențial are o compoziție chimică unică și anumite recomandări pentru utilizare, de aceea este important să consultați medicul, un maseur sau un aromaterapeut profesionist înainte de a utiliza uleiurile esențiale în scop terapeutic.

Un profesionist poate oferi sfaturi despre cel mai bun mod de utilizare și diluția corectă.

FDA nu monotorizează produsele aromterapeutice, de aceea poate fi dificil de aflat dacă un ulei esențial este natural, sau este sintetic, este pur sau contaminat.

Unele produse de îngrijire a corpului și a casei – precum loțiuni sau candele – pretind că conțin uleiuri esențiale, însă în realitate conțin parfumuri sintetice.

Persoanele cu hipertensiune arterială trebuie să evite uleiurile esențiale cu efecte stimulente, precum uleiul esențial de rozmarin. Feniculul, anasonul și salvia au efecte similare estrogenul, de aceea ele trebuie evitate de persoanele cu tumori ovariene sau cancer la sân dependent de estrogen.

Aromaterapia trebuie folosită cu precauție de persoanele care suferă de:

  • alergii
  • rinită alergică
  • astm
  • eczeme
  • psoriazis

Aromaterapia este contraindicată persoanelor cu epilepsie sau tensiune arterială mare, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează, precum și celor care iau diverse tipuri de medicamente.

Uleiurile esențiale derivate din citrice pot face pielea mai sensibilă la razele ultraviolete, crescând riscul de arsuri solare (evitați expunerea la soare după utilizarea lor).

Aromaterapia poate produce efecte secundare, însă nu de lungă durată:

  • greață
  • dureri de cap
  • unele reacții alergice

Surse:

  1. com, Aromatherapy: https://examine.com/supplements/aromatherapy/
  2. Christian Nordqvistm, Debra Rose Wilson, Aromatherapy: What you need to know, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/10884.php
  3. B Cooke and E Ernst, Aromatherapy: a systematic review, Br J Gen Pract. 2000 Jun; 50(455): 493–496: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1313734/

 

The post Aromaterapia – sub formă de inhalații, aplicare topică sau masaj appeared first on Alecia.ro.

Alergii – de ce apar? Cum le tratăm? Cât de periculoase pot fi alergiile?

$
0
0

Alergiile alimentare sunt mult mai comune decât credem. Cu toții cunoaștem cel puțin câteva tipuri de alimente care pot produce reacții adverse la unele persoane, precum arahidele și laptele. Există însă mult mai multe alimente care pot provoca reacții alergie la persoanele sensibile.

Circa 3% din populația adultă este afectată de alergii alimentare. Procentul este și mai mare la copii. Între 6% și 8% dintre copiii sub 3 ani suferă de această sensibilitate, iar numărul lor continuă să crească.

Deși nu există nici un tratament eficient pentru alergiile alimentare, unii copii se vindecă de la sine pe măsură ce cresc mari.

Alergia este un răspuns al sistemului imunitar la o substanță străină care nu este de regulă dăunătoare corpului. Aceste substanțe sunt denumite alergeni. Ele pot face parte din categoria alimentelor, a polenurilor din plante sau din clasa animalelor (păr sau mătreață de animale).

Sistemul imunitar are datoria de a menține organismul sănătos prin combaterea patogenilor nocivi. Mai precis, atacă orice substanță pe care o consideră intrusă și periculoasă. În funcție de alergenul care a pătruns în corp, răspunsul imunitar se poate manifesta sub forma unei inflamații, a strănutului sau a altor reacții.

Sistemul nostru imunitar este înzestrat cu capacitatea de a se adapta la condițiile de mediu. De exemplu, când intră în contact cu mătreață de animale, „își dă seama” că este un lucru inofensiv. Însă sistemul imunitar al persoanelor alergice la mătreața de animale o va percepe ca un invadator și o va ataca.

Ce sunt alergiile alimentare

La fel ca și celelalte tipuri de alergii, alergia alimentară este o reacție a sistemului imunitar la un factor cu potențial alergen, în acest caz la un anumit aliment. Chiar și în cantități mici, alimentele alergene pot declanșa reacții adverse, precum tulburări digestive, mâncărimi sau umflarea căilor respiratorii.

La unele persoane, o astfel de alergie poate provoca simptome severe sau chiar șoc anafilactic – care poate pune viața în pericol.

Alergia alimentară și intoleranța alimentară

Este foarte ușor să confundăm alergia alimentară cu o reacție mult mai comună, precum intoleranța alimentară. Deși provoacă un disconfort considerabil, intoleranța alimentară este mai puțin severă decât alergia, întrucât nu implică sistemul imunitar.

Simptomele alergiilor alimentare

Alergia la un anumit aliment poate duce la reacții grave, deoarece organismul confundă alimentul alergen cu un corp străin și îl percepe ca pe o amenințare. Din această cauză, corpul are un răspuns imun anormal la alimentul consumat.

Unele persoane pot dezvolta răspunsuri inflamatorii severe în urma expunerii la alergenii alimentari.

Reacțiile alergice apar de regulă la câteva minute sau ore după consumul alimentului alergenic. Ele vizează tractul respirator, tractul gastrointestinal, pielea și sistemul cardiovascular.

Cele mai frecvente simptome asociate alergiilor alimentare sunt:

  • furnicături sau mâncărimi în interiorul gurii
  • urticarie, prurit sau eczeme pe piele
  • umflarea buzelor, feței, limbii, gâtului și a altor părți ale corpului
  • respirație șuierătoare, tuse repetitivă
  • congestie nazală sau dificultăți respiratorii
  • răgușeală, dificultăți de înghițire
  • dureri abdominale, crampe stomacale, diaree, greață sau vărsături
  • amețeală, pierderea echilibrului sau leșin
  • puls scăzut
  • paloare sau piele de culoare albastră

Reacțiile alergice pot afecta simultan mai multe părți ale corpului – de pildă dureri de stomac însoțite de eczeme.

Șocul anafilactic necesită tratament de urgență. Dacă nu este tratat la timp, poate duce la comă sau chiar la deces.

Răspunsul inflamator. Principalul simptom sesizabil în cazul unei alergii alimentare cuprinde zona feței. Persoana afectată poate observa o inflamare severă a limbii sau a întregii fețe. Această inflamație poate duce la îngustarea gâtului, cauzând astfel probleme de respirație. Acest răspuns alergic poate deveni sever (șoc anafilactic).

Scăderea tensiunii arteriale. Un alt simptom care poate însoți o reacție alergică la un aliment este coborârea bruscă a tensiunii arteriale.

Mâncărimi și/sau eczeme. Alergiile alimentare pot provoca atât urticarie, cât și eczeme. Aceste simptome sunt cauzate direct de eliberarea de histamine în corp, substanțe care duc la inflamarea pielii.

Alimente care pot declanșa alergii

Alergia la laptele de vacă

laptele

Alergia la lapte este unul din cele mai comune tipuri de alergii alimentare. Circa 3% dintre copii primesc acest diagnostic. Vestea bună este că în cele mai multe cazuri, alergia la lapte se atenuează în timp, iar până când cresc mari, dispare complet.

Alergia la ouă

Oul este un alt aliment care poate declanșa reacții alergice la anumite persoane. Alergia la ouă se întâlnește mai des la sugari și la copiii mici. La fel ca în cazul laptelui, această alergie se estompează pe măsură ce copiii cresc mari.

oua-in-dieta-rina

Alergia la arahide și nuci

Alergia la arahide este una din cele mai grave alergii alimentare. Provoacă reacțiile cele mai severe. Nu se știe cu precizie de ce arahidele provoacă alergii. Studiile au arătat că introducerea lor devreme în dieta copiilor mici este o modalitate eficientă de a preveni apariția reacțiilor alergice mai târziu.

Alergia la pește și crustacee

Peștele nu este unul din cele mai tolerabile alimente. Drept dovadă, un număr mare de persoane dezvoltă reacții alergice la consumul de produse din pește. La fel ca alergia la arahide, și alergia la pește poate pune viața în pericol.

Corpul atacă proteinele din crustacee considerându-le intruse. Simptomele apar rapid și pot deveni în scurt timp severe.

Alergia la soia

lapte-de-soia

Este un tip de alergie alimentară mai rară. Sub 1% dintre copii sunt afectați, însă majoritatea lor o depășesc pe măsură ce înaintează în vârstă.

Alergia la grâu sau la gluten

alimente ce contin gluten

Glutenul este o proteină care se găsește în cereale, precum grâu, orz și secară. Unele persoane pot fi alergice la grâu, însă nu și la gluten.

Boala celiacă este o afecțiune digestiv care poate deveni severă dacă nu este diagnosticată sau tratată la timp. Se manifestă prin diaree severă în urma ingerării de produse care conțin gluten, eczeme, scădere severă în greutate și dureri abdominale.

La copiii mici se poate observa doar incapacitatea de a lua în greutate, fără dureri sau alte simptome.

Și anumite semințe – precum semințele de susan și semințele de muștar (inclusiv muștarul cu boabe) – pot declanșa reacții alergice. În unele țări aceste alimente sunt considerate factori alergeni majori.

Alergia la alimente din aceeași categorie

Atenție, persoanele alergice la un anumit aliment pot dezvolta reacții alergice și la alte alimente înrudite. De exemplu, cei care sunt alergici la un tip de fructe oleaginoase precum nuci pot fi alergici și la alte soiuri (migdale, fistic, alune, caju).

Unii alergici la arahide pot fi alergici și la unele leguminoase, întrucât arahidele nu sunt nuci, ci leguminoase.

Nu toate reacțiile adverse înseamnă o alergie

Însă nu toate persoanele care experimentează simptome după consumul unui aliment suferă de o alergie alimentară. Alergia alimentară va produce de fiecare dată un tip de reacție adversă la consumul alimentului declanșator.

Unii pot acuza mâncărimi la nivelul gurii și gâtului după ce mănâncă fructe sau legume crude. Aceste simptome pot indica prezența sindromului alergiei orale – o reacție la polenul fructelor sau legumelor, și nu la aliment în sine.

Sistemul imunitar recunoaște polenul și alte proteine similare în aliment și inițiază un răspuns alergic. Alergenul este distrus prin încălzirea sau prepararea termică a acelor fructe sau legume, care pot fi consumate astfel fără probleme.

Remedii naturale pentru alergiile alimentare

Există mijloace naturale prin care se pot reduce răspunsurile alergice și simptomele cauzate de expunere la alimentele cu potențial alergenic.

Cel mai bun mijloc de combatere a alergiilor alimentare este prevenirea, mai precis, evitarea alimentelor care pot produce alergii.

Orice aliment care declanșează un răspuns inflamator ar trebui evitat, deoarece poate crea complicații în corp. Pentru a identifica alimentele care pot provoca reacții alergice se poate încerca o dietă eliminatorie pe cont propriu. Notați fiecare aliment consumat și urmăriți reacțiile adverse.

Se pot face de asemenea teste de alergie pentru depistarea alimentelor la care ați putea dezvolta alergii. Aceste teste vor oferi informații mai precise și vă vor ajuta să reduceți la minim expunerea la ingredientele pe care trebuie să le evitați.

Uleiurile esențiale – utile în alergiile alimentare

Uleiurile esențiale pot ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de alergiile alimentare, precum dureri de cap, dificultăți respiratorii sau chiar disconfort digestiv.

De exemplu, uleiul esențial de eucalipt este o alegere inspirată pentru îmbunătățirea respirației afectate de expunerea la un aliment alergen. Eucaliptul are un efect răcoritor și decongestionant. Ajută la deschiderea sinusurilor și a plămânilor și facilitează pătrunderea aerului.

Totodată, uleiul esențial de eucalipt reduce inflamația de la nivelul căilor respiratorii restricționate din cauza reacției alergice.

uleiuri-esentiale-nas-infundat

Un alt ulei esențial care poate fi eficient în atenuarea simptomelor de alergie alimentară este uleiul esențial de turmeric, îndeosebi a disconfortului digestiv. Turmericul este renumit pentru proprietățile sale antiinflamatoare puternice. Susține sănătatea intestinală și reduce diverse tipuri de inflamații și dureri.

Și uleiul esențial de măghiran poate fi utilizat pentru restaurarea funcției optime a sistemului digestiv, afectată de reacțiile alergice la anumite alimente.

Pe lângă utilizarea uleiurilor esențiale, în combaterea reacțiilor alergice este importantă să evitați complet ingerarea acelor alimente la care vă știți alergic.

Alergenii din alimente pot rămâne pe anumite obiecte dacă acestea nu sunt curățate corespunzător. Însă atingerea unui obiect (farfurie, tacâm, tocător, chiuvetă, mâner din bucătărie) care conține o substanță la care sunteți alergic poate să nu provoace nici o reacție. În unele cazuri poate cauza o eczemă pe porțiunea de piele care a intrat în contact cu obiectul respectiv.

Este puțin probabil ca în lipsa înghițirii alergenului să apară reacții adverse. Simpla spălare a obiectelor și a suprafețelor care pot intra în contact cu alimentele alergenice, dar și a mâinilor, poate preveni sau stopa eczemele, fără să fie nevoie de medicamente.

Când trebuie să mergeți la medic

Este recomandat să mergeți la medic sau la alergolog de îndată ce observați că aveți reacții adverse la consumul unui anumit aliment. Medicul va putea pune un diagnostic cât mai corect dacă pacientul se prezintă la cabinet exact în momentul manifestării alergiei.

Șocul anafilactic poate fi fatal

Anafilaxia este cea mai gravă formă de reacție alergică. Dacă nu se intervine imediat, poate aduce corpul într-o stare de șoc periculos.

Mergeți de urgență la medic dacă observați simptome de anafilaxie:

  • constricția și îngustarea căilor respiratorii
  • umflarea gâtului sau senzația de nod în gât, care îngreunează respirația
  • șoc cu scăderea drastică a tensiunii arteriale
  • creșterea pulsului
  • amețeală, dezechilibrare, pierderea conștienței

Afectiunile grupate sub numele de alergii sunt declansate de reactii imune cu caracter potrivnic organismului, reactii denumite anafilactice sau atopice.

Afectiunile alergice apar la indivizii care actioneaza intr-un fel specia la anumite alergene nedaunatoare pentru majoritatea oamenilor, spre exemplu cum sunt: polenurile de flori, praful din casa, pene, par de animale, diverse alimente cum ar fi capsunii, fragii, carnea de peste si multe altele. In urma contactului cu unul dintre alergenele spuse mai sus, organismul alergicilor sintetizeaza anticorpi din clasa IgE. Complexele imune alergen – IgE se leaga prin fragmentul Fc al IgE de suprafata leucocitelor bazofile sau mastocite, celule care contin in citoplasma lor granule cu histamina, serotonina, acid hialuronic, heparina, bradikinina si alti mediatori chimici.

Fixarea acestor complexe alergen – IgE la suprafata mastocitelor initiaza asa-numita “degranulare”, adica eliberarea mediatorilor chimici din celule. Acesti mediatori chimici produc o serie intreaga de modificari circulatorii si tisulare asemanatoare cu modificarile inflamatorii, cresc permeabilitatea capilara, produc contractia musculaturii netede, hipersecretia mucoaselor. Aceste fenomene fiziopatologice explica simptomatologia clinica a alergiilor, bronhospasmul din astm, lacrimarea si secretia abundenta nazo-faringiana din guturaiul de fan etc.

In bolile alergice sau parazitare, creste numarul eozinofilelor in sange de la 1 – 3% (valoare normala) la 10 – 20%.

Mastocitele elibereaza un factor de atractie pentru eozinofile, care migreaza spre locul reactiei anafilactice si fagociteaza complexele imune alergen-IgE, limitand astfel reactia alergica. Deci, au un rol de franare, de control al reactiei alergice.

Secretia de anticorpi IgE, reagine, este reglata de timus, in special de limfocitele T.

INFO: Citeste si despre Xyzal pentru tratarea simptomelor de rinita alergica

Din observatiile clinice efectuate a rezultat faptul ca majoritatea alergiilor sunt determinate ereditar. Daca ambii parinti sunt alergici, copii au 75% sanse sa fie alergici. Daca unul din parinti este alergic, copii au aproximativ 50% sanse sa fie alergici. Factorul ereditar nu actioneaza prin influentarea secretiei de anticorpi IgE care pot fi sintetizati si in organismul persoanelor “normale”, ci determina sensibilitatea crescuta a mucoaselor (respiratorie, digestiva) pentru antigenele alergogene.

Alergenele  incriminate in diferitele afectiuni alergice pot patrunde in organism:

  • a – pe cale respiratorie prin inhalare
  • b – pe cale digestiva
  • c – prin contact direct cu pielea
  • d – pe cale injectabila sau prin intepaturile de insecte

a)      Printre alergenele ce patrund in organism prin inhalare se numara :

  • Polenurile de iarba, flori, pomi (tei, artari, mesteceni, stejari etc.)
  • Praful de casa care contine resturile unor insecte, cea mai puternic alergixanta fiind molia de stofa, diverse mucegaiuri, matreata umana sau animala, praful din perne sau pilote.
  • Parul de animale (caini, pisici, iepuri, hamsteri sau animale de la zoo).
  • Sporii de ciuperci din pamant sau mucegaiuri, care se dezvolta pe fructe sau cereale pastrate in conditii improprii.
  • Faina(rinita sau astmul brutarilor)
  • Solventi, diverse substante chimice.

Starile alergice se caracterizeaza printr-o simptomatologie respiratorie de diferite grade de intensitatea incepand de la stranuturi repetate, rinoree,lacrimare, faringite, senzatie de nas infundat pana la astmul bronsic. Alergiile respiratorii cele mai frecvente sunt boala fanului (guturaiul de fan), declansata de diverse polenuri, alergia la praful de casa si astmul bronsic. In astmul bronsic crizele sunt provocate de inhalarea alergenului sensibilizant specific respectivului bolnav (polen, par de animale, praf de casa, faina etc.)

Alergie la capsuni: simptome si tratament. Cum scapam de alergia la capsuni?

b)      Alergenele introduse in organism pe cale digestiva pot fi diverse alimente: fructe (capsuni, fragi), carne de peste, lapte, oua, alune de pamant etc., conservanti alimentari, diverse tipuri de medicamente (penicilina, laxative, sulfamide, piramidon, aspirina etc.).

Alergenele digestive produc cel mai adesea urticarie (eruptii insotite de mancarime care apar pe brate, abdomen si gambe), eczeme, dar pot declansa si fenomene mai grave precum umflarea pleoapelor, a fetei sau chiar soc anafilactic. Socul anafilactic este cea mai grava reactie a organismului la contactul cu un alergen anume. Este o reactie care se declanseaza in cateva secunde sau minute dupa contact si se manifesta prin: scaderea tensiunii, soc cardio-vascular, obstructie nazala, mancarimi, rinoree, spasm laringian sau bronsic pana la senzatia de sufocare cu respiratie grea, suieratoare ca in crizele de astm. De asemenea este posibil sa apara si eruptii insotite de mancarime, dureri abdominale, greata, diaree sau contractii uterine dureroase.

c)      Alergenele ce vin in contact direct cu pielea printre care se numara diverse creme cosmetice, coloranti sau substante chimice din imbracaminte care pot determina aparitia unor eczeme de contact. Eruptia este formata din vezicule de culoare roz si provoaca o senzatie intensa de mancarime a pielii

Frigul, de asemenea poate actiona ca un alergen de contact declansand urticaria de frig. In acest caz se pare ca alergenul este de fapt o proteina care se afla in piele si care sufera anumite modificari structurale atunci cand pielea este supusa la frig.

d)      Alergenele ce pot fi introduse pe cale injectabila in organism (medicamente injectabile). Cele mai cunoscute alergene de acest tip sunt penicilina si novocaina.

Alte alergene ce pot fi introduse in organism prin intepatura sunt veninul de insecte (paianjeni, albine sau viespi). In mod normal, in urma intepaturii unei albine sau viespi se produce in locul respectiv o usoara umflatura care dispare intr-un timp relativ scurt. Persoanele alergice la veninul acestor insecte reactioneaza foarte puternic la intepaturi si de multe ori intra in soc anafilactic.

Tratamentul alergiilor – ce facem sa scapam de alergii?

Diagnosticul starilor alergice este in primul rand un diagnostic clinic bazat pe datele de anamneaza (istorisirea bolii de catre bolnav medicului ce il consulta), si examinarea bolnavului.

In multe dintre cazuri nu se poate determina prin datele culese de la bolnav antigenul fata de care este sensibil acesta, alergenul care ii provoaca reactia alergica respectiva, si atunci recurge la testele cutanate pentru determinarea sensibilitatii fata de diferiti alergeni. Testarea respectiva se efectueaza numai in cabinete specializate, de alergologie si impune prudenta deoarece aplicarea unor alergene in cazul acestor teste poate provoca o reactie grava ( socul anafilactic). Intotdeauna, cabinetele respective au la indemana medicamente necesare pentru tratamentul antisoc. Testul cutanat se efectueaza prin aplicarea pe antebratul bolnavului a unei picaturi de antigen prin care se face o intepatura foarte mica a pielii. Dupa 20 – 30 de minute se citeste rezultatul; in cazul unei reactii pozitive apare o umflatura eritematoasa cu diametrul de aproximativ 2 cm.

Cantitatea de anticorpi IgE, precum si specificitatea lor se poate determina cu teste ectrem de sensibile cu izotopi radioactivi (testul radioalergosorbentului – RAST si testul radioimunosorbentului – RIST)

Identificarea alergenului fata de care este sensibil bolnavul se poate face si “in vitro” prin anumite teste, ca de exemplu: testul de transformare blastica a limfocitelor bolnavului in prezenta antigenului alergizant.

Tratamentul starilor alergice

Tratamentul simptomatic, deci tratamentul simptomelor diverselor boli alergice, poate fi un tratament de urgenta in cazul socului anafilactic sau al crize de astm bronsic, tratament care se aplica de obicei intr-o unitate medicala , dar poate fi si un tratament obisnuit, ambulatoriu.

In ceea ce priveste medicatia in cazul bolilor alergice, aceasta este variata, in functie de afectiunea respectiva si cuprinde; corticoterapice, care au rol antiinflamator, bronhodilatatoare (preparate care contin derivati de adrenalina) sau aminofilina, antihistamice. In cadrul antihistimicelor mentionam ca subtanta cromoglicat de sodiu actioneaza chiar asupra celulei producatoare de histamina, mastocitul impiedicand eliberarea de histamina din granulele citoplasmatice.

Tratamentul cauzal al afectiunilor alergice consta in primul rand in evitarea contactului cu alergenii sau a introducerii acestuia in organism. De exemplu: interdictia consumarii alimentului care provoaca alergia, interdictia administrarii medicamentului incriminat pacientului alergic, schimbarea locului de munca in cazul unei alergii legate de profesie, masuri de igienizare a locuintei in cazul alergiilor provocate de praf.

Imunoterapia afectiunilor alergice

Alt aspect al tratamentului cauzal il constituie imunoterapia afectiunilor alergice, ce se efectueaza prin desensibilizarea specifica. Aceasta metoda, de mult utilizata in clinica, consta in injectarea succesiva in timp a unor doze de alergen din ce in ce mai mari pana se ajunge la nivelul in care pacientul devine tolerant la acest alergen. Tratamentele de desensibilizare si durata lor care poate fi de la cateva luni pana la 1 – 2 ani, trebuie personalizate pentru fiecare caz si pacient in parte. In cele mai multe cazuri aceste tratamente dau rezultate pozitive si reactivitatea pacientilor fata de alergenul respectiv scade, motiv pentru care si simptomele alergiei scad considerabil sau dispar complet in unele cazuri.

Chiar daca in unele stari alergice poate fi implicat un factor ereditar se poate vorbi despre o profilaxie a starii alergice. Aceasta profilaxie trebuie inceputa imediat dupa nastere si este cea mai simpla metoda profilactica si cea mai naturala tinand cont ca este vorba de alaptatul la san al sugarului. Statistic s-a constatat faptul ca sugarii alaptati corect la san au prezentat in procent mai scazut de urticarie fata de sugarii care au fost alaptati artificial.

De asemenea, deoarece anumite forme de astm bronsic sunt cauzate de o senzibilizare fata de antigene microbiene sau virale, sensibilizare dobandita inca din copilarie in urma unor bronsite repetate este recomandata tratarea corecta a tuturor cailor respiratorii la sugar si copilul mic.

Guturaiul fanului

Cei care sufera de alergie afirma ca sunt putine boli mai suparatoare decat aceasta si cu toate ca nu sunt de acord cu ei in aceasta privinta, sustin faptul ca alergiile sunt destul de enervante si neplacute. Medicina populara imparte alergiile in trei categorii: usoare, moderate si grave. Pentru combaterea alergiilor exista un tip de tratament preventiv si unul curativ. Daca se mesteca odata pe zi capacele de faguri timp de o luna inainte de data la care se asteapta aparitia alergiei, aceasta este posibil sa nu se mai produca sau sa aiba o forma mai usoara.capita-de-fan

In cazul unei alergii usoare tratamentul va fi urmat odata pe zi, lunea, miercurea si vinerea, in fiecare saptamana, mentine nasul desfundat si uscat. Daca nu puteti procura bucatele de faguri, le puteti inlocui cu 2 lingurite de miere de albine lichida la fiecare masa.

Alergia moderata se trateaza cu 5 doze de fagure pe zi, in primele 2 zile iar mai apoi se trece la 3 doze pe zi, tot timpul cat este nevoie. Este indicat sa se manance fagurii cu miere in ei, dar se pot inlocui foarte bine si cu 2 lingurite de miere.

In cazurile de alergie moderata s-a observat:

  1. Lacrimarea ochilor dispare in 3 minute
  2. Nasul incepe sa se desfunde in 3 minute; dupa aproximati 6 – 7 minute nasul este complet desfundat iar respiratia se poate desfasura normal.
  3. Curgerea nasului inceteaza
  4. Iritarea gatului va ceda

In caz caz de alergie grava se recomanda:

  1. Este recomandat ca inainte cu cateva luni ca afectiunea respectiva sa se declanseze, sa se consume cate o lingura de miere dupa masa si inainte de culcare ( aceasta sa fie dizolvata in jumatate de cana cu apa).
  2. Este bine sa se consume otet de mere combinat cu miere de albine, acestea trebuiesc amestecate intr-o cana cu apa (poate fi si pe jumatate). Acestea trebuiesc consumate inainte de micul dejun si inainte de culcare. Tratamentul trebuie sa inceapa cu 2 saptamani inainte de declansarea alergiei si trebuie tinut pe toata durata acesteia.
  3. Mestecarea cocolosilor de faguri este indicata pentru mentinerea nasului uuscat si desfundat.
  4. O lingura de miere luata dupa pranz si cina face foarte bine, mai ales daca in timpul respectiv se administreaza si tratamentul cu otet de mere si miere de albine, prezentat mai sus.

Combinatia de otet cu miere impreuna cu mestecarea fagurilor de miere este decat injectiile. In timp ce injectiile nu impiedica secretia mucozitatii in nas, aceasta dispare cand se aplica tratamentul indicat in medicina populara. De asemenea, indiferent de gravitatea alergiei, cu mancarimi la ochi si nas, cand acest tratament este urmat ,stranuturile reduc ca numar, iar secretia apoasa dispare.

Fenistil – Tratament Pentru Alergii. Vezi cum ajuta

Fenistil (substanta activa este dimetinden), de la compania farmaceutică elvețiană Novartis Consumer Helms reprezintă un grup de antihistaminice H1 din prima generație. Prin blocarea receptorilor H1-histaminei, se previne apariția reacțiilor alergice, având astfel un efect pronunțat antialergic.

Medicamentul reduce semnificativ capacitatea crescută a pereților capilarelor, cauzată de o reacție alergică, previne creșterea reacțiilor alergice de tip imediat, asociate cu secreția unor cantități suplimentare de histamină. Fenistil nu are niciun efect toxic asupra inimii și, în general, este considerat un medicament sigur, ceea ce face posibilă utilizarea acestuia de către copii.

Printre avantajele principale ale medicamentului, producătorul său (și acest lucru este destul de respectat în comunitatea farmaceutică mondială) afirmă amploarea spectrului de acțiune (incluzând efectele antialergice, antipruritice și antiexudative) și declanșarea rapidă a dezvoltării efectului farmacologic , a cărei activitate de vârf este măsurată la 15-45 de minute de la momentul administrarii. Fenistil se caracterizează prin proprietăți pronunțate antipruritice, ceea ce îl face un remediu eficient pentru mușcăturile insectelor și erupțiile cutanate infecțioase.

Fenistil

Pe lângă picături, Fenistil este disponibil în alte două forme de dozare, dar pentru aplicare locală externa: gel și emulsie. Gelul este convenabil în sensul că are un efect suplimentar de răcire. Cu leziuni extensive ale pielii, alergologii recomandă combinarea recepției picăturilor cu utilizarea uneia dintre formele externe ale medicamentului, în timp ce în practica pediatrică apare tendința de a se reduce la minimum suprafața pielii supusă tratamentului cu gel. După aplicarea acesteia, zonele de piele tratate nu trebuie expuse la lumina soarelui. Forma orală a medicamentului nu este bine combinată cu utilizarea calmantelor și a alcoolului, deoarece potențează acțiunea lor.

Dozare

Fenistil picaturi se administrează pe cale orală.

Pentru adulții și copii cu vârsta peste 12 ani, doza zilnică este de obicei 3-6 mg (60-120 picături), împărțită în 3 doze (adică 20-40 picături de 3 ori pe zi).

Pacienții care sunt predispuși la somnolență, se recomandă prescrierea a 40 de picături înainte de culcare și 20 de picături dimineața, în timpul micului dejun.

Interacţiune

Fenistil îmbunătățește acțiunea anxioliticelor și a hipnoticelor.

Cu aportul simultan de etanol, rata reacțiilor psihomotorii încetinește.

Inhibitorii MAO măresc efectul anticholinergic și inhibitor asupra sistemului nervos central.

Antidepresivele triciclice măresc riscul creșterii presiunii intraoculare.

Efecte secundare

Din partea sistemului nervos central: somnolență (mai ales la începutul tratamentului), amețeli, agitație, dureri de cap.

Din partea sistemului digestiv: greață, gură uscată.

Din partea sistemului respirator: uscăciunea la nivelul gâtului, tulburări ale funcțiilor de respirație externă.

Altele: edem, erupție cutanată, spasme musculare.

Indicaţii

Fenistil este indicat in:

  • boli alergice (urticarie, febra fânului, rinita alergică pe tot parcursul anului, alergii la alimente și medicamente, angioedem);
  • mâncărime de origine diferită (eczeme, alte dermatoze de mâncărime, inclusiv dermatită atopică, varicelă, mușcături de insecte);
  • prevenirea reacțiilor alergice în timpul terapiei cu hiposensibilizare.
Contraindicații

Fenistil este contraindicat in caz de:

  • glaucom cu unghi închis;
  • astm bronsic;
  • hiperplazia prostatei;
  • copii cu varsta sub 1 lună;
  • trimestrul I de sarcină;
  • perioada de lactație (alăptarea);
  • hipersensibilitate la componentele medicamentului.
Administrarea în timpul sarcinii și alăptării

Fenistil este contraindicat în primul trimestru de sarcină și în timpul alăptării.

Utilizarea de Fenistil în trimestrele II și III ale sarcinii este posibilă sub supravegherea unui medic, numai dacă beneficiul așteptat pentru mamă depășește riscul potențial pentru făt.

Diferența dintre alergii și răceli – cât de mult seamănă și cum le putem deosebi

Acest subiect poate fi de maxim interes pentru persoanele care au deseori simptome respiratorii, precum nas înfundat, secreții nazale, strănut sau mâncărimi, și nu pot ști cu certitudine dacă suferă de răceli dese sau de o alergie.

Răcelile și alergiile respiratorii pot fi atât de asemănătoare în ceea ce privește simptomele, încât cu greu poate face cineva diferența între ele.

Atât răcelile, cât și alergiile provoacă rinoree (secreții nazale abundente), dureri în gât și oboseală. Cu toate acestea, cauza este diferită.

Răcelile apar atunci când organismul este expus la un anumit tip de virus. Alergiile însă, apar de regulă anual și se declanșează în urma expunerii la anumiți alergeni.

Alergii vs. răceli – cum putem face diferența între ele

Verificarea siimptomelor:

  • Tusea – obișnuite în cazul răcelilor, rare în cazul alergiilor
  • Dureri generale sau corporale – rare în cazul răcelilor, total absente în cazul alergiilor
  • Oboseală și slăbiciune – ocazionale în cazul răcelilor și alergiilor
  • Mâncărimi oculare – rareori în cazul răcelilor, frecvente în cazul alergiilor
  • Strănuturi – obișnuite în cazul răcelilor și alergiilor
  • Dureri în gât – comune răcelilor, rare în alergii
  • Secreții nazale – obișnuite în răceli și alergii
  • Nas înfundat – obișnuite în răceli și alergii
  • Febră – uneori în răceli, niciodată în alergii

Deși multe din simptomele experimentate în cazul răcelilor și alergiilor pot fi similare, există diferențe specifice pe care ar trebui să le cunoaștem și să le luăm în considerare atunci când vrem să pune un diagnostic cât mai corect.

Unul din principalele lucruri care ne pot ajuta să diferențiem între o alergie sau răceală este durata simptomelor. Când este vorba despre o alergie, simptomele nu au tendința de a se ameliora în timp, ca în cazul răcelilor. Dacă observați că simptomele persistă mai multe zile, depășind durata obișnuită a unei răceli, poate fi vorba despre o alergie respiratorie și nu despre o răceală.

O altă metodă prin care putem diferența între răceli și alergii este analizarea mucusului, mai precis a consistenței și a culorii acestuia. Dacă observați că secrețiile nazale sunt limpezi și fluide, este posibil să suferiți de un episod de alergie.

Dacă însă mucusul are o consistență groasă și o nuanță galbenă sau verde, cel mai probabil suferiți de o răceală. Mucusul poate spune de altfel multe despre sănătatea noastră. Mai precis, culoarea sa poate oferi indicii despre prezența unei posibile infecții (bacteriene) a sinusurilor.

Alte simptome specifice alergiilor sunt mâncărimile oculare sau lăcrimarea excesivă. Este puțin probabil să apară roșeață sau mâncărimi oculare persistente în cazul unei răceli.

Alergiile pot fi identificate și în baza unui anumit tipar al simptomelor. De exemplu, simptomele apar în aceeași perioadă în fiecare an ca urmare a schimbării anotimpului, sau în perioada în care cantitatea de polen din aer este îndeosebi ridicată.

Durata simptomelor

Alergiile au tendința de a se manifesta într-un mod mai persistent și mai consistent. Răcelile însă, au simptome care tind să se amelioreze treptat.

De regulă, o răceală durează în jur de 7-10 zile, în timp ce o alergie persistă mai mult timp, din cauza expunerii repetate sau constante la acel factor alergen care au declanșat inițial alerga.

Dacă observați că aveți dureri corporale care nu existau înainte de apariția simptomelor de răceală, este posibil să fi contactat un virus. În cazul alergiilor, este puțin probabil ca acestea să provoace dureri.

Remedii naturiste pentru alergii și răceli

Deși simptomele sunt aproximativ similare, remediile disponibile pentru ambele afecțiuni pot fi diferite. Pentru tratarea alergiilor se prescriu de regulă remedii menite să curețe cavitățile nazale, precum soluții nazale, și remedii pentru reducerea iritațiilor și a inflamației asociate.

Când suferim de o răceală, avem nevoie de remedii care să ofere mai multă susținere sistemului imunitar. Din acest punct de vedere, există o soluție care ar putea fi utile în ambele cazuri: aromaterapia cu uleiuri esențiale.

Aromaterapia

Aromaterapia poate fi un tratament extrem de eficient pentru răceli, dar și pentru alergii, datorită diversității de uleiuri esențiale ce pot fi utilizate pentru reducerea simptomelor comune celor două afecțiuni.

De exemplu, uleiul esențial de lavandă poate ajuta la reducerea sau prevenirea inflamației apărute în urma expunerii la factori alergeni.

De asemenea, uleiul esențial de eucalipt are proprietăți antiinflamatorii dar și răcoritoare și decongestionante, care pot ajuta la calmarea simptomelor de răceală, dar și de alergie.

Inhalarea parfumului răcoritor produce efecte benefice în ambele cazuri. Un studiu a analizat efectele uleiurilor esențiale de lemn de santal și de tămâie asupra rinitei alergice perene. Rezultatele au arătat că acestea au fost eficiente în tratarea simptomelor.

Uleiuri esențial de mentă și uleiul esențial de arbore de ceai (tea tree) pot contribui de asemenea la reducerea simptomelor de răceală și alergie, datorită acțiunii lor antiinflamatoare naturale.

Deși există multe aspecte comune în ceea ce privește simptomele de răceală și alergie, unele simptome sunt mai specifice alergiilor respiratorii decât răcelilor. Acestea ne pot ajuta să facem deosebirea între ele și să alegem tratamentul cel mai bun, care trebuie să vizeze atât simptomele, cât și cauza.

Dacă nu reușiți să identificați cu afecțiunea de care suferiți în baza simptomelor, mergeți la medic. Acesta vă va recomanda anumite teste și va pune un diagnostic corect.

Alergiile sunt extrem de frecvente. Simptomele diferă în funcție de zona corpului afectată de alergie (pielea, sistemul respirator), de tipul alergiei și de severitatea ei.

Medicamentele administrate pentru prevenirea unei reacții alergice pot reduce simptomele, însă nu le pot opri definitiv.

Simptomele declanșate de alergiile alimentare

O persoană care suferă de alergie la anumite alimente poate experimenta următoarele simptome:

  • umflături
  • urticarie
  • greață
  • oboseală

Alergia nu este conștientizată imediat, deoarece simptomele pe care le provoacă nu sunt specifice, ele putând fi confundate ușor cu simptomele altei afecțiuni.

Dacă observați însă că după ce ați mâncat ceva ați început să aveți reacții adverse severe, ar putea fi vorba de o alergie. Mergeți la medic imediat pentru a depista cu exactitate cauza simptomelor.

Simptomele alergiilor sezoniere

Febra fânului sau rinita alergică este cel mai cunoscut tip de alergie de sezon. Nici în acest tip de alergie simptomele nu sunt specifice, ci foarte asemănătoare simptomelor de răceală:

  • congestie nazală
  • rinoree (secreții nazale apoase)
  • strănut

Rinita alergică poate produce însă și mâncărimile oculare sau nazale. Simptomele de rinită alergică pot fi ținute sub control cu ajutor antihistaminicelor.

Simptomele șocului anafilactic

Există alergii severe care pot sfârși în șoc anafilactic. Este o situație de urgență deoarece pacientul poate fi în pericol de moarte. Șocul anafilactic provoacă:

  • dificultăți respiratorii
  • amețeală
  • pierderea conștienței

Dacă aveți aceste simptome în urma contactului cu un posibil alergen, căutați ajutor medical de urgență.

Simptomele alergiilor pielii

Reacțiile la nivelul pielii pot fi simptomul unei alegrii, sau pot fi ele însele o alergie, cauzate de expunerea la un anumit alergen. De exemplu, consumul unor alimente la care aveți alergie poate declanșa anumite reacții, precum furnicături la nivelul gurii și a gâtului sau mâncărimi.

Dermatita de contact, de pildă, poate fi un tip de alergie în sine, apărută în urma contactului pielii cu un agent alergen (ex. un produs de curățare a casei sau o plantă).

Există mai multe tipuri de alergii ale pielii:

  • Erupții cutanate – provoacă iritarea unor zone ale pielii, umflarea și înnroșirea lor; acestea pot fi însoțite de dureri sau mâncărimi.
  • Eczeme – zone de piele inflamate, care pot cauza sângera sau provoca mâncărimi.
  • Dermatita de contact – se dezvoltă pete de piele roșie, care cauzează mâncărimi, imediat după contactul cu un alergen.
  • Durere în gât – gâtul sau faringele este iritat sau inflamat.
  • Urticarie – șuvițe roșii de piele, de dimensiuni diferite apar la suprafața pielii și provoacă mâncărimi.
  • Ochi umflați – unele persoane pot experimenta secreții oculare, mâncărimi oculare sau inflamație oculară.
  • Mâncărimi ale pielii – apar din cauza unei iritații sau a inflamației pielii.
  • Senzație de arsură – inflamația pielii poate crea un disconfort manifestat sub forma unor înțepături.

Erupțiile cutanate se numără printre cele mai frecvente simptome ale alergiilor pielii.

Care sunt cauzele alergiilor

Oamenii de știință nu au încă un răspuns la întrebarea „de ce apar alergiile”. Aceștia nu au reușit să descopere motivul pentru care sistemul imunitar declanșează o reacție alergică la o substanță normală, inofensivă, care pătrunde în corp.

Alergiile sunt afecțiuni care au la bază factori genetici. Acest lucru înseamnă că părinții alergici pot transmite o anumită predispoziție spre alergii copiilor lor.

Însă doar alergiile generale au o componentă genetică. Alergiile specifice nu se transmit pe această cale. De exemplu, dacă mama este alergică la crustacee, copilul ei nu va dezvolta în mod neapărat această alergie.

Tipuri de alergeni

Cele mai cunoscute substanțe cu potențial alergen provin din domenii sau zone diferite:

  • produse animale – mătreață de animale, deșeurile acarienilor, gândacii de bucătărie
  • unele medicamente – precum penicilina
  • anumite alimente – grâu, nuci, lapte, crustacee, ouă, arahide
  • înțepăturile de insecte – cum sunt cele de albine, viespi sau țânțari
  • mucegaiul – sporii aerieni din mucegaiuri pot declanșa reacții alergice
  • unele plante – polenul provenit din iarbă, buruieni, copaci sau rășina din plante precum iedera otrăvitoare sau stejarul otrăvitor
  • alți alergeni – latex sau nichel

Alergiile sezoniere sunt în general cauzate de polenul eliberat de plante. Simptomele rinitei alergice sunt ușor de recunoscut: mâncărimi și secreții oculare, rinoree, tuse, strănut.

Alergiile alimentare au început și ele să câștige teren.

Ce opțiuni de tratament există pentru alergii

Reacțiile alergice trebuie în primul rând prevenite. Stați departe de orice substanță care are potențialul de a declanșa o reacție alergică. Dacă acest lucru nu este posibil, există numeroase tratamente disponibile pentru gestionarea simptomelor.

Medicamente pentru alergii

Medicul alergolog va recomanda tratamentul potrivit în funcție de tipul și severitatea alergiei.

Cele mai prescrise medicamente pentru alergii sunt antihistaminicele. Aceste pot fi utilizate sub formă de pastile sau sprayuri nazale. Unele se pot cumpăra fără prescripție medicală.

Alte medicamente anti-alergii:

  • Corticosteroizi
  • Zyrtec (cetirizină)
  • Claritin (loratadină)
  • Gastrocrom (sodiu cromolin)
  • Afrin, Sufedrin, Sudafed (decongestionante)
  • Singulair, Zyflo (modificatori de leucotriene)

Imunoterapia – un tratament inovativ pentru alergii

Multe persoane optează pentru imunoterapie. Acest tratament presupune administrarea unor injecții pe parcursul a câțiva ani, menite să obișnuiască organismul cu alergia astfel încât să nu o mai combată.

Imunoterapia implementată cu succes poate preveni declanșarea reacțiilor alergice și recidivarea simptomelor.

Epinefrina – pentru situațiile de urgență

Unele răspunsuri alergice sunt considerate o urgență medicală. Alergiile severe, care pot pune viața în pericol pot fi tratate cu epinefrină (este bine să purtați cu dvs. acest medicament dacă aveți acest risc).

Epinefrina este recomandată doar în situațiile de urgență. Doza combate reacțiile alergice până la sosirea ambulanței sau a unui medic specialist.

Remedii naturiste pentru alergii

Există câteva remedii naturale care pot fi folosite pe post de tratament, adjuvant sau profilactic în alergii. Însă este indicat să cereți sfatul medicului înainte de a începe un tratament în acest sens, deoarece unele plante pot conține alți compuși alergeni care nu vor face decât să agraveze simptomele.

De exemplu, unele ceaiuri uscate folosesc flori și plante înrudite cu acele plante cunoscute pentru potențialul lor alergenic și pe care le evitați în mod obișnuit.

Inclusiv uleiurile esențial recomandate împotriva alergiilor pot conține ingrediente declanșatoare de reacții alergice.

Cum sunt diagnosticate alergiile

Cum poți ști dacă suferi de o alergie? Dacă bănuiești că simptomele tale sunt cauzate de o alergie, fă-ți o programare la medicul alergolog. Acesta poate pune un diagnostic analizând simptomele și realizând un examen fizic.

Va întreba pacientul dacă a mâncat ceva neobișnuit în ultimele ore sau zile sau dacă a intrat în contact cu anumite substanțe suspecte. De exemplu, o erupție pe mână poate fi cauzată de purtarea recentă a unor mănuși din latex.

Analize de sânge pentru alergii

Doctorul poate solicita anumite analize de sânge pentru testarea prezenței unor anticorpi care provoacă alergii, care poartă numele de imunoglobulina E (IgE). Acestea sunt celule care reacționează la alergeni.

Teste de piele

Alergologul poate realiza teste de alergie pe piele. Pielea este înțepată ușor cu niște ace din plastic, după care în locul respectiv se pune o picătură de substanță care conține un anumit alergen potențial.

Medicul evaluează reacțiile pielii. Dacă sunteți alergic la una din substanțele testate, pielea se va înroși și umfla.

Prevenirea simptomelor de alergie

Nu există nici o metodă de prevenire a alergiilor. Se poate obține însă prevenirea simptomelor. Cel mai bun mod în acest sens este evitarea în primă fază a expunerii la alergenii care declanșează reacții adverse.

Evitarea este de pildă cea mai eficientă metodă de prevenire a simptomelor de alergii alimentare. Acest lucru se poate realiza printr-o dietă eliminatorie. Ea va avea și rol de diagnostic în primă instanță. Prin intermediul ei veți putea depista care sunt acele alimente la care aveți alergie și pe care trebuie să le evitați.

Dacă ați descoperit un aliment care vă provoacă reacții alergice, trebuie să citiți cu atenție eticheta tuturor produselor pe care le cumpărați din magazine, pentru a vă asigura că nu conține acel agent alergen.

Evitarea alergiilor sezoniere sau ale pielii presupune reducerea expunerii la locurile care conțin alergeni posibili. De exemplu, dacă sunteți alergic la praf, puteți reduce simptomele prin instalarea unui filtru de aer în casă.

Dacă medicul descoperă cauza alergiei, veți ști ce anume trebuie să evitați pentru a vă feri de reacții alergice neplăcute.

Ce complicații pot cauza alergiile

Alergiile înseamnă mai mult decât câteva crize de strănut și rinoree. Ele pot fi cu siguranță mai periculoase decât o simplă răceală. De pildă, șocul anafilactic este o reacție severă cauzată de expunerea la un alergen.

Nu doar alimentele pot provoca anafilaxie, ci orice tip de alergen. Simptomele șocului anafilactic sunt:

  • îngustarea bruscă a căilor respiratorii
  • creșterea ritmului inimii
  • umflarea limbii și a gurii

Există numeroase complicații asociate cu alergiile. Pentru a putea depista dacă reacțiile sunt cauzate de o alergie în toată regula sau doar de o sensibilitate la un anumit aliment/alergen, el poate solicita anumite analize.

Astmul și alergiile

Astmul este una din cele mai comune afecțiuni respiratorii strâns legate de alergii, care îngreunează respirația prin îngustarea pasajelor din plămâni.

Este de asemenea adevărat că alergiile pot agrava astmul și mai mult, iar la persoanele non-astmatice, ele pot declanșa apariția lui.

Atunci când o persoană suferă și de alergii și de astm, afecțiunea se numește „astm alergic”. Potrivit statisticilor emise de „Allergy and Asthma Foundation of America”, 60% din populația din SUA este afectată de astm alergic.

Diferența dintre alergii și răceli

Atât răcelile, cât și infecțiile sinusurilor și alergiile au simptome asemănătoare: rinoree, strănut și tuse. Mai mult decât atât, ambele pot fi ele însele simptome ale unei infecții sinuzale. Diferențierea între ele poate fi dificilă pentru mulți pacienți.

Există însă unele semne care pot înclina diagnosticul spre o alergie. Spre exemplu, alergiile produc în plus pe lângă simptome respiratorii și mâncărimi la nivelul pielii și ochilor. Niciodată o răceală nu va provoca urticarie, în schimb va cauza dureri corporale sau febră. Infecțiile sinusurilor se pot diferenția prin mucusul nazal gros, de culoare galbenă.

Alergiile pot avea un impact prelungit asupra sistemului imunitar. În timp, acest lucru poate compromite funcția imunitară, crescând sensibilitatea și susceptibilitatea organismului la virusuri și răceli.

O concluzie importantă este că persoanele alergice au risc crescut de a suferi mai des de răceli.

Tusea alergică

Unul din cele mai supărătoare simptome cauzate de febra fânului sau rinita alergică este tusea rebelă. Aceasta se poate instala din cauza supra-reacției corpului la agenții alergeni. Deși nu este contagioasă, tuse alergică poate provoca un disconfort crescut, atât pentru cel afectat cât și pentru cei din preajma lui.

Spre deosebire de tusea cronică, tusea pe fond alergic și rinita alergică sunt pasagere. Acest lucru înseamnă că acest tip de tuse va dispărea odată cu încheierea sezonului de alergii (primăvara, când polenul plantelor se răspândește în aer).

Tusea cauzată de alergii poate fi însoțită și de alte simptome, precum dificultăți respiratorii sau o senzație de strângere la nivel pectoral.

Alergiile și bronșita

Bronșita poate fi de natură virală sau bacteriană, dar poate la fel de bine să fie declanșată de o alergie. Există 2 tipuri de bronșită. Bronșita acută durează de obicei câteva zile sau săptămâni. Cea cronică însă poate persista luni întregi sau chiar ani. Bronșita cronică are de asemenea un caracter recidivant.

Cineva poate dezvolta această afecțiune din cauza expunerii la anumiți factori alergeni, precum:

  • fumul de țigară
  • poluarea din aer
  • praful
  • polenul
  • vaporii toxici

Comparativ cu alergiile sezoniere, mulți din acești alergeni persistă în mediile în care locuim sau cu care intrăm în contact, precum propriile noastre case sau locul de muncă. Acest lucru poate duce la agravarea simptomelor de bronșită, permanentizarea sau recidivarea lor.

Alergiile la copii

Incidența alergiilor pielii la copii este mult mai mare astăzi comparativ cu câteva decenii în urmă.

În general, alergiile pielii care îi afectează pe copii sunt:

  • eczemele – o afecțiune inflamatorie care produce mâncărimi și înroșirea pielii; simptomele se dezvoltă lent dar pot fi persistente.
  • dermatita de contact alergică – acest tip de alergie survine rapid, de obicei după ce copilul intră în contact cu un agent iritant; în cazuri mai severe, pot să apară bășici dureroase și crăparea pielii.
  • urticarie – cauzează umflături roșii sau porțiuni reliefate de piele care apar după expunerea la un anumit alergen; scărpinarea pielii poate provoca sângerări.

Vestea bună este că în multe cazuri, reacțiile și simptomele alergice se diminuează pe măsură ce copilul crește mare. Vestea proastă este că cei mari vor fi mai predispuși la alergii alimentare și respiratorii.

Cum poți trăi cu o alergie

Alergiile nu sunt afecțiuni severe, însă simptomele provocate de acestea pot crea un disconfort major. Unele din ele pot avea consecințe grave. Persoanele cu risc de șoc anafilactic trebuie să știe cum să gestioneze reacțiile alergice și ce să facă în cazul unei urgențe.

Majoritatea tipurilor de alergii pot fi ținute sub control prin evitarea expunerii la factorii alergeni, prin administrarea unor medicamente orale sau sprayuri nazale și prin intervenirea în stilul de viață. Medicul alergolog îi poate oferi pacientului sfaturi cu privire la prevenirea complicațiilor și dobândirea unui stil de viață mai plăcut.

The post Alergii – de ce apar? Cum le tratăm? Cât de periculoase pot fi alergiile? appeared first on Alecia.ro.

Dieta Atkins – o dieta cu care poti slabi 12 kilograme

$
0
0

Dieta Atkins este una dintre cele mai utilizate diete la nivel mondial si este foarte recunoscuta datorita faptului ca se bazeaza pe o concentratie cat mai mica de carbohidrati. In ultimii ani dieta Atkins a suferit cateva modificari majore pentru imbunatatirea performantelor, insa versiunile anterioare s-au dovedit a fi mai sanatoase si mai recomandate de catre medicii nutritionisti.

Dupa ce incepeti aceasta dieta, pe masura ce o veti continua veti trece prin 4 faze diferite, iar in fiecare faza veti manca o cantitate diferita de carbohidrati. Prima faza va fi cea mai restrictiva si este faza in care veti pierde cea mai mare cantitate de grasime.

Dupa ce prima faza din dieta Atkins ia sfarsit, veti trece prin inca o faza in care veti pierde consistent in greutate, apoi o pre-faza de intretinere si in cele din urma dieta se va termina cu o faza de intretinere finala care va dura toata viata. In continuare vom scrie cateva lucruri pro si contra dieta Atkins, lucruri care va vor face sa va decideti daca este dieta potrivita sau nu pentru dumneavoastra.

Daca te numeri printre aceia care nu pot trai fara carne, dieta pentru slabit Atkins este metoda prin care poti reusi sa ajungi rapid si eficient la greutatea la care ai visat. Aceasta dieta te ajuta sa slabesti repede, desi iti permite sa mananci cat vrei. Desigur, nu toate alimentele iti sunt permise deoarece Atkins si-a fondat regimul pe proteine si lipide si interzice consumul de hidrati de carbon.

Alimente permise si recomandate : carne de orice fel (chiar si mezeluri), peste, oua, branza (telemea), ulei, grasimi in general, margarina, cascavaluri – in orice cantitate!

Alimente interzise: painea si pastele fainoase, cartofii, cerealele, biscuitii, fructele, toate preparatele cu zahar, lactatele (in afara de cele prezentate la “alimente permise”), sucurile de orice fel, legumele, alcoolul.

Etapele dietei Atkins

Dieta lui Atkins este una foarte complexa si consta in 4 etape:

  • Etapa 1: Inductia
  • Etapa 2: Scaderea in greutate
  • Etapa 3: Pre-mentinerea greutatii
  • Etapa 4: Mentinerea greutatii pentru restul vietii

Descrisa in mare, conform dietei de slabire Atkins in prima saptamana trebuie sa mananci doar ceea ce scrie la “alimente permise” (etapa 1: Inductia), in a doua saptamana incepi sa adaugi incet cate un fruct pe zi (etapa 2: Scaderea in greutate), apoi din a treia saptamana adaugi cate un iaurt mic pe zi (ramane si fructul – etapa 3: Pre-mentinerea greutatii) si tot asa pana cand ajungi sa introduci, pe rand, toate alimentele, dar sa ai un regim alimentar echilibrat (etapa 4: Mentinerea greutatii pentru restul vietii).

Cu ajutorul dietei Atkins poti slabi intre 3 si 10 kilograme in etapa de inductie (in functie de cat de mult o poti sustine), 1-2 kilograme pe saptamana in etapa 2 si 0,5 kilograme pe zi in etapa 3.

Pro Dieta Atkins

Chiar daca totul suna perfect, dieta Atkins, ca toate dietele in general, pe langa multele avantaje, are si dezavantaje.

O mare bila alba o are in faptul ca pierderea in greutate se face intr-un ritm destul de rapid, tinand cont ca senzatia de foame este inexistenta deoarece nu exista limite cantitative.

  • va este permis sa mancati o parte din alimentele bogate in grasimi care v-ar putea cauza pofte inimaginabile.
  • pe parcursul ei senzatia de foame va fi diminuata foarte mult, datorita continutului mic de carbohidrati. Acest lucru este foarte important si este de un real ajutor in orice dieta sau cura de slabire.
  • rezultatele se obtin relativ usor si sunt de lunga durata atata timp cat faza de intretinere este respectata si mentinuta.
  • dieta Atkins incurajeaza consumul de legume si fructe, lucru care pe langa pierderea si mentinerea greutatii corporale mai are si un rol benefic in mentinerea sanatatii.

Contra dietei Atkins

Printre dezavantaje se numara faptul ca dieta Atkins produce un dezechilibru din punct de vedere al vitaminelor, astfel se pot inregistra tulburari digestive, stari de ameteala, slabiciune, oboseala si insomnii.

Pe termen lung, deoarece este bazata pe grasimi, o astfel de dieta de slabit poate creste riscul bolilor de inima si datorita lipsei antioxidantilor naturali poate duce la cresterea riscului de boli cancerigene.

  • in fazele initiale va fi foarte greu sa mentineti un program de exercitii intense.
  • datorita faptului ca este permis consumul de carbohidrati, unii oameni ii vor consuma pe cei mai daunatori dintre ei.
  • poate provoca deficiente de anumite substante
Alte informatii despre dieta Atkins?

In timpul fazei initiale a dietei va trebui sa consumati doar 20 grame de carbohidrati pe zi, carbohidrati care vor proveni din surse vegetale. Mai tarziu, pe masura ce pgoresati, veti adauga mai multe tipuri de carbohidrati, lucru care va face ca dieta sa fie putin mai usor de mentinut.

Pe langa dieta  in sine, este recomandat sa efectuati zilnic pana la 30 de minute de exercitii fizice. Tineti cont ca nu trebuie sa efectuati exercitii fizice prea solictante, deoarece dieta dumneavoastra este foarte saraca in carbohidrati, iar organismul nu are combustibilul necesar pentru a sustine antrenamente de intensitate mare.

Nu exista nici o indoiala ca oricine (indiferent de varsta sau stil de viata) tine aceasta dieta, daca o va respecta intocmai va ajunge foarte repede la rezultatele dorite. Dieta Atkins nu este o dieta minune, insa este o dieta care da rezultate in majoritatea cazurilor. Mult succes!

Dieta Atkins face parte in topul celor mai eficiente diete de slabit

Din multitudinea de diete existente unele sunt mai eficiente, iar altele au rezultate mai slabe. Atunci cand te horatasti sa slabesti, un prim pas important este sa te informezi si sa alegi modalitatea de slabire cea mai potrivita corpului si bugetului tau.

Revista U.S. News & World Report a alcatuit, cu sprijinul mai multor specialisti in domeniu, un top al celor mai eficiente regimuri alimentare, luand in considerare mai multi factori, inclusiv cele legate de sanatate.

Astfel, in top trei al celor mai eficiente diete avem dietele Dash, TLC si Weight Watchers.

Regimul DASH (ales a doua oara consecutiv ca fiind cel mai eficient) se bazeaza pe un aport mic de grasimi saturate si se axeaza pe fructe, legume si produse fara grasimi.

Dieta „TLC”, situata pe locul doi, iti datoreaza succesul incercarii de a diminua consumul alimentelor ce cresc nivelul de colesterol.

Ocupanta locului trei, Weight Watchers, asociaza un regim alimentar, calculat dupa un sistem propriu de puncte, cu sustinerea din partea altor persoane la fel de interesate de un stil sanatos de viata.

Va oferim topul complet al regimurilor de slabire asa cum a fost decis de specialisti si publicat in revista U.S. News & World Report, cu precizarea ca fiecare dieta din clasament este prezentata de revista Sanatate Curata in detaliu:

1. Dieta Dash;
2. Dieta TLC;
3. Weight Watchers;
4. Dieta Mayo;
5. Mediteraneana;
6. Volumetrica;
7. Dieta lui Jenny Craig;
8. Dieta Biggest Loser;
9. Ornish;
10. Vegetariana;
11. Slim-Fast;
12. Flat Belly;
13. Nutrisystem;
14. Abs;
15. South Beach;
16. Vegana;
17. Eco-Atkins;
18. Dieta bazata pe indicele glicemic;
19. Dieta Zone;
20. Dieta Macrobiotica;
21. Dieta Medifast;
22. Atkins;
22. Raw Food;
23. Dukan;
24. Paleo.

De cele mai multe ori poate fi foarte greu sa alegi dieta potrivita pentru organismul tau, mai ales ca exista atat de multe cure de slabire si programe pentru slabit pentru care poti opta. Daca ai decis ca este timpul sa slabesti, cu siguranta cel mai dificil este primul pas: sa hotarasti calea prin care poti realiza acest lucru, calea care ti se potriveste cel mai bine. Tocmai de aceea este foarte important sa gasesti un mod de a slabi care va functiona si care va corespunde nevoilor tale. Mai jos am expus cativa factori pe care ar trebui sa ii iei in considerare in momentul in care ai pornit in cautarea planului perfect de slabire.

Ce trebuie sa stiu inainte sa incepi dieta ATKINS?

In primul rand, va trebui sa te hotarasti asupra greutatii la care vrei sa ajungi si a numarului de kilograme de care vrei sa scapi. Sfatul meu este sa iti propui un target cat se poate de realizabil, in locul unui obiectiv greu de atins, care nu va face altceva decat sa te demoralizeze in cel mai scurt timp. Pentru rezultate durabile, trebuie intotdeauna sa pornesti incet dar sigur, si sa faci mereu totul pas cu pas.

Multe retete de slabit vor ca tu sa muncesti pentru dieta, in loc sa fie tocmai invers. O cura de slabire buna este cea care ia in calcul stilul tau de viata si metabolismul organismului tau. Nu trebuie sa iti dai toata viata peste cap pentru a te potrivi dietei tale. Mai degraba, dieta trebuie sa se incadreze perfect in viata ta si, mai mult de atat, sa tina cont de alimentele care iti plac si cele care iti displac.

Costurile reprezinta un factor foarte important in alegerea unei diete. Unele planuri de slabire sunt mult mai costisitoare decat altele, si ar trebui sa stii de la bun inceput cat te va costa, inainte de a face o alegere. Nu uita, unul dintre scopurile unei cure de slabire este acela de a-ti schimba modul in care te alimentezi, nu modul in care cheltui bani. Mai mult, trebuie sa alegi un program care se bazeaza pe o alimentatie sanatoasa si pe exercitii fizice. Verifica si daca exista o politica de returnare a banilor. Din moment ce nu esti multumita de produs, ar trebui sa ai dreptul de a cere inapoierea banilor.

Cand vine vorba despre inscrierea ca membru intr-un program de pierdere in greutate, trebuie sa afli daca ti se ofera beneficii suplimentare care te vor ajuta sa slabesti. Unele programe au module de consiliere, grupuri de discutii, planuri specifice de alimentatie, precum si suplimente nutritive. Foarte important: exista o colaborare cu anumite sali de fitness, la care sa poti beneficia de reduceri, sau chiar gratuitate?

Urmeaza sfatul specialistilor

Trebuie sa stii cine organizeaza si supervizeaza programul de slabit si sa afli cat mai multe despre aceasta persoana. Ce referinte si ce experienta are in acest domeniu? Are instruirea si certificarea necesara pentru a te ajuta sa duci la bun sfarsit ceea ce ti-ai propus?

Unele diete de slabire pot prezenta anumite riscuri de sanatate si, inainte de a incepe orice cura, trebuie sa iti consulti doctorul personal sau un specialist in nutritie. Afla daca ai probleme de sanatate si daca dieta aleasa iti poate afecta sau agrava starea de sanatate. Modul de slabire ales va da cele mai bune rezultate, doar in conditii de maxima siguranta.

Foarte important: Consulta un specialist in nutritie! Dupa o scurta analiza, o persoana avizata si cu experienta in acest domeniu va sti imediat care dieta se potriveste cel mai bine cerintelor tale, si poate da cele mai bune rezultate in procesul de slabire.

Cura de slabire eficienta Atkins

Iarasi trebuie sa te uiti in oglinda, lucru care te ingrozeste pentru ca nu iti place ceea ce esti fortat sa vezi si te supara situatia pentru ca ai incercat deja atata modalitati de a slabi. Totusi exista o metda special creata pentru tine daca esti intr-o astfel de situatie: cura de slabire eficienta Atkins.

Probabil ca ai auzit doar de ea dar nu stii exact ce cuprinde ea, despre ce e vorba mai exact, iti oferim noi detaliile necesare pentru a te lamuri. Ideea este sa scazi cat mai mult posibil consumul alimentelor cu continut mare de calorii si lipide si sa te concentrezi asupra celora cu continut mai mare de glucoze.

Cat timp urmezi aceasta cura de slabire trebuie sa scazi cat mai mult consumul carbohidratilor (ce se gasesc in special in fainoase, cum ar fi pastele si painea, si chiar si legumele si fructele cu continut ridicat de amidon) iar incetul cu incetul sa le inlocuiti cu diferite suplimente nutritive. Aceasta cura de slabire are doua etape principale care trebuie respectate. In prima etapa a sa, care dureaza doua saptamani, puteti sa consumati nici mai mult nici mai putin de 20 g de carbohidrati zilnic.

Etapa a doua a acestei cure de slabire numite si Atkins este putin mai lejera, este etapa de mentinere si se incepe abia dupa ce ati pierdut intre 2 si 5 kg. In aceasta etapa puteti sa incepeti sa consumati anumiti carbohidrati.

Acum ca ati aflat toate detaliile in ce priveste aceasta cura de slabire, vi se pare ca v-ar fi usor sa o urmati si ca ar avea un efect benefic? Daca da, ce mai asteptati

Potrivit dietei Atkins majoritatea oamenilor cu probleme de greutate consuma prea multi carbohidrati. Acestia sunt consumati mult mai rapid decat grasimile; reducand consumul de carbohidrati si consumand mai multe proteine si grasimi se elimina depozitele de grasimi mai rapid si eficient.

Centru de Medicina Complementara din New York (fondat de catre doctorul Atkins) pretinde ca multi adepti ai dietei o urmaza pentru mentinerea greutatii ideale, o mai buna stare a sanatatii si prevenirea unor afectiuni.

Cum functioneaza dieta Atkins?

Esential pentru aceasta dieta este reducerea de carbohidrati din regimul alimentar. Reducand drastic cantitatea de carbohidrati, corpul intra in stare de cetoza – fortarea corpului pentru a-si consuma propriile rezerve, pentru a produce energia necesara. O persoana aflata in stare de cetoza isi ia energia din cetone – fragmente de carbon obtinute in urma descompunmerii depozitelor de grasimi. Persoana al carei corp este in stare de cetoza va manca mult mai putin, avand o senzatie de satietate.

Etape

Etapa 1: Inductia. Prima etapa cea mai importanta, fiind etapa in care limitati carbohidratii la maxim. Maximul de carbohidrat6i zilnic este de 20 g pe zi in conditiile in care, in mod normal, consumati zilnic 250 de game. Aceasta etapa dureaza 2 saptamani, insa, daca rezistati si vreti sa slabiti mai mult, se poate prelungi.

Etapa 2: Scaderea in greutate. Este etapa in care scadeti in greutate, cam 1-2 kile pe saptamana. In etapa aceasta se creste cantitatea de carbohidrati cu cate 5g pe saptamana, puteti ajunge pana la 30-35 g pe zi.

Etapa 3: Pre-mentinerea greutatii. In mod normal, intri in faza 3 cand mai ai de slabit 2-3 kg. Ideea este sa slabesti vreo 0.5-1 kg pe saptamana. Se poate creste usor cantitatea de carbohidrati, pana la 40-50 g.

Etapa 4: Mentinerea greutatii . Odata ajuns la nivelul dorit, in care ati atins greutatea ideala, devine important sa ramaneti la acest nivel pentru tot restul vietii. Dupa terminarea celor 2 saptamani in care sa nu mancati mai mult de 90 g de carbohidrati, incercati sa mentineti aceasta limita.

Reteta propusa

Ingrediente:

  • un dovlecel potrivit
  • 50g unt
  • 100g cascaval
  • 2 oua

Mod preparare:

Se pune untul la topit intr-o tigaie, dovlecelul se spala, se curata de coaja si se taie rondele cam 0.5 cm si se pun la prajit in unt. Ouale se bat ca pentru omleta intr-un castron mai mare, cascavalul se dau prin razatoare si se pune peste ouale batute.

Intoarceti de doua ori dovlecelul si cand credeti ca s-a patruns luati-l de pe foc, scurgeti din untul ramas apoi rasturnati dovlecelul peste ou si cascaval. Amestecati bine pana cand se acopera dovlecelul cu ou, apoi puneti toata compozitia in tigaie. Trebuie sa iasa asemanator unei omlete.

Asemănări și diferențe între dieta Paleo și dieta Atkins + beneficii

Multe persoane caută o dietă pentru a-și îmbunătăți sănătatea, dar mai ales pentru a slăbi rapid, eficient și fără efecte secundare. Două din cele mai populare diete în acest sens sunt dietele Paleo și Atkins.

Dieta Atkins este centrată pe următoarele principii:

  • un consum ridicat de proteine
  • un consum crescut de grăsimi
  • un aport controlat de carbohidrați

Dieta Paleo urmărește să reintroducă o alimentație specifică viețuitorilor în peșteri. Pentru omul modern, această dietă presupune:

  • evitarea zaharurilor rafinate
  • evitarea lactatelor
  • evitarea produselor procesate
  • evitarea cerealelor
  • evitarea leguminoaselor

Asemănări între dieta Paleo și dieta Atkins

Aceste diete par diferite la prima vedere, cel puțin în ceea ce privește obiectivele lor. Dieta Paleo urmărește reducerea consumului de carbohidrați și axarea pe proteine și grăsimi – care pot ajuta la pierderea în greutate, în timp ce dieta Atkins are în vedere adoptarea stilului alimentar al oamenilor primitivi, complet diferit de cel occidental, urbanizat.

Există însă câteva aspecte comune ambelor diete:

Promovarea consumului de alimente integrale

Atât dieta Paleo, cât și dieta Atkins încurajează consumul de alimente integrale, cu un conținut nutrițional complet, inclusiv carne provenită din animale crescute cu iarbă proaspătă, pește, produse marine, legume proaspete și grăsimi sănătoase.

  • Evitarea produselor procesate și a zahărului rafinat

Cei care urmează una din aceste diete sunt îndrumați spre o alimentație cât mai naturală, fără produse rafinate, îndeosebi zahăr rafinat, care pot afecta nu doar efortul de a pierde în greutate și silueta, ci și sănătatea întregului organism.

Diferențe între dieta Paleo și dieta Atkins

  • Aportul de carbohidrați

Dieta Paleo elimină complet cerealele și implicit carbohidrații. Mai cu seamă sunt contraindicați carbohidrații simpli. Pe de altă parte, dieta Atkins îi permite consumatorului să își găsească singuri limita de toleranță, sau mai precis să consume carbohidrați cu moderație.

În dieta Atkins se pot evita complet carbohidrații, însă pot fi reintroduși mai târziu.

  • Gradul de restrictivitate

Dieta Paleo este mai restrictivă decât dieta Atkins, deoarece se bazează în principal pe imitarea alimentației oamenilor din perioada Paleolitică.

Dieta Atkins însă, este mai permisivă, cel puțin în ceea ce privește posibilitatea de reintroducere a carbohidraților, restricționați în prima fază. În plus, cei care țin această dietă nu trebuie să evite complet anumite grupe de alimente, precum lactatele.

  • Stilul de viață

Deși ambele diete presupun efectuarea anumitor schimbări în alimentație, dieta Paleo este o dietă mai comprehensivă, și chiar mai mult decât o dietă. Este considerată un stil de viață. Presupune anumite modificări ale stilului de viață care fac dieta mai eficientă pe termen lung.

Dieta Paleo încurajează revenirea atât la alimentația naturală, dar și la alte aspecte care țin de stilul de viață al culegătorilor- vânători, precum creșterea frecvenței și intensității mișcării fizice și petrecerea unui timp mai îndelungat în natură.

De altfel, una din diferențele cele mai importante între dieta modernă (Atkins) și dieta primitivă (Paleo) este lipsa de expunere la mediul natural și la compușii naturali regăsiți în aerul curat din pădure, și implicit expunerea crescută la poluanții din mediul rural și la compușii chimici din industria alimentară curentă.

Adepții dietei Paleo sunt încurajați să reintroducă acei compuși benefici care rezidă în păduri în viața lor de zi cu zi. Un mod practic de a realiza acest lucru este prin consumul de alimente crescute organic, și prin utilizarea uleiurilor esențiale.

Uleiurile esențiale pot fi utile în reducerea stresului, creșterea energiei și îmbunătățirea stării de spirit. În plus, acestea sunt ușor de folosit. Pot fi aplicate extern sau difuzate sub formă de aromaterapie.

Cât de eficiente sunt dietele Paleo și Atkins

Nu toate dietele populare sunt și eficiente. Acestea două însă au fost intens studiate, cu rezultate bune.

  • Dieta Paleo poate ajuta la îmbunătățirea intoleranței la glucoză

Studiile au arătat că dieta Paleo este mai eficientă decât dieta Mediteraneană în ceea ce privește îmbunătățirea intoleranței la glucoză la persoanele care suferă de boli cardiace.

  • Dietele sărace în carbohidrați pot îmbunătăți eforturile de scădere în greutate

Ambele diete – Paleo și Atkins – sunt diete „low-carb” (sărace în carbohidrați. Un studiu a arătat că acest tip de diete pot susține scăderea în greutate fără să producă o încetinire a metabolismului.

  • Reduc riscul bolilor de inimă

Un alt studiu a descoperit că persoanele care au aderat la o dietă săracă în carbohidrați, bazată pe un consum mare de grăsimi și/sau proteine din surse animale, au avut un risc mai mic cu 20% de a suferi de boli cardiace și diabet de tip 2, comparativ cu persoanele care au urmat o dietă bogată în carbohidrați și săracă în grăsimi.

Concluzii

Așa cum am văzut până acum, ambele diete au beneficii unice pentru siluetă și pentru sănătate. Ambele presupun un consum redus de carbohidrați și un aport mai mare de grăsimi, de aceea au beneficii similare.

Diferențe majore apar în ceea ce privește schimbarea stilului de viață, care poate susține o anumită dietă și o poate face mai eficientă pe termen lung în ceea ce privește îmbunătățirea greutății corporale și a stării de sănătate.

The post Dieta Atkins – o dieta cu care poti slabi 12 kilograme appeared first on Alecia.ro.

Congestia nazala / nas infundat – remedii naturale facute acasă

$
0
0

Congestia sinusurilor poate fi extrem de deranjantă, creând un disconfort major la nivel respirator, interferând cu activitățile zilnice sau cu evenimente importante din viață.

Congestia apare atunci când inflamația determină pereții cavității nazale să se umfle și să umple acel spațiu. Poate fi cauzată de:

Fie că a apărut în urma unei răceli sau a gripei, a unei infecții sinuzale sau a unor alergii, congestia nazală este tratată de regulă cu pastile care au efecte secundare nedorite. Din acest motiv, multe persoane caută opțiuni de tratament mai naturale și mai sigure.

Uleiuri esențiale pentru congestia sinuzală

Natura ne pune la dispoziție numeroase remedii eficiente, cu un profil de siguranță mult mai mare decât medicamentele sintetice. Cu toate acestea, remediile naturiste nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de medic, mai ales în cazul afecțiunilor grave sau cronice.

Există numeroase uleiuri esențiale care pot fi folosite în diminuarea inflamației și a congestiei nazale, a strănutului, a tusei și a altor simptome respiratorii. Acestea conțin compuși care pot ajuta la desfundarea nasului, ușurarea respirației și atenuarea disconfortului respirator sau nazal.

Uleiul esențial de mentă

Menta este unul din principalele ingrediente incluse în produsele naturiste destinate tratării afecțiunilor respiratorii. Bogată în mentol, menta acționează ca un agent antiinflamator, ajutând la deschiderea căilor nazale blocate, soluționând constricția și îmbunătățind respirația.

menta-ceai-mentaMentolul are de asemenea proprietăți expectorante, prin care poate ajuta la subțierea mucusului gros care a dus la apariția congestiei nazale în primă fază.

Un studiu realizat de germani care a apărut în anul 2008 în „American Journal of Rhinology” a arătat că mentolul reduce inflamația asociată cu respirația dificilă și congestia nazală.

Uleiul esențial de oregano

Uleiul esențial de oregano este nu numai un bun expectorant și decongestionant, ci și un remediu antimicrobian puternic. Conține carvacrol și timol, doi compuși cu efect antibacterian care acționează împotriva cauzei congestiei nazale, dacă ea este asociată cu o răceală sau o gripă.

Carvacrolul are în mod deosebit un potențial antibacterian puternic, prin care poate descompune pereții celulelor bacteriilor, ajutând la distrugerea lor și la crearea unui mediu mai favorabil vindecării.

Uleiul esențial de oregano conține de asemenea acid rozmarinic, care îi asigură calitatea de expectorant. Un studiu efectuat de cercetători din Israel, publicat în anul 2011 în jurnalul „Evidence-Based Complementary Alternative Medicine” a descoperit că uleiul esențial de oregano s-a numărat printre uleiurile esențiale care au ajutat la decongestionarea nazală cauzată de infecții ale aparatului respirator superior.

În plus, uleiul esențial de oregano conține vitamina C, un antioxidant care susține producția de colagen, o proteină care ajută la vindecarea țesuturilor afectate de o criză extinsă de inflamație.

Uleiul esențial de arbore de ceai

Acest ulei este unul din cele mai eficiente remedii împotriva infecțiilor fungice și nu numai. Ajută la curățarea acneei, reducerea mâncărimilor cauzate de mușcăturile de insecte și la combaterea bacteriilor corelate cu infecțiile respiratorii superioare, ușurând congestia asociată.

Cercetătorii australieni au investigat în anul 2006 efectele uleiului esențial de arbore de ceai și au publicat rezultatele în jurnalul „American Society for Microbiology – Clinical Microbiology Reviews”. Ele au arătat că acest ulei ajută nu doar la diminuarea durerii asociate cu congestia nazală, ci acționează inclusiv ca expectorant. Aceste beneficii se datorează conținutului de cineol.

Uleiul esențial de eucalipt

Parfumul răcoritor al frunzelor de eucalipt este atât de unic încât orice îl poate recunoaște imediat. Eucaliptul conține cineol, un compus care acționează ca un expectorant, potrivit „National Library of Medicine”. El ajută la reducerea inflamației care menține pasajele nazale umflate.

eucalipt

Potrivit „National Association for Holistic Aromatherapy”, cineolul are și acțiune analgezică, prin care poate ameliora disconfortul provocat de durerile de cap sinuzale care însoțesc deseori congestia nazală.

Uleiurile esențiale bogate în cineol, precum uleiul esențial de eucalipt, au și calități antibacteriene, prin care pot combate agenții care declanșează congestie nazală. Au de asemenea proprietăți antiinflamatoare, prin care reduc inflamația pasajelor nazale.

Uleiul esențial de Niaouli

Asemenea uleiului esențial de eucalipt, uleiul esențial de niaouli este bogat în cineol. Niaouli este ideal pentru eliminarea congestiei, îndeosebi a congestiei cauzate de o sinuzită. Are un parfum ușor asemănător camforului, și acționează ca un analgezic, ajutând la ameliorarea durerilor de cap care deseori însoțesc congestia.

Este eficient și în combaterea bacteriilor care s-ar putea afla la baza congestiei nazale.

Cum se folosesc uleiurile esențiale în congestia nazală

Toate uleiurile esențiale descrise mai sus pot fi folosite sub formă de inhalație, pentru desfundarea nasului. Umpleți un bol cu apă clocotită și adăugați câteva picături de ulei esențial. Amestecați, acoperiți capul cu un prosop, stați cu fața deasupra bolului și inhalați aburii fierbinți, aromați. Inspirați încet și profund. Baia de aburi trebuie să dureze 10 minute, sau până când apa se răcește.

Alte remedii naturiste pentru congestia nazală

Pentru tratarea congestiei nazale ușoare sau pasagere, se pot încerca unele remedii la domiciliu, care nu necesită o vizită la farmacie:

  • Un vas neti. Multe persoane susțin că irigațiile nazale efectuate cu ajutorul unui vas neti dau rezultate bune în ceea ce privește reducerea căilor nazale înfundate și a sinuzitei. Amestecați 2 căni de apă distilată caldă cu 1 linguriță de sare neiodată. Turnați soluția într-o nară, permițându-i să se scurgă prin cealaltă.
  • Mierea de albine. Consumul de miere pentru controlul alergiilor este o teorie controversată, însă ea poate fi utilă în reducerea congestiei nazale. Puneți puțină miere într-o cană cu ceai, stoarceți puțin suc de lămâie și beți licoarea rezultată.
  • Bogat în nutrienți și compuși bioactivi cu potențial antibacterian, antifungic și decongestionant, usturoiul poate fi util în combaterea congestiei nazale. 2-3 căței de usturoi cruzi pot ajuta la deschiderea pasajelor nazale și ușurarea respirației aproape instant.

Aceste remedii sunt naturale și pot oferi o ușurare rapidă a simptomelor de congestie sinuzală. Nu renunțați la tratamentul prescris de medic. Dacă simptomele sunt severe, se înrăutățesc, sau devin recurente (reapar la anumite intervale de timp), contactați medicul. Poate fi vorba despre o afecțiune cronică care necesită un tratament de specialitate.

The post Congestia nazala / nas infundat – remedii naturale facute acasă appeared first on Alecia.ro.

Ulei de cocos – beneficii asupra digestiei, metabolismului și colesterolului

$
0
0

În ultimele decenii au apărut tot mai multe informații contradictorii referitoare la ce este sănătos și ce nu. Opiniile sunt și mai conflictuale în ceea ce privește grăsimile.

În timp ce unii susțin că grăsimile sunt necesare pentru organism, alții le consideră nocive pentru sănătate și recomandă excluderea lor totală din dietă. Pe de altă parte, unii vorbesc despre grăsimi bune, alții despre grăsimi rele.

Ni s-a spus că ouăle sunt bogate în proteine și că ar trebuie să le includem des în dieta noastră. Alții încearcă să ne convingă să le evităm deoarece sunt pline de colesterol, iar acesta poate duce la boli arteriale.

Sfaturile nutriționiștilor continuă să se schimbe și să se rafineze pe măsură ce studiile oferă dovezi și informații noi. Potrivit „înțelepciunii moderne”, grăsimile sunt sănătoase și nu trebuie eliminate complet din dietă.

Cât de importante sunt grăsimile alimentare pentru sănătatea noastră

Grăsimile sunt cea mai concentrată sursă de energie pentru corp, după proteine și carbohidrați. Ele ajută la transportul vitaminelor solubile (A, D, E și K) și susțin absorbția lor în intestin. Grăsimile sunt indispensabile pentru numeroase funcții biologice, inclusiv pentru producția de hormoni, pentru creștere și dezvoltare.

Creierul conține în mod deosebit cantități mari de grăsime (60%), având o compoziție unică de acid gras DHA (acid docosahexaenoic). Și lipidele din retină conțin concentrații mari de DHA.

Beneficiile digestive ale uleiului de cocos

Un tip de grăsime extrem de controversată în rândul nutriționiștilor și a oamenilor de știință este uleiul de cocos. În ciuda popularității sale foarte mari, unii medici și nutriționiști se îndoiesc de beneficiile pretinse de numeroși producători.

Uleiul de cocos a demonstrat beneficii pentru sistemul digestiv. Acesta este un sistem complex, care necesită o serie de nutrienți esențiali, precum fibre și grăsimi. El are nevoie de o dietă sănătoasă, echilibrată, care poate susține microbii intestinali de care corpul are nevoie pentru descompunerea alimentelor pe care le mâncăm.

Intestinul trebuie menținut într-un echilibru optim, iar o dietă nutritivă poate preveni numeroase afecțiuni digestive.

Uleiul de cocos poate îmbunătăți digestia prin conținutul de trigliceride de lanț mediu. Acestea sunt grăsimi scurte, simple, pe care corpul le descompune rapid pentru energie. Trigliceridele de lanț mediu fac uleiul de cocos să fie considerat mai sănătos față de alte tipuri de grăsimi.

Cei care au fost îndoctrinați cu ideea că grăsimile sunt nociv pot întâmpina dificultăți în a accepta că uleiul de cocos este un aliment sănătos.

Există numeroase culturi care folosesc cocosul sau uleiul de cocos în mod obișnuit la gătit sau în alimentație, și nu au probleme de sănătate din acest motiv. De pildă, locuitorii din Tokelau – un teritoriu dependent de Noua Zeelandă – consumă 60% din caloriile zilnice din nucile de cocos, și aceștia au rate mai mici de boli de inimă.

Uleiul de cocos ajută la curățarea colonului

Uleiul de cocos este bogat în vitamina, minerale, antioxidanți și compuși cu proprietăți antimicrobiene. Unele persoane folosesc uleiurile pentru tratarea constipației. Acestea ajută inclusiv la curățarea colonului.

Deși nu există multe dovezi care să susțină aceste utilizări, numeroase persoane garantează pentru această practică. Studiile au arătat de asemenea că uleiul de cocos poate fi util în reducerea inflamației intestinale.

Uleiul de cocos poate îmbunătăți nivelul colesterolului

Colesterolul constituie una din cele mai mari probleme ale dietei actuale. Există 2 tipuri de colesterol: LDL și HDL. Particulele LDL sunt considerate colesterol „rău”, iar creșterea nivelului acestuia a fost asociat cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare. Pe de altă parte, particulele de colesterol HDL, sunt considerat colesterol „bun”.

Corpul digeră colesterolul din alimente și îl trimite în fluxul sanguin, dar studiile au arătat că legătura dintre colesterolul alimentar și colesterolul din sânge este mult mai complexă.

Uleiul de cocos s-a dovedit util în reducerea nivelurilor colesterolului LDL și implicit a riscului de boli cardiovasculare, precum și în îmbunătățirea sănătății metabolice.

Uleiul de cocos – un stimulent metabolic blând

Teoretic, controlul greutății corporale este o chestiune care ține de caloriile ingerate și caloriile cheltuite de corp pentru producerea de energie. În practică însă, lucrurile nu stau întotdeauna la fel.

Corpul uman este un organism viu, supus unui stil de viață activ. De aceea este dificil pentru toți să respecte o dietă strict controlată din punct de vedere caloric. Mai mult decât atât, caloriile consumate trebuie să fie de cea mai bună calitate.

Uleiul de cocos poate fi util într-o dietă săracă în calorii datorită faptului că este un aliment sățios și totodată gustos. Este și versatil, putând fi incorporat în numeroase rețete – sărate sau dulci, preparate termic sau reci, solide sau lichide.

În plus, trigliceridele de lanț mediu pe care le conține sunt descompuse imediat de către corp, crescând astfel cantitatea de energie cheltuită.

Un consum de 15-30 de grame de ulei compus din trigliceride de lanț-mediu poate ajuta la creșterea cheltuielilor zilnice de energie cu până la 5%. Deși este o stimulare metabolică relativ mică, ea poate fi importantă pentru o scădere lentă dar stabilă a grăsimii corporale și pentru menținerea greutății corporale pe termen lung.

Uleiul de cocos este bogat în calorii sanatoase

În ciuda tuturor beneficiilor descrise mai sus, uleiul de cocos este o grăsime, iar alimentele bogate în grăsimi saturate sau cu o densitate calorică mare trebuie consumate cu moderație.

Poate fi considerat mai bun decât untul în anumite privințe, însă acest lucru nu înseamnă că este un aliment perfect. Cu siguranță există alte tipuri de grăsimi sau uleiuri mult mai sănătoase, din toate punctele de vedere, precum avocado, nucile sau uleiul de măsline.

Dacă vă place gustul uleiului de cocos, îl puteți folosi în cantități mici în dietă. Are proprietăți antimicrobiene, este sățios și produce o stimulare ușoară a metabolismului. O proprietate unică a uleiului de cocos este că devine solid la temperatura camerei, ajutând astfel la solidificarea unor compoziții, precum înghețate, ciocolată, creme sau alte dulciuri raw-vegane și nu numai.

Se cuvine să reținem că o dietă sănătoasă trebuie să conțină câte puțin din toți nutrienții: carbohidrați, fibre, proteine, vitamine, minerale, antioxidanți și inclusiv grăsimi sănătoase.

The post Ulei de cocos – beneficii asupra digestiei, metabolismului și colesterolului appeared first on Alecia.ro.

Sinuzita – simptome și tratament. Cum scăpăm de sinuzită?

$
0
0

Afecțiunile aparatului respirator au de regulă simptome asemănătoare și de aceea se poate întâmpla deseori să le confundăm.

De pildă, răcelile și infecțiile sinusurilor sunt afecțiuni diferite, dar se pot manifesta similar.

Dacă vă treziți dimineața cu nasul înfundat și nu puteți respira, este posibil să bănuiți că suferiți de o răceală. Primul lucru pe care sunteți tentați să îl faceți este să mergeți la farmacie sau la medic pentru a lua un antibiotic.

Nu este cea mai bună alegere, deoarece răcelile sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele sunt eficiente sau indicate doar în cazul afecțiunilor provocate de bacterii.

Dacă simptomele pe care le aveți se datorează unei infecții a sinusurilor, care are o natură bacteriană, antibioticele sunt considerate un tratament eficient.

În cazul unei răceli, antibioticele nu funcționează, nici nu ameliorează rapid simptomele. Dimpotrivă, ar putea înrăutăți situația, crezând rezistența organismului la antibiotice și împiedicându-l să lupte cu boala. Mai târziu, când veți avea nevoie de un antibiotic pentru o infecție bacteriană, tratamentul antibiotic nu va mai da rezultate.

Cu cât mai multe antibiotice ia cineva în mod incorect, cu atât mai rezistente vor deveni bacterii la antibiotice, iar antibioticele din ce în ce mai ineficiente.

Pentru a putea reduce utilizarea abuzivă sau incorectă de antibiotice, trebuie să știm să facem diferența între o răceală (afecțiune respiratorie virală) și o infecție sinuzală (afecțiune respiratorie bacteriană).

Astfel, când vă veți trezi cu nasul înfundat, trebuie să puteți identifica singuri tipul afecțiunii: virală sau bacteriană, răceală sau infecție sinuzală?

radiografie-sinuzita

Este răceală sau o infecție a sinusurilor?

Potrivit „Health Magazine”, circa 31 de milioane de oameni trece printr-o infecție sinuzală pe an. Un număr mare dintre ei cred că este vorba despre o simplă răceală, și din acest motiv ignoră simptomele. De cele mai multe ori, iau medicamente care doar maschează și nu remediază problema, în timp ce boala continuă să se înrăutățească.

Despre infecțiile sinuzale

Infecțiile sinuzale nu sunt însă nici simple, nici nu trec de la sine. Din păcate, multe din simptomele lor mimează simptomele unei răceli. În realitate însă, simptomele sunt cauzate de o infecție bacteriană care afectează pasajele nazale, și nu de un simplu virus. Din această cauză nici nu se ameliorează în câteva zile sau fără un tratament corespunzător.

Simptomele unei infecții sinuzale sunt:

  • o presiune la nivelul sinusurilor care afectează mai puternic spatele ochilor și obrajilor
  • congestie nazală și secreții nazale care nu dispar în decursul unei săptămâni
  • o durere de cap care se înrăutățește
  • febră
  • tuse
  • mucus gros, galben sau verde, care coboară în spatele gâtului (secreții postnazale)
  • scăderea simțului mirosului din cauza congestiei nazale

Experții susțin că alergiile pot duce la infecții sinuzale, spre deosebire de răceli, care nu provoacă de regulă complicații severe.

Căile nazale sunt un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor, mai ales pentru că atingem nasul foarte des. Din acest motiv suntem și mai predispuși la infecții sinuzale.

Atunci când pasajele nazale se infectează, se înfundă cu mucus, iar bacteriile rămân blocate acolo, creând probleme pe termen lung.

A spune când este vorba despre o infecție sinuzală sau despre o simplă răceală este însă destul de greu.

Despre răceli

Diferența dintre răceli și infecții sinuzale constă în tipul de patogen care a infectat căile respiratorii: un virus sau o bacterie. Răcelile nu durează atât de mult ca o infecție sinuzală, și de obicei îi afectează mai des pe copii decât pe adulți.

Simptomele unei răceli sunt asemănătoare cu cele ale unei infecții sinuzale:

  • durere în gât
  • tuse puternică, uneori însoțită de durere
  • dureri de cap
  • nas înfundat
  • acumulare de mucus care îngreunează respirația
  • strănut
  • sinusuri umflate, dureroase (însă durerea nu radiază prin cavitatea sinuzală, așa cum se întâmplă în cazul unei infecții sinuzale)
  • oboseală
  • febră mică la adulți
  • febră mare la copii

Febra mare la copii care însoțește o răceală este motivul principal de îngrijorare pentru părinți, care merg la medic pentru a solicita un antibiotic. Mulți părinți au impresia că antibioticele sunt cele mai bune medicamente în acest caz. Cu toate acestea, nici copiii, nici adulții nu ar trebui să ia antibiotice pentru tratarea unei răceli, întrucât acestea sunt cauzate de virusuri și nu de bacterii.

Deși sunt medicamente mai puternice, antibioticele nu grăbesc vindecarea răcelii și nu sunt mai eficiente decât vitamina C sau anumite uleiuri esențiale. Uleiurile esențiale de citrice conțin limonen, un compus antiinflamator, care poate ajuta la controlul tusei prin reducerea cantității de lichid care se acumulează în sistemul limfatic.

Un studiu recent, realizat de cercetătorii brazilieni și publicat în jurnalul „Evidence-Based”, a arătat că uleiul esențial de lămâie a fost eficient în ameliorarea tusei și a altor simptome de răceală.

Există și alte uleiuri esențiale care pot fi utile în gestionarea simptomelor de răceală:

  • Uleiul esențial de mentă. Potrivit unui articol apărut în anul 2018 pe „Natural News”, compusul activ din uleiul esențial de mentă, numit „mentol” reduce inflamația căilor nazale și îmbunătățește respirația afectată. Are totodată efecte antivirale, datorită care poate preveni sau combate o răceală, printr-o utilizare regulată.
  • Uleiul esențial de oregano. Se spune că acest ulei este la fel de eficient ca și antibioticele în ceea ce privește calmarea simptomelor de răceală. Aceste beneficii se datorează conținutului de carvacrol – compusul activ care are acțiune antivirală eficientă, potrivit unui studiu apărut în anul 2014 în jurnalul „Applied Microbiology”. Uleiul esențial de oregano conține de asemenea mentol, la fel ca menta, o substanță care ușurează durerile în gât, eliberează căile nazale, decongestionează aparatul respirator și îmbunătățește respirația.

Importanța utilizării uleiurilor esențiale în afecțiunile respiratorii a crescut ca urmare a prescrierii inadecvate de antibiotice și a dezvoltării rezistenței bacteriilor la tratamentul convențional. Aceste remedii pot ajuta la combaterea consumului excesiv de antibiotice.

Medicii se confruntă cu tot mai multe cazuri de infecții care au dezvoltat o rezistență puternică la antibioticele utilizate în mod convențional.

Specialistii consideră rezistența la antibiotice la fel de periculoasă pentru populația globală și mediul înconjurător ca și schimbările climaterice.

Această rezistență la antibiotice crește treptat, pe neobservate, la fel ca și schimbarea climei. Din acest motiv trece de multe ori nerecunoscută sau nediagnosticată corect, chiar dacă medicii se luptă să țină sub control anumite infecții rezistente la medicamente, precum Stafilococul rezistent la meticilină – o bacterie contagioasă care nu poate fi tratată ușor cu antibiotice.

Există câțiva oameni de știință interesați în dezvoltarea de noi medicamente, ceea ce poate agrava și mai mult problema.

Datorită faptului că antibioticele au început să fie tot mai ineficiente și să creeze numeroase probleme, uleiurile esențiale pot fi considerate remedii mult mai utile.

Există sau se pot face combinații din uleiuri cu efecte antioxidante care pot alunga o răceală și alte afecțiuni, prin întărirea sistemului imunitar:

  • ulei esențial de frunze de scorțișoară
  • ulei esențial de măghiran
  • ulei esențial de turmeric
  • ulei esențial de busuioc
  • ulei esențial de chimen
  • ulei esențial de copaiba
  • ulei esențial de semințe de mărar
  • ulei esențial de lămâie
  • ulei esențial de mandarină verde

Nu administrați uleiurile esențiale intern decât dacă pe flacon sau pe prospect apare mențiunea „pentru uz intern”, altfel pot fi toxice și periculoase pentru consumul uman.

Sinuzita cronică – simptome, cauze, factori de risc, tratament naturist

Sinuzita cronică este unul din motivele pentru care mulți oameni se tem de venirea primăverii – anotimpul copacilor înfloriți și a multitudinii de flori bogate în polen care determină strănuturi în lanț.

Peste 3 milioane de cazuri de sinuzită cronică sunt raportate în fiecare an în SUA. Numărul celor care suferă de mâncărimi și secreții oculare, dureri de cap sinuzale, strănuturi și supra-producție de mucus este însă mult mai mare, dar acești nu au diagnosticați încă.

Ce este sinuzita?

Sinuzita cronică este o infecție sinuzală de lungă durată. Sinusurile sunt 4 cavități-pereche localizate în cap. aceste spații sunt conectate prin niște canale înguste. Sinusurile fac un mucus subțire, care se scurge prin canalele nazale. Acest drenaj funcționează ca un sistem de filtrare, ajutând la menținerea nasului curat și fără bacterii.

Sinusurile se pot infecta când sunt umplute și blocate cu lichid. Există 2 tipuri de sinuzită: acută și cronică. Sinuzita acută durează de obicei doar câteva zile și se tratează mai ușor. Sinuzita cronică însă persistă mai mult timp, de regulă mai mult de 12 săptămâni. În cazurile severe de sinuzită cronică poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Când procesul inflamator implică sinusurile paranazale, afecțiunea se numește sinuzită. Când implică și o inflamația căilor nazale, afecțiunea se numește rinosinuzită. Potrivit literaturii științifice existente până în prezent, sinuzită duce aproape întotdeauna la inflamarea căilor nazale, fiind deseori precedată de simptome de rinită.

Rinosinuzita cronică este una din cele mai frecvente afecțiuni cronice. Afectează toate categoriile de vârstă și constituie al 5-lea motiv pentru prescrierea de antibiotice.

Există rinosinuzită cronică fără polipi nazali, cu polipi nazali sau rinosinuzită cronică alergică.

Simptomele sinuzitei cronice

Simptomul cel mai comun în sinuzita cronică este presiunea dureroasă resimțită în zonele superioare ale feței, în special în zona frunții, în spatele nasului, între sau în spatele ochilor, sau în obraji. Uneori, durerea sinuzală se simte ca o durere de dinți. Alte simptome includ: congestie nazală, secreții postnazale care se înrăutățesc în timpul nopții, respirație neplăcută, care nu este asociată cu probleme dentare.

Febra și mucus gros, incolora, care curge din nas sunt alte semne de sinuzită acută sau cronică.

Foarte mulți pacienții cu sinuzită cronică se plâng de faptul că nimeni nu înțelege cât de debilitantă este această boală. Dr. Ralph Metson, specialist în sinusuri la „Massasuchsetts Eye and Ear Infirmy” din Boston, a realizat un studiu împreună cu colegii săi de la Harvard în care au comparat impactul sinuzitei cronice cu impactul altor boli cronice, precum insuficiență cardiacă, dureri de spate și boala obstructivă pulmonară cronică.

Au descoperit că suferinzii de sinuzită au raportat cele mai mari niveluri de durere, precum și probleme semnificative la locul de muncă, probleme legate de energie și probleme mentale.

Iată care sunt simptomele de sinuzită cronică:

  • sensibilitate sau presiune la nivelul feței (mai ales în jurul nasului, ochilor și frunții)
  • secreții post-nazale (mucus care picură în gât)
  • secreții nazale (groase, de culoare galbenă sau verde)
  • nas înfundat (congestie nazală)

Alte simptome asociate cu sinuzita cronică:

  • oboseală
  • dureri de urechi
  • dureri la nivelul maxilarului superior și a dinților
  • dureri de cap
  • tuse, dureri în gât
  • halenă

Cauzele sinuzitei cronice

Există milioane de bacterii în nas, și de cele mai multe ori, acestea sunt inofensive. Chiar și atunci când câteva din ele ajung în sinusuri, nu creează probleme, atât timp cât se scurg în nas împreună cu mucusul. Însă atunci când acest drenaj este blocat, glandele din sinusuri continuă să producă mucus, iar balta de mucus rezultat creează mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.

Creșterea acestor bacterii scapă de sub control, cauzând infectarea sinusurilor, iar sistemul imunitar declanșează un răspuns inflamator. În consecință apar: umflare, dureri de cap și dureri faciale, acumulare de mucus și congestie.

Influxul celulelor albe de sânge care combate bacteriile duce la îngroșarea mucusului și la colorarea acestuia în galben sau în verde.

Blocajul sinusurilor poate avea diverse cauze: de mediu, anatomice și genetice. Însă principalul vinovat, care duce la inflamarea pasajelor nazal, este răceala sau alergiile.

Sinuzita mai gravă poate fi cauzată de probleme structurale, precum deviație de sept sau polipi nazali. Polipii, tumorile nazale și fracturile nazale pot obtura drenajul sinuzal, ducând la sinuzita cronică.

Factori de risc pentru apariția sinuzitei

Această afecțiune poate fi văzută de asemenea la persoanele ale căror sinusuri și pasaje nazale au o structură îngustă anormală. Cei cu astm, fibroză chistică, HIV sau probleme ale sistemului imunitar dezvoltă sinuzită cronică mai des decât alții.

Infecțiile tractului respirator (cel mai des răcelile) pot inflama și îngroșa membranele mucoase, blocând drenajul mucusului. Aceste infecții pot fi virale, bacteriene sau fungice.

Există riscul să suferiți de sinuzită cronică dacă aveți:

  • polipi nazali
  • deviație de sept
  • astm
  • sensibilitate la aspirină
  • o infecție dentară
  • o tulburare a sistemului imunitar, precum HIV/SIDA sau fibroză chistică
  • rinită alergică sau altă afecțiune alergică
  • sunteți expuși în mod regulat la poluanți, precum fumul de țigară

Alergiile, precum febra fânului (rinita alergică) cauzează inflamații care pot bloca sinusurile.

rinita-alergica

Uleiurile esențiale pot ține sub control histaminele

Foarte multe persoane apelează la antihistaminice atunci când simt că se apropie o criză de strănuturi. Cu toate acestea, antihistaminicele vin la pachet cu o serie de efecte secundare nedorite, precum amețeală, gură uscată, somnolență, agitație, greață sau vedere încețoșată.

Din aceste motiv, ele nu sunt o alegere bună pe termen lung. O terapie alternativă, eficientă și mai lipsită de riscuri, este terapia cu uleiuri esențiale.

Există numeroase uleiuri esențiale care pot ameliora simptomele de alergie și ține sub control histamina – o substanță chimică produsă de corp care produce simptome alergice. Uleiurile esențiale pot fi folosite individual, sau combinate.

De îndată ce sistemul imunitar detectează un alergen, precum polenul florilor, acesta trimite un semnal către celulele mast ale corpului, (care se găsesc nu doar în intestin, ci și în nas, gură, plămâni, piele și sânge), pentru a elibera histaminele pe care acele celule le stochează.

Histaminele trimit un surplus de sânge către zona în care au fost detectați alergeni, declanșând o inflamație, care solicită alte substanțe ale sistemului imunitar pentru a continua lupta cu inamicul detectat.

Histaminele văd elementele care declanșează simptome alergice ca inamici sau ca pe o amenințare la adresa sistemului imunitar, declanșând o serie de simptome nedorite, cu scopul de a expulza inamicul din corp.

Uleiul esențial de Ravensara

Acest ulei face parte din familia Lauraceae și are o aromă asemănătoare eucaliptului. Ravensara este o plantă originară din Madagascar care poate ajuta la tonifierea sistemului imunitar, la controlul sinuzitei și a alergiilor. Un studiu publicat în anul 2016 în „Evidence-Based Complementary and Alterantive Medicine”, realizat de cercetători din Coreea, a arătat că uleiul esențial de ravensara a ajutat la reducerea inflamației asociate cu alergiile, făcea pasajele nazale înfundate impenetrabile.

Uleiul esențial de mușețel roman

musetel

Acest ulei conține quercetină, un compus antioxidant care acționează ca un agent antihistaminic natural.

Uleiul esențial de ghimbir

ghimbir

Cercetătorii francezi au descoperit în anul 2008 că uleiul esențial de ghimbir ajută la atenuarea inflamației asociate cu sinuzita. Deschide căile respiratorii și îmbunătățește capacitatea de a respira.

Uleiul esențial de copaiba

Acest ulei are o lungă istorie de utilizare medicinală. Uleiul esențial de copaiba poate fi util în reducerea simptomelor de bronșită, inclusiv a inflamației care duce la congestie nazală.

Alte uleiuri esențiale care pot reduce sau ține sub control simptomele de sinuzită și durerile sunt: uleiul esențial de bergamotă, uleiul esențial de piper negru, uleiul esențial de tămâie, uleiul esențial de geraniu, uleiul esențial de iasomie și uleiul esențial de lavandă.

Concluzii

Dacă bănuiți că aveți sinuzită cronică, mergeți la medic pentru a vă asigura că acest diagnostic este corect. E lângă tratamentul recomandat de medic, se pot încerca și uleiurile esențiale descrise mai sus, la sfatul unui specialist și în formele/dozele recomandate de acesta.

The post Sinuzita – simptome și tratament. Cum scăpăm de sinuzită? appeared first on Alecia.ro.


Ulcer Gastric – ce să mănânci și ce să eviți dacă ai ulcer la stomac

$
0
0

Dieta are un rol important în prevenirea și controlul simptomelor unei boli, cu atât mai mult când aceasta este de natură gastrointestinală.

Deși unii susțin că ulcerul gastric nu poate fi prevenit sau combătut prin dietă, unele alimente pot fi utile în acest sens datorită proprietăților lor antioxidante și antibacteriene.

În acest articol veți descoperi alimente benefice și dăunătoare persoanelor cu ulcer stomacal, precum și informații despre cauzele, simptomele și tratamentul acestei afecțiuni.

Ce sunt ulcerele stomacale

Termenul de ulcer vine de la „ulcerații”, care înseamnă leziuni ale pielii sau a unor mucoase. Ulcerele stomacale sunt răni deschise care se dezvoltă în interiorul mucoasei gastrice.

Medicii specializați în afecțiunile tractului digestiv din cadrul organizației „American College of Gastroenterology” susțin că nu există o dietă anume care ar putea fi recomandată pacienților cu ulcere stomacale. Aceștia argumentează că alegerile alimentare nu influențează în nici un fel apariția sau agravarea ulcerelor gastrice.

Cu toate acestea, studiile au arătat că există anumite alimente bogate în compuși cu acțiune antibacteriană îndreptată împotriva bacteriei Helicobacter pylori – principala cauză a dezvoltării ulcerelor stomacale.

În cele mai multe cazuri, ulcerul este asociat cu o infecție bacteriană, mai precis cu Helicobacter pylori, dar și cu administrarea excesivă a unor antiinflamatoare nesteroidiene eliberate fără prescripție medicală, precum Ibuprofen, Ketoprofen, Naproxen, Diclofenac sau Aspirină (nu și Acetaminofenul).

Aceste medicamente pot irita mucoasa stomacului și intestinul subțire.

Vârstnicii care consumă des antiinflamatoare, și adulții cei care le folosesc pentru osteoartrită au o rată mai mare de ulcer peptic.

Potrivit Mayo Clinic, există și alte medicamente care, administrate împreună cu antiinflamatoarele nesteroidiene, pot crește semnificativ șansele dezvoltării de ulcere stomacale, precum:

  • steroizii
  • anticoagulantele
  • dozele mici de aspirină
  • inhibitorii selective ai reabsorbției de serotonină
  • Foxamax
  • Actonel

Sunt la risc să dezvolte ulcer stomacal persoanele care fumează, consumă mult alcool (acesta irită și erodează mucoasa stomacului, crescând și producția de acid), suferă de stres necontrolat sau consumă multe alimente picante.

Acești factori nu cauzează direct ulcere, însă cresc riscul apariției lor sau pot înrăutăți simptomele.

Cauze mai rare ale ulcerelor gastrice:

  • sindromul Zollinger-Ellison sau gastrinom
  • cancer gastric, pulmonar sau limfoame
  • boala Crohn
  • stres crescut provocat de afecțiuni acute, arsuri, leziuni la cap
  • infecții virale
  • insuficiență vasculară
  • chimioterapia și radioterapia

Complicațiii asociate cu ulcerul stomacal

Ulcerele stomacale care nu primesc un tratament adecvat pot duce la anumite complicații, precum:

  • hemoragii interne
  • infecții (ex. peritonită)
  • obstrucții ale tractului digesiv

Ce poți mânca dacă ai ulcer stomacal

Când ne referim la o dietă benefică în ulcerele gastrice, ne referim la anumite alimente cu proprietăți antibacteriene, care pot ajuta tocmai prin eradicarea bacteriei H. pylori, dat fiind că aceasa este principala cauză a ulcerelor.

Pacientul trebuie să ia tratamentul prescris de medic întocmai, care poate presupune administrarea de antibiotice în combinație cu unele blocante de acid.

În paralel poate fi utilă o alimentație bogată în următoarele alimente:

  • varză, conopidă, broccoli și ridichi (legume crucifere)
  • afine, zmeură, coacăze, căpșuni (fructe de pădure)
  • mere, cireșe, ardei grași, morcovi
  • legume cu frunze verzi, spanac
  • iaurt, kefir, miso, varză murată, kombucha (alimente bogate în probiotice)
  • ulei de măsline, miere, usturoi
  • ceai verde decofeinizat
  • rădăcină de lemn dulce, turmeric

Această listă generoasă cuprinde alimente bogate în compuși antioxidanți. Ei pot contribui la activarea și protejarea sistemului imunitar, asistându-l în lupta contra infecției. Totodată, antioxidanții pot fi utili în prevenirea cancerului stomacal.

Fructele de pădure, legumele crucifere și ardeii grași sunt bogați în antioxidanți. broccoli în mod deosebit s-a dovedit eficient împotriva activității bacteriei Helicobacter pylori datorită conținutului de sulforafan. Uleiul de măsline conține de asemenea acizi grași cu efecte anti-Helicobacter pylori.

Spanacul conține calciu și vitamine B. Probioticele s-au dovedit promițătoare în tratamentului ulcerului și prevenirea reinfectării stomacului.

Turmericul este momentan studiat ca remediu potențial pentru ulcerul gastric.

Suplimente alimentare pentru ulcer

Printre cele mai importante suplimente pentru ulcerul gastric tratat cu antibiotice sunt probioticele. Așa cum am văzut mai sus, acestea luptă împotriva bacteriilor dăunătoare. Totodată, îmbunătățesc eficiența antibioticelor și reduc efectele secundare ale antibioticelor.

Înainte să cumpărați un supliment cu probiotice, întrebați medicul sau farmacistul care este mai potrivit pentru antibioticul pe care îl luați. Cele mai eficiente împotriva ulcerelor cauzate de H. pylori s-au dovedit următoarele

  • Lactobacillus
  • Bifidobacterium
  • Saccharomyces

Extractul de lemn dulce dezaharizat (administrat cu o oră înainte de mese) și extractul de curcumină (turmeric) au demonstrat activități anti-ulceroase și antibacteriene împotriva H. pylori.

Ce alimente să eviți dacă ai ulcer sau reflux de acid

Este o situație frecventă ca persoanele cu ulcer gastric să sufere și de reflux de acid. În cazul acestora, unele alimente pot fi dăunătoare, în sensul că relaxează partea inferioară a esofagului, crescând riscul revenirii acidului în esofag și de apariție a unor simptome specifice, precum arsuri stomacale, indigestie și durere.

Iată ce alimente pot agrava refluxul de acid:

  • cafeina și cafeaua
  • ciocolata
  • alimentele acide, precum citricele și tomatele
  • alcoolul
  • condimentele și alimentele picante

Simptomele de reflux de acid se pot înrăutăți și atunci când mănânci prea mult sau consumi alimente cu 2-3 ore înainte de culcare.

Ce opțiuni de tratament există pentru ulcerul stomacal

Ulcerele cauzate de infectarea stomacului cu H. pylori necesită un tratament cu antibiotice. Acestea trebuie administrate întocmai, fără abatere. Păstrați legătura cu medicul pentru a vă asigura că tratamentul este eficient și ajută la vindecarea leziunilor stomacului.

În paralel cu antibioticele, medicul prescrie de regulă și un medicament (antiacid) pentru scăderea producției excesive de acid, precum un inhibitor de pompă de protoni sau antagoniștii ai receptorilor H2.

Concluzii

La ce te poți aștepta în viitor dacă ai fost diagnosticat cu ulcer stomacal? Șansele de vindecare ale mucoasei stomacului afectată de H. pylori sunt suficient de mari. De altfel, cele mai multe ulcere cauzate de această infecție sunt tratabile.

Singura problemă posibilă este să nu iei nici un tratament pentru ulcer. Ulcerele netratate pot duce la sângerări interne sau chiar cancer gastric.

Nu ignora semnele unui ulcer stomacal. Mergeți la medic, faceți analize și luați un tratament adecvat.

Ulcerele stomacale – cauze, simptome, tratament, dietă, remedii naturiste

Un procent de circa 10% din populația generală este afectată de ulcerele gastrice și duodenale. Incidența crescută la bărbați a fost echilibrată de un număr crescut de noi cazuri la femei.

Află mai multe despre cauze, simptome, mod de diagnosticare, tratament, dietă, remedii naturiste și prevenirea ulcerului gastric.

Ce este ulcerul stomacal

Ulcerele stomacale, cunoscute și sub numele de ulcere gastrice, sunt răni dureroase apărute la nivelul mucoasei stomacului. Pot afecta atât stomacul, cât și intestinele. Ele se mai numesc ulcere peptice.

Datorită scăderii stratului de mucus care protejează stomacul, acizii digestivi încep să mănânce din țesutul care căptușește stomacul, provocând un ulcer.

Ulcerele stomacale se tratează de obicei ușor, însă în lipsa unui tratament corespunzător, se pot agrava.

Din ce cauză apar ulcerele stomacale

În majoritatea cazurilor este incriminată infecția cu Helicobacter pylori. Cu toate acestea, ulcerele stomacale sunt asociate și cu administrarea frecventă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, precum Ibuprofen, Naproxen sau Aspirină. Aceste medicamente afectează stomacul și cresc riscul sângerărilor interne.

Există și cazuri mai rare (sub 1%) când ulcerele peptice sunt provocatede creșterea producției de acid din cauza sindromului Zollinger-Ellison.

Ulcerul stomacal – simptome

Cei mai mulți simt și descriu ulcerul ca o senzație de arsură sau durere în centrul abdomenului – mai exact zona situată între piept și buric.

Cei care suferă de ulcer stomacal au perioade de simptome intense și perioade asimptomatice. Severitatea lor depinde de cât de gravă este boala. De regulă, intensitatea durerii crește când stomacul este gol. Ea poate dura câteva minute sau chiar ore.

Alte semne asociate cu ulcerele stomacale sunt:

  • durere surdă la nivel stomacal
  • scădere în greutate
  • incapacitatea de a mânca din cauza durerii
  • greață sau vărsături
  • balonare abdominală
  • senzație rapidă de plenitudine
  • reflux de acid
  • arsură în piept
  • durere gastrică ce se ameliorează în momentul în care mănânci sau bei ceva, sau când iei medicamente antiacide
  • anemie (oboseală, respirație scurtă, piele palidă)
  • scaune închise la culoare
  • vărsături cu sânge sau cu aspect de zaț de cafea

Dacă ai unul sau mai multe din aceste simptome și bănuiești că poate fi vorba de un ulcer, mergi la medic pentru un control. Chiar dacă durerea este ușoară sau suportabilă, un ulcer netratat la timp sau corespunzător se poate agrava și cauza probleme grave de sănătate (inclusiv hemoragii interne și risc de deces).

Cum se pune diagnosticul de ulcer stomacal

Dacă te-ai hotărât să mergi la medic, trebuie să fii pregătit să descrii întocmai simptomele pe care le simți, când apar, cât de puternice sunt și când se ameliorează sau dispar. Doctorul gastroenterolog te va întreba dacă ai în familie pe cineva cu această boală și ce medicamente ai luat până în prezent.

Întrucât cauza principală a ulcerelor stomacale este infecția cu H. pylori, doctorul va solicita analize speciale în acest sens: o probă de scaun, un test de respirație și/sau teste sangvine.

Testul de respirație presupune să beți un lichid limpede înainte de test și să respiri într-o pungă, care este apoi sigilată. Dacă bacteria incriminată este prezentă, proba de respirație va indica un nivel crescut de dioxid de carbon.

Ulcerele gastrice pot fi depistate și prin alte metode:

  • radiografie cu bariu: trebuie să bei un lichid alb gros (bariu), care va îmbrăca tractul gastrointestinal superior, permițându-i astfel medicului să vadă stomacul și intestinul subțire la razele X.
  • endoscopia: se realizează prin introducerea unui tub subțire, luminat prin cavitatea bucală în stomac și prima parte a intestinului; medicul va căuta ulcere, sângerări și orice fel de țesut cu aspect anormal.
  • biopsie endoscopică: medicul va preleva o porțiune mică de țesut pentru analize în laborator.
Cum se tratează ulcerul gastric

După ce a stabilit cauza ulcerului, medicul poate prescrie un tratament. Cele mai multe ulcere se tratează cu medicamente. Doar în cazuri rare poate fi necesară operația.

Pacienții cu ulcer hemoragic trebuie internați pentru a primi un tratament intensiv cu endoscopie și medicație administrată intravenos. Este de asemenea posibil ca aceștia să aibă trebuință de o transfuzie de sânge.

Tratamentul non-chirurgical al ulcerului

Dacă ulcerul este cauzat de infecția cu Helicobacter pylori, cel mai probabil vei avea nevoie de un tratament cu antibiotice. Concomitent cu acestea, medicul îți va spune să iei și medicamente antiacide (inibitori ai pompei de protoni). Acestea blochează producția acidului stomacal.

Unii medici recomandă de asemenea probiotice, suplimente cu bacterii bune care pot ajuta la distrugerea bacteriei H. pylori și creșterea imunității.

Dacă ați luat medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru calmarea durerii, trebuie să opriți administrarea lor pe parcursul tratamentului prescris de medic.

În majoritatea cazurilor, simptomele de ulcer cedează destul de repede în urma tratamentului. Dar cu toate că ele pot să dispară complet, nu trebuie să întrerupi tratamentul, mai ales dacă ești infectat cu H. pylori. Tratamentul cu antibiotice trebuie finalizat, pentru a fi sigur că a fost eficient și bacteria a fost eliminată.

Efecte secundare ale medicamentelor pentru ulcer

La fel ca majoritatea medicamentelor, și cele pentru ulcer pot provoca reacții adverse, precum:

  • greață
  • amețeală
  • dureri de cap
  • diaree
  • durere abdominală

Pentru mulți pacienți, aceste efecte secundare sunt temporare. Dacă însă produc un disconfort extrem, cereți medicului să vă schimbe tratamentul.

Operația de ulcer la stomac

Doar ulcerele gastrice care se complică necesită o intervenție chirurgicală, precum:

  • ulcerele care recidivează
  • ulcerele care nu se vindecă prin tratament
  • ulcerele hemoragice (care provoacă sângerare internă)
  • ulcerul perforat (care pătrunde prin stomac)
  • ulcerele care împiedică alimentele să ajungă din stomac în intestinul subțire

Operația de ulcer poate însemna:

  • îndepărtarea chirurgicală a ulcerului întreg
  • prelevarea de țesut dintr-o altă zonă a intestinului și plasarea lui peste zona ulcerată
  • legarea unei artere hemoragice
  • tăierea alimentării cu nervi a stomacului cu scopul de a reduce producția de acid stomacal

Dieta recomandată persoanelor cu ulcer stomacal

Până acum câțiva ani se credea că ulcerul este o boală cauzată de consumul anumitor alimente. Studiile recente nu au descoperit însă nici o legătură între dietă și apariția ulcerelor stomacale.

Cu toate că nu există alimente care pot cauza sau vindeca un ulcer stomacal, o dietă sănătoasă poate avea beneficii asupra tractului intestinal și asupra stării generale de sănătate a organismului.

Ca recomandare generală, este important să consumi cât mai multe legume, fructe și cereale, datorită aportului lor valoros de fibre. Există și anumite alimente cu efecte probiotic sau antibacterian, care pot fi utile în ulcerele cauzate de o infecție cu H. pylori.

Iată câteva exemple în acest sens:

  • broccoli, conopidă, varză, ridicihe
  • spanac, salată verde și alte legume cu frunze verzi
  • varză murată, iaurt și alte alimente fermentate (bogate îndeosebi în Lactobacillus și Sacharomyces)
  • mere
  • ulei de măsline
  • fructe de pădure

O altă regulă importantă pentru cei care suferă de ulcer stomacal este să se ferească pe cât posibil de consumul alimentelor picant, condimentate sau acre, pentru a nu declanșa sau înrăutăți refluxul de acid care poate însoți uneori ulcerul.

Remedii la domiciliu pentru ulcerele stomacale

Pe lângă necesitatea urmării unei diete sănătoase, care să nu afecteze stomacul, se pot folosi și anumite suplimente menite să reducă acțiunea bacteriei H. pylori. Ele nu trebuie însă să înlocuiască tratamentul sau medicația prescrisă de doctor:

  • probiotice
  • miere
  • glutamină (se găsește și în unele alimente, precum carne de pui, pește, ouă, spanac și varză)

Când trebuie să mergi la medic

Dacă ai oricare din simptomele specifice unui ulcer stomacal, fă-ți o programare la medicul gastroenterolog. Ulcerele cauzate de infecția cu H. pylori, care nu sunt evaluate și tratate corespunzător pot cauza sângerări și deveni periculoase, sau pot penetra peretele tractului digestiv și ajunge într-un alt organ (ex. pancreas).

De asemenea, există riscul ca ulcerul devină perforant, adică să creeze o gaură în peretele tractului digestiv.

Umflarea țesutului poate provoca obstrucționarea sau blocaje în tractul digestiv. Un alt risc crescut al ulcerului netratat este cancerul de stomac.

Aceste complicații pot cauza o serie de simptome care ar trebui să vă determine să mergeți la medic cât mai repede:

  • slăbiciune
  • dificultăți de respirare
  • vărsături roșiatice sau negre
  • scaune cu sânge sau închise la culoare
  • durere bruscă, ascuțită la nivelul stomacului, care persistă

Cum putem preveni ulcerele stomacale

Igiena mâinilor este extrem de importantă în prevenirea ulcerelor stomacale, deoarece bacteria asociată cu aceste afecțiuni (H. pylori) se poate transmite prin mâinile murdare. Spălați-vă cu apă și săpun în mod regulat. Inclusiv alimentele trebuie curățate și gătite corespunzător pentru a evita infecția cu H. pylori.

Ulcerele asociate cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi prevenite pur și simplu prin întreruperea administrării lor sau utilizarea lor cu moderație, nu în mod frecvent. Dacă trebuie neapărat să luați astfel de medicamente, nu depășiți doza indicată și evitați să beți alcool pe durata administrării lor. Antiinflamatoarele trebuie luate cu alimente și o cantitate suficientă de apă, pentru a nu afecta foarte mult stomacul.

The post Ulcer Gastric – ce să mănânci și ce să eviți dacă ai ulcer la stomac appeared first on Alecia.ro.

Mâncarimi piele – Cauze. Riscuri. Tratamente naturiste

$
0
0

Pielea iritată, marcată de prurit, poate crea un disconfort puternic, mai ales atunci când interferează cu activitățile zilnice, devenind în unele cazuri insuportabilă.

O persoană poate experimenta mâncărimi ale pielii în urma expunerii prelungite la soare (arsuri solare), a înțepăturilor sau mușcăturilor de insecte, a apariției unor eczeme sau a psoriazisului.

Mâncărimile se pot datora și expunerii la un mediu toxic, unor alergii ale pielii sau unei stări de anxietate.

Indiferent de tipul sau de cauza iritației, scărpinarea nu doar va intensifica mâncărimea, ci va crea de asemenea leziuni la nivelul pielii deja iritate, crescând astfel riscul de infecții, disconfort prelungit și iritații durabile.

Din fericire, există numeroase soluții disponibile pentru reducerea mâncărimilor pielii, inclusiv uleiuri esențiale. Acestea pot fi aplicate extern pe pielea afectată de iritații și urticarie. Beneficiile lor sunt însă mult mai diverse, având un efect calmant inclusiv asupra minții și a răspunsului corpului la mâncărimea respectivă.

Uleiurile esențiale pot constitui un remediu ideal pentru mâncărimile pielii, deoarece atenuează rapid simptomele și în plus, nu au efecte secundare grave. Mai mult decât atât, majoritatea uleiurilor esențiale au proprietăți medicinale importante, precum proprietăți antiinflamatoare, analgezice și antioxidante, care pot fi utile în ceea ce privește tratamentul pielii.

10 uleiuri esențiale cu efecte calmante asupra mâncărimilor pielii

  1. Ulei esențial de trandafir

Acest tip de ulei este îndrăgit pentru parfumul său liniștitor. Ajută la relaxarea mușchilor, dar și a minții, și totodată reduce dorința puternică de scărpinare în cazul mâncărimilor pielii.

Pentru a folosi uleiul esențial de trandafir ca remediu împotriva urticariei, inhalați aroma direct din sticlă. Poate fi utilizat și sub formă de aromaterapie – adăugați câteva picături într-un difuzor și amplasați-l în camera în care stați.

  1. Ulei esențial de bergamotă

Uleiul esențial de bergamotă poate fi eficient în atenuarea mâncărimilor cauzate de iritați din mediu, de stres sau de inflamații. Pentru a-l utiliza în acest scop, adăugați câteva picături într-un difuzor și inhalați parfumul emanat.

  1. Ulei esențial de smirnă

Uleiul esențial de smirnă este înzestrat cu proprietăți antiinflamatoare, datorită cărora poate oferi o ameliorare rapidă a mâncărimilor pielii.

La fel ca în cazul celorlalte uleiuri esențiale, se folosește sub formă de aromaterapie sau inhalare directă din sticlă. Se poate aplica de asemenea extern pentru calmarea sau prevenirea mâncărimilor.

  1. Ulei esențial de Patchouli

Acest ulei conține compuși cu acțiuni terapeutice diverse: antibacteriene, antiinflamatoare, antiseptice și antioxidante. Pe lângă faptul că previne iritarea și infectarea pielii, poate fi folosit și în scop cosmetic, pentru hidratarea pielii.

Diluați-l cu un ulei vegetal în proporțiile adecvate și aplica-l pe zona de piele afectată de mâncărimi sau iritații.

  1. Ulei esențial de tămâie

În mod cu totul neașteptat, acest ulei are beneficii extraordinare pentru piele. Cei mai mulți dintre noi asociem tămâia cu efecte psihoactive, însă este la fel de util și ca tonic pentru piele.

În ceea ce privește mâncărimile, acționează mai mult în scop preventiv decât terapeutic. Pentru a-l folosi, amestecați-l cu ulei vegetal și aplicați-l pe piele. Sau îl puteți încorpora în alte produse cosmetice folosite în mod obișnuit pentru îngrijirea pielii.

  1. Ulei esențial de arbore de ceai

Cunoscut și sub numele de „tea tree oil”, uleiul esențial de arbore de ceai poate ajuta la calmarea mâncărimilor pielii prin faptul că produce amorțirea pielii și în același timp reduce durerea și disconfortul.

Diluați-l cu un ulei de purtător și aplicați amestecul pe zona afectată a pielii. Aplicați-l de 3 ori pe zi, până când mâncărimea și inflamația cedează.

  1. Ulei esențial de mentă

menta-pentru-curatarea-limbii

Acest ulei este renumit pentru efectele sale calmante, mai ales pentru pielii. Simultan, amorțește zona infectată, atacă infecția și reduce umflăturile. Un studiu din 2016 a arătat că aplicarea externă a uleiului esențial de mentă amestecat cu vaselină a oferit o ușurare semnificativă a pielii afectate de mâncărimi.

Pentru atenuarea disconfortului cauzat de mâncărimi, îl putem folosi în 3 moduri diferite: fie prin aplicare externă pe regiunea afectată, fie prin inhalarea parfumului emanat de un difuzor de aromaterapie, fie prin adăugarea acestuia în ceai sau în alte preparate, ca tonic intern. Atenție, nu ingerați uleiurile esențiale decât dacă pe recipient apare mențiunea „pentru uz intern”, altfel poate fi toxic.

  1. Ulei esențial de Helichyrsum

Este un ulei rar, care nu se găsește ușor în colecțiile obișnuite de uleiuri esențiale. Însă în ciuda faptului că este foarte rar, acest ulei are proprietăți terapeutice din cele mai puternice. Este analgezic, anti-alergenic și antiinflamator. Reduce mâncărimea și inflamația cauzate de de mușcăturile de insecte, contribuind totodată la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar.

Poate fi folosit și în scop profilactic, pentru combaterea infecțiilor înainte ca acestea să afecteze pielea.

Cel mai des se adaugă într-un difuzor de aromaterapie. Se poate de asemenea amesteca în ulei de măsline și aplica direct pe zona de piele afectată de iritații.

  1. Ulei esențial de eucalipt

eucalipt

Uleiul de eucalipt este apreciat pentru calitățile sale antiseptice, decongestionante și antiinflamatoare. Este un ulei răcoritor și datorită acestui efect poate ajuta la calmarea mâncărimilor pielii. Cel mai des se combină cu un ulei vegetal și se aplică pe regiunile afectate. Poate fi de asemenea inhalat, pentru beneficiile sale la nivelul aparatului respirator.

  1. Ulei esențial de mușețel

musetel

Mușețelul este o plantă cu efecte calmante și alte proprietăți binefăcătoare pentru piele: antiinflamatoare și antioxidante. Uleiul esențial obținut din această plantă s-a dovedit eficient în reducerea mâncărimilor cauzate de eczeme, mătreață, iritații de scutec sau pielea uscată.

Se aplică extern, pe zona afectată, după ce a fost în prealabil diluat cu un ulei vegetal. Se poate folosi și sub formă de aromaterapie (prin inhalarea parfumului) pentru un somn liniștitor și o stare de calm interior care poate contribui la reducerea mâncărimilor.

Concluzii

Fie că este vorba despre o afecțiune a pielii, de o mușcătură de insecte sau de uscăciunea pielii, mâncărimea poate cauza neplăceri inimaginabil de mari.

Uleiurile esențiale pot oferi, pe lângă o atenuare rapidă a mâncărimii, și alte beneficii pentru piele și sănătatea internă. Când cumpărați uleiuri esențiale, fie pentru uz extern, fie pentru uz intern (mai ales), asigurați-vă că acestea sunt de calitate (adică pure).

The post Mâncarimi piele – Cauze. Riscuri. Tratamente naturiste appeared first on Alecia.ro.

Dureri de spate – cum să reduci durerea de spate cauzată de statul în picioare sau pe scaun

$
0
0

Sedentarismul este asociat cu numeroase riscuri pentru sănătate. Potrivit Better Health Channel, statul jos prea mult timp crește riscul de boli cronice, precum afecțiuni cardiace, diabet și unele tipuri de cancere. Afectează inclusiv starea emoțională și mentală.

Stilul de viață sedentar – care îi caracterizează pe tot mai mulți oameni – poate avea consecințe negative asupra organismului. Cu cât mai puțin timp petrece cineva în poziție de șezut sau întins în timpul zilei, cu atât mai mari sunt șansele să aibă o viață lungă și sănătoasă.

Cu cât mai mult se mișcă cineva în timpul zilei, cu atât mai mic este riscul de deces prematur. Persoanele care duc o viață sedentară au șanse mai mari să fie supraponderali sau să dezvolte obezitate, diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare. De asemenea, sunt mai predispuși la depresie și anxietate.

Ființele umane au fost create să stea în picioare, și doar în momentele de odihnă sau repaus să se așeze. Însuși sistemul cardiovascular și inima funcționează mai eficient când corpul se află în poziție verticală.

Intestinul funcționează mai eficient când stăm în picioare. Din acest motiv, pacienții internați în spitale și obligați să stea în pat se confruntă deseori probleme intestinale.

Activitatea fizică îmbunătățește nivelul de energie și rezistența corpului, iar oasele se mențin puternice.

Un efect secundar al statului jos sau în picioare prea mult timp este durerea de spate, care poate deveni debilitantă, afectând capacitatea de desfășurare a activităților de zi cu zi.

Cei mai afectați sunt cei care lucrează în comerț sau au un serviciu care îi obligă să stea în picioare de dimineață până seara.

Cum poate fi depășită durerea cauzată de sedentarismul prelungit

Prima recomandare în cazul persoanelor care suferă de dureri de spate provocate de sedentarism este să își acorde o perioadă de repaus, în care să se odihnească și să evite presiunea asupra spinării. Uneori, chiar și câteva ore de odihnă ajută la reducerea durerii și recuperarea corpului.

Medicamentele antiinflamatoare pot fi utile în cazul durerilor de spate asociate cu mușchii, însă acestea vin la pachet cu efecte secundare nedorite. Acest aspect poate fi dăunător mai ales în cazul persoanelor care le folosesc în mod regulat.

Unele persoane au descoperit că uleiurile esențiale pot fi folosite ca adjuvant sau tratament adițional pe lângă odihnă pentru atenuarea durerilor de spate, precum și exercițiile fizice recomandate de un fizioterapeut.

Studiile au arătat că aromaterapia poate fi utilă în reducerea percepției mai multor tipuri de dureri, având astfel o acțiune indirectă asupra durerii.

Ghimbirul s-a dovedit eficient în durerile musculare. Dar poate fi folosit și în dureri articulare și dureri menstruale. Se găsește incorporat în diverse amestecuri de uleiuri esențiale sau alte suplimente cu proprietăți antiinflamatoare, analgezice sau energizante.

Cea mai bună metodă de prevenire a durerilor acute de spate este menținerea corpului într-o stare activă, dar sistarea acelor activități care au dus la apariția ei în primă fază. Totodată, se recomandă evitarea oricărui lucru care poate agrava durerea.

Mișcarea sănătoasă este foarte utilă

Nu doar odihna ajută la ameliorarea durerii de spate, ci și mișcarea fizică, oricât de paradoxal ar părea. Durerea provocată de statul în picioare mult timp poate fi combătută prin alte forme de mișcare fizică.

Unul din motivele pentru care multe persoane suferă dureri de spate din cauză că stau în picioare toată ziua este faptul că din cauza oboselii adoptă o postură incorectă.

Odihna, îmbunătățirea posturii și mobilitatea sunt strategii de auto-îngrijire care pot ajuta la reducerea durerii de spate.

Prevenirea durerii de spate

Dacă observați că suferiți în mod regulat de dureri de spate după ce stați prea mult timp într-un loc, ar trebui să fiți atenți la postură și la încălțăminte, dar și la greutatea bagajelor pe care le purtați zilnic.

Există șanse mai mari ca durerea de spate să apară atunci când stați mai mult de 2 ore pe zi în continuu în picioare sau pe scaun. Cu cât mai mult timp petreceți stând, cu atât mai importante devin corectarea posturii și pauzele acordate după cel mult 2 ore de lucru.

În momentul apariției durerii de spate, luați-vă o pauză pentru a vă odihni. Suprasolicitarea poate agrava și mai mult durerea. Aplicați comprese calde sau reci pentru reducerea durerii. După ce cedează, se pot încerca întineri sau mișcări ușoare.

Pe termen lung, este bine să rețineți câteva sfaturi importante:

  • Purtați încălțăminte de calitate, cu talpa joasă (plată), care susține bine piciorul
  • Evitați pozițiile în care greutatea cade pe un singur picior
  • Evitați să stați aplecat pe durate mari de timp
  • Mențineți o poziție verticală cu coloana vertebrală
  • Dacă lucrați la o linie de producție, nu vă aplecați peste bandă pentru a ajunge la lucruri
  • Evitați îndoirea și răsucirea repetată a corpului
  • Când ridicați obiecte grele de jos, ridicați-le cu picioarele, nu cu spatele
  • Evitați să purtați genți grele care pot pune presiune pe spinare în mod inegal
  • Dacă purtați un rucsac sau un alt bagaj în spate, folosiți ambele bretele pentru a vă asigura că greutatea este distribuită egal
  • Întindeți membrele și mușchii și faceți exerciții regulate pentru a vă menține mușchii puternici și flexibili

Sfaturi finale

În cele mai multe cazuri, durere de spate cedează repede. Dacă sesizați alte simptome care însoțesc durerea, precum urinarea dificilă, senzație de amorțire sau furnicături, mai ales în partea inferioară a corpului sau a genitalelor, este indicat să mergeți la medic.

Dacă durerea de spate apare deseori (este recidivantă), iar locul de muncă presupune statul în picioare mult timp, este recomandat să discutați cu angajatorul despre posibilitatea unor modificări legate de condițiile de muncă, pentru reducerea riscului de leziuni durabile la nivelul spatelui.

The post Dureri de spate – cum să reduci durerea de spate cauzată de statul în picioare sau pe scaun appeared first on Alecia.ro.

Furnicaturi in picioare – Un simptom neobisnuit al anxietatii

$
0
0

Unele dintre simptomele anxietatii pot sa fie de-a dreptul inspaimantatoare. Multi dintre noi suntem obisnuiti cu senzatia de greata, cu starea de tensiune, cu transpiratia si cu ritmul cardiac marit, dar sunt anumite cazuri in care poti sa mai suferi de inca un alt simptom al anxietatii atat de inspaimantator, incat el insusi devine un motiv de anxietate.

Asa se intampla deseori si cu senzatia de furnicaturi la nivelul picioarelor. Cei care observa ca incep sa simta o senzatie de furnicaturi la nivelul picioarelor se duc de obicei imediat pe Google si descopera faptu poate sa fie declansata de mai multe boli grave, cum ar fi de exemplu diabetul zaharat, scleroza multipla, insuficienta cardiaca si multe altele.

Acest lucru poate sa mareasca nivelul de anxietate si poate sa provoace aparitia unor afectiuni serioase de sanatate, dar, in multe cazuri, senzatia de furnicaturi la picioare este doar un alt simptom uitat al anxietatii.

Este anxietatea cauza senzatiei de furnicaturi de la nivelul picioarelor?

Numai un doctor poate sa puna un diagnostic cauzei care determina aparitia senzatiei de furnicaturi la picioare. Dar, atunci cand toate testele iti ies negative, atunci sunt sanse mari sa fie vorba doar de anxietate. De asemenea, senzatia de furnicaturi la nivelul picioarelor sunt foarte rar singurul simptom. Poti sa faci teste simple de anxietate, care sa iti ofere un punctaj severitatii anxietatii si ceea ce poti sa faci pentru a opri acest fenomen.

Tipuri diferite de simptome

Fiecare descrie senzatia de furnicaturi de la nivelul picioarelor in mod diferit. Unii sustin ca este ca si cum piciorul lor a adormit si tocmai se trezeste. Altii in schimb au parte de o senzatie de durere si de arsura. Toate aceste senzatii ar putea sa fie diferite versiuni ale aceluiasi simptom de anxietate.

Iti veri dori sa vorbesti cu medicul tau de familie despre aceste simptome, pentru  starea ta de liniste sufleteasca.

Principalele cauze de anxietate ale senzatiei de furnicaturi

Senzatia de furnicaturi la nivelul picioarelor- si alte asemenea senzatii- ar putea sa para ca nu au nici o legatura cu anxietatea. Acest lucru se intampla pentru ca, pentru mai multi oameni, aceasta senzatie de frunicaturi e doar simptomul unui simptom. Atunci cand te lupti impotriva anxietatii, devii mult mai predispus fata de hiper ventilatie. Hiper ventilatia este cunoscuta ca poate sa provoace o senzatie de furnicaturi la nivelul mainilor si al picioarelor.

Hiper ventilatia apare atunci cand corpul accepta prea mult oxigen si elimina prea mult dioxid de carbon. Pentru o persoana cu hiper ventilatie, totul s-ar putea simti de parca nu primeste destul oxigen si, prin urmare, ar putea sa inceapa sa inspire mai profund. Din nefericire, acest lucru reuseste doar ca sa iti faca simptomele de hiper ventilatie si mai rele.

Atunci cand nivelele tale de dioxid de carbon sunt dezechilibrate, corpul tau are parte de o gama de probleme care au legatura cu nivelele scazute de oxigen din sange. Una idntre aceste probleme este senzatia de furnicaturi de la nivelul mainilor si al picioarelor.

Alte cauze ale senzatiei de furnicaturi de la nivelul mainilor si al picioarelor, provocate de anxietate

Atunci cand suferi de anxietate, nimic nu este simplu. Este posibil ca alte cateva probleme sa duca la aparitia senzatiei de furnicaturi si toate acestea au legatura cu anxietatea.

Una dintre cele mai comune cauze este sensibilitatea marita. Cei care sufera de anxietate sunt mai predispusi sa observe anumite mici schimbari in privinta modului on care se simt, in special prin comparatie cu cei care nu sufera de anxietate. Apar furnicaturi la nivelul picioarelor si acestea se simt mai usoare tot timpul. Picioarele iti amortesc, au parte de o circulatie proasta a sangelui si aceste lucruri apar pe parcursul intregii zile si nu reprezinta in mod neaparat faptul ca ceva nu este in regula.

Dar, atunci cand suferi de anxietate, nu poti decat sa acorzi si mai multa atentie acestor senzatii. Atunci cand observi astfel de lucruri, acestea provoaca si mai multa anxietate, ceea ce te face sa te gandesti la aceasta senzatie de furnicaturi ca fiind simptomul unei probleme si mai mari. Acesta este unl dintre motivele pentru care multi oameni care sufera de tulburari de anxietate dezvolta, de asemenea, si anxietate in privinta starii lor de sanatate si atacuri de panica- pentru ca chiar si senzatiile normale ii face sa aiba impresia ca ceva nu este in regula.

In cele din urma, atunci cand ai de suferit din cauza anxietatii, poti de asemenea sa elimini si anumite substante nutritive mai importante. De exemplu, cei care sunt supusi unui stres sever isi pot pierde rezervele de magneziu din corpul lor. Magneziul ( impreuna cu vitamina B12 si cu alte vitamine) joaca un rol in sanatatea sistemului nervos si, prin urmare, este posibil ca in anumite cazuri sa suferi doar de un deficit nutritiv. Poate sa fie foarte util sa vorbesti cu medicul tau de familie despre suplimentele potrivite cu multi vitamine.

Cum poti sa reduci starea de anxietate care e provocata de senzatia de furnicaturi la nivelul picioarelor

O parte foarte importanta a depasirii senzatiei de furnicaturi la nivelul picioarelor este pur si simplu sa iti amintesti ca, de fapt, nu ai nici un motiv de ingrijorare. Poate sa fie de foarte mare ajutor daca vorbesti cu un medic- prin eliminarea diabetului zaharat, a bolilor cardiace si a altor boli de pe lista, poti sa inveti sa fii mai increzator in privinta a ceea ce “inseamna” senzatia de furnicaturi de la nivelul picioarelor tale.

Dar, din nefericire, acest lucru este de ajuns in foarte putine cazuri. Cei care sufera de anxietate deseori o sa se convinga  singuri de faptul ca medicii lor de familie sigur au trecut niste lucruri cu vederea. Si, prin urmare, o sa ai de asemenea nevoie sa iti dai seama cum poti sa iti distragi atentia de la gandurile tale de ingrijorare. Nu este neaparat foarte important modul in care faci acest lucru, atat timp cat il faci intr-un mod foarte sanatos pentru starea ta de dispozitie. De exemplu:

  • Poti sa vorbesti cu un prieten la telefon
  • Poti sa iesi la o plimbare
  • Poti sa asculti niste muzica de calmare

Scopul acestui lucru este sa iti iei mintea de la aceste simptome atat de stresante si sa te gandesti la lucruri care sa nu iti provoace stres. Un act simplu, cum ar fi de exemplu bautul unui pahar de apa, poate sa fie un beneficiu urias pentru cei cu simptome de furnicaturi, din simplul motiv ca actul de a cauta un pahar de apa si de a il bea ii poate face sa nu se mai gandeasca la modul in care se simt.

Totusi, singurul mod de a scapa definitiv de astfel de senzatii este sa scapi de anxietate. Numai prin scaderea nivelelor de oncentrare si de atentie pe care le acorzi acelor senzatii atat de negative si daca iti opresti mintea din a se mai ingrijora degeaba o sa poti sa gasesti si tu o usurare. Cu siguranta o sa apara senzatia de furnicaturi la nivelul picioarelor, dar, daca inveti cum poti sa iti controlezi starea de anxietate, nu o sa te mai ingrijorezi in privinta modului in care se simt picioarele tale si astfel o sa opresti si senzatia de furnicaturi la nivelul picioarelor.

O sa observi ca au fost create si cateva teste diferite pentru determinarea nivelului de anxietate si care au fost create in mod specific pentru a iti analiza simptomele, cum ar fi de exemplu senzatia de furnicaturi la nivelul picioarelor, si sa iti ofere informatii si recomandari in privinta modului in care poti sa scapi de astfel de senzatii.

The post Furnicaturi in picioare – Un simptom neobisnuit al anxietatii appeared first on Alecia.ro.

Cadouri pentru casă – idei interesante pe 3gifts.ro

$
0
0

Din lumea cadourilor, se desprind mai mult ca niciodată idei ce îmbină în mod interesant funcționalitatea și estetica. Sunt o necesitate acele cadouri oferite celor care s-au mutat în casă nouă, respectiv celor care celebrează acasă anumite evenimente. Desigur că un cadou pentru casă este oricând binevenit, nu trebuie să fie neapărat o ocazie specială.

În întâmpinarea celor care doresc să surprindă plăcut cu un astfel de dar vine 3gifts.ro, un magazin online specializat în cadouri pentru casa și nu numai. Specialiștii subliniază ideea că un cadou practic o să fie mereu din rândul celor apreciate de destinatari, de familie în contextul dat.

Poate fi vorba despre un articol pur decorativ sau deopotrivă despre ceva practic, cu rol funcțional, deci necesar. Rămâne la latitudinea fiecăruia ce va viza alegerea finală. Intenția trebuie să fie mereu aceeași – de a fi primit și folosit cu plăcere.

Cadouri pentru casă interesante, pe 3gifts.ro

Este vorba despre un tip de cadou de interes major, motiv pentru care pe 3gifts.ro cei interesați vor găsi o categorie special dedicată acestora. Portofoliul este așadar completat de soluții reprezentand obiecte practice, din rândul celor ce oferă o utilizare ușoară, fără reguli speciale de utilizare. De altfel nici întreținerea acestora nu este deosebit de pretențioasă, ceea ce e cu atât mai avantajos.

Motivele pentru care atenția utilizatorilor online este îndreptată către această sursă sunt numeroase. Modul în care îmbină simplitatea cu utilitatea este inedit, deci de dorit. Un obiect aparent banal capătă alte valențe prin prisma acestui magazin. Fie că detaliile diferențiatoare îi face funcția îndeplinită, fie că design-ul sub care se prezintă este cel aparte, soluții se găsesc pentru toți.

Pentru cei care înclină spre utilizarea intensă a bucătăriei, practic care au o pasiune pentru gătit, un cadou interesant poate fi cutia tip pat germinativ, alături de semințele de plante aromatice. Și alte sugestii interesante au la dispoziție cei interesați. Ceasurile de perete, trusele de prim ajutor – o necesitate în orice locuință, seturile cu cești pentru servit ceaiul, dar și diversele suporturi pentru sticlele de vin, ramele clasice și elegante sunt potrivite pentru un cadou pentru casă.

Cu puțină imaginație deci,  cei interesați pot descoperi cadouri ieftine chiar, însă deosebite la 3gifts. Raportarea la design-ul locuinței, spre exemplu, la stilul preferat privind amenajarea acesteia, dar și la linia de culori pe care mizează este necesară pentru a face selecția cadoului potrivit. Integrarea obiectului respectiv în decor este un pas dificil, dar important de realizat. Încântarea destinatarului va fi pe măsura efortului depus.

Micile detalii sunt cele care fac de obicei marile diferențe. Mai ales cu ocazia unor celebrări speciale, soluțiile de cadou ce se regăsesc în acest magazin online pot fi salvatoare a celor aflați sub presiunea timpului. Livrarea comenzilor se realizează rapid, deci există toate șansele de a primi cadoul dorit, în timp util. Mai multe informații și produse concrete reprezentand idei potrivite pentru un cadou de casă se regăsesc pe site – 3gifts.ro.

 

The post Cadouri pentru casă – idei interesante pe 3gifts.ro appeared first on Alecia.ro.

Esofagita – simptome, factori declanșatori, prevenire, tratament

$
0
0

Esofagita este una din afecțiunile care inflamează și irită esofagul.  Persoanele afectate au dificultăți de înghițire precum și dureri în piept. Poate fi cauzată de acizii stomacali care se întorc în esofag (reflux de acid), de infecții virale sau bacteriene, unele medicamente sau alergii.

Tratamentul depinde de cauza și de cât de grav este afectat țesutul. Esofagita netratată poate afecta mucoasa esofagului și funcția acestuia. Alte complicații asociate sunt cicatrizarea sau îngustarea esofagului și probleme de înghițire.

Esofagul este un tub muscular prin care alimentele și lichidele înghițite ajung în stomac.

Tipuri de esofagită

Există mai multe tipuri de esofagită, fiecare având o anumită cauză.

  1. Esofagita eozinofilică

Așa cum o indică și numele, acest tip de esofagită este cauzată de un număr crescut de eozinofile în esofag. Ce sunt euozinofilele? Sunt granulocite care determină răspunsul imunitar la anumiți paraziți sau virusuri. Valorile mari de eozinofile pot indica o boală alergică (astm bronșic sau dermatită alergică).

În cazul esofagitei eozinofilice, corpul răspunde în mod excesiv la un alergen, care poate fi un aliment – laptele, soia, ouăle, grâul, arahidele, nucile sau crustaceele, sau un alergen inhalat, precum polenul.

Cazurile de esofagită eozinofilice sunt rare la copii. Unul din 10.000 are această formă de esofagită.

  1. Esofagita de reflux

Cauza acestui tip de esofagită reiese din denumirea ei: refluxul gastrointestinal. Acesta apare atunci când acizii sau alte conținuturi acide se întorc înapoi în stomac în mod frecvent. Refluxul de acid duce la iritarea și inflamarea cronică a esofagului.

  1. Esofagita indusă de medicamente

Nu în mod întâmplător scrie pe prospectul medicamentelor să ingerăm pastilele sau capsulele cu o cantitate cât mai mare de apă. Această formă de esofagită poate să apară atunci când nu respectăm acest sfat. Medicamentele rămân în esofag mult timp și provoacă daune.

Antibioticele, medicamentele pentru durere, clorura de potasiu și bifosfonații (medicamente contra pierderii de masă osoasă) sunt doar câteva exemple de medicamente care pot duce la esofagită.

  1. Esofagita infecțioasă

Este o formă rară de esofagită, declanșată de infectarea esofagului cu bacterii, virusuri, fungi (ciuperci) sau paraziți. Persoanele cu risc de esofagită infecțioasă sunt cele cu imunitatea scăzută după o boală. Este un tip de esofagită mai des întâlnită la pacienții cu boli grave, precum HIV, SIDA, cancer sau diabet.

Ce simptome provoacă esofagita

O persoană poate bănui că suferă de esofagită dacă:

  • înghite greu (disfagie)
  • simte durere când înghite (odinofagie)
  • are dureri în gât
  • este răgușită
  • are arsuri stomacale
  • acuză dureri la nivelul pieptului, în special în spatele sternului, în timpul mesei
  • alimentele pe care le consumă se blochează în esofag
  • are regurgitații acide
  • simte greață, varsă
  • are dureri abdominale epigastrice
  • nu are poftă de mâncare
  • tușește

Esofagita la copii – simptome

La copii, esofagita se manifestă la fel ca în cazul adulților (dificultăți de hrănire), doar că cei mici nu pot comunica sau explica durerea sau disconfortul pe care le simt.

Când trebuie să mergeți la medic

Sunați medicul dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile sau apar probleme mai grave, precum:

  • respirație scurtă
  • durere în piept care nu apare în timpul mesei
  • dureri la nivelul sternului care durează mai mult de câteva minute, mai ales la pacienți cu hipertensiune arterială sau diabet
  • dureri de cap
  • dureri corporale
  • febră
  • alimente blocate în esofag
  • incapacitatea de a consuma nici măcar guri mici de apă
Factori de risc

Pot fi mai predispuși la esofagită cei care:

  • au sistemul imunitar slăbit din cauza unei boli cronice (diabet, cancer, SIDA)
  • au hernie hiatală
  • sunt supuși la chimioterapie sau radioterapie pectorală
  • au suferit intervenții chirurgicale în zona pieptului
  • iau medicamente pentru prevenirea rejecției transplantului unui organ
  • iau medicamente imunosupresive pentru bolile autoimune
  • consumă des aspirină sau alte medicamente antiinflamatoare
  • suferă de vărsături cronice
  • sunt obeze
  • consumă alcool și tutun
  • au cazuri de alergii sau esofagită în familie

Trebuie să știți că riscul de esofagită este extrem de mic la cei cu imunitatea bună.

Complicații posibile pe termen lung

Esofagita netratată poate determina modificarea structurii esofagului, crescând riscul de:

  • îngustarea severă a esofagului (caz de urgență medicală)
  • formarea de găuri sau cicatrici în esofag (perforare esofagiană)
  • ruperea mucoasei esofagului în timpul râgâitului (în cazurile când alimentele rămân blocate în esofag) sau în timpul endoscopiei (din cauza inflamației)
  • sindromul Barrett (crește riscul de cancer esofagian)

Când mergeți la medic, trebuie să descrieți cât mai precis simptomele. Acesta vă va întreba de asemenea despre alte boli de care suferiți și despre medicamentele pe care le luați, pe bază de rețetă sau nu.

După o examinare fizică de bază, doctorul gastroenterolog poate solicita teste adiționale care să ajute la o diagnosticare cât mai corectă, precum:

  • endoscopie cu biopsie
  • radiografie cu bariu
  • teste de alergie (teste de piele)
Esofagita – tratament

Persoanele sănătoase se vindecă de esofagită în 2-4 săptămâni, printr-un tratament corespunzător. Cei cu imunitatea scăzută sau care suferă de infecții pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera.

Medicul poate prescrie anumite medicamente, în funcție de cauza esofagitei, precum:

  • medicamente antivirale
  • medicamente antifungice
  • medicamente antiacide
  • medicamente pentru durere (analgezice, antiinflamatoare)
  • steroizi orali
  • inhibitori de pompă de protoni (blocanți ai acidului stomacal)

Pacienții cu esofagită alergică pot fi consiliați să adopte o dietă eliminatorie. Această dietă va ajuta la depistarea alimentelor care declanșează reacții alergice. Cei mai cunoscuți alergeni alimentari sunt:

  • laptele
  • ouăle
  • soia
  • grâul
  • arahidele
  • nucile
  • crustaceele

De asemenea, evitarea consumului de alimente și băuturi acide, alimente picante, alimente crude sau tari. Mâncarea trebuie consumată în cantități mici și mestecată bine, de cât mai multe ori. Evitați consumul de alcool și tutun.

Dacă esofagul se îngustează foarte mult și duce la blocarea alimentelor, medicul poate recomanda o procedură de dilatare esofagiană.

Simptomele de esofagită cauzate de anumite medicamente se pot ameliora prin consumarea acestora cu o cantitate suficientă de lichide sau prin înlocuirea pastilelor și a capsulelor cu medicamente lichide.

Este indicat să rămâneți în poziție verticală (adică să vă evitați să vă întindeți) cel puțin timp de 30 de minute după ce ați luat o pastilă.

Așa cum puteți vedea, esofagita poate fi prevenită sau ameliorată prin evitarea factorilor declanșatori. Cei mai mulți pacienți își revin cu tratamentul prescris de medic. La cei sănătoși și cu un sistem imunitar puternic, esofagita trece de la sine, fără tratament.

The post Esofagita – simptome, factori declanșatori, prevenire, tratament appeared first on Alecia.ro.

Gastroenterita bacteriană – simptome, cauze, transmitere, remedii la domiciliu

$
0
0

Gastroenterita este cunoscută în limbaj popular sub denumirea de „gripa stomacului”. Deși poate afecta pe oricine, este mai răspândită la copiii mici. Este una din cele mai frecvente cauze ale diareei și vărsăturilor.

Cele mai multe cazuri de gastroenterită sunt cauzate de un virus (gastroenterita virală). La copii, gastroenterita virală este cauzată îndeosebi de rotavirus, iar la adulți de norovirus sau de o intoxicație alimentară.

Există și gastroenterită cauzată de bacterii (gastroenterită bacteriană), despre care vom discuta în acest articol.

Gastroenterita provoacă un disconfort semnificativ. Este însă o afecțiune pasageră, care se remediază de la sine în circa o săptămână.

Persoanele afectate se pot trata la domiciliu. De altfel, este indicat să stați în casă dacă aveți gastroenterită, deoarece boala se poate transmite foarte ușor și la alte persoane.

Ce este gastroenterita bacteriană

La fel ca în răceala căilor respiratorii, gastroenterita poate fi cauzată de un virus sau de o bacterie. Gastroenterita bacteriană mai este numită și toxiinfecție alimentară.

Bacteria infectează intestinul și provoacă inflamația stomacului și a intestinelor. Cauza o reprezintă în primul rând igiena precară a mâinilor. Infecția se poate contacta prin atingerea animalelor sau ingerarea de apă și alimente contaminate cu bacteria respectivă sau cu substanțele toxice produse de bacterie.

Cum știi că ai gastroenterită bacteriană – simptomatologie

Simptomele tipice de gastroenterită bacteriană sunt vărsăturile, diareea și crampele abdominale severe. Însă ele pot varia în funcție de bacteria care a produs infecția.

Gastroenterita bacteriană poate fi recunoscută prin aceste simptome:

  • pierderea apetitului
  • greață și vărsături
  • diaree bruscă, apoasă
  • dureri și crampe abdominale
  • sânge în scaun
  • febră ușoară
  • senzație de rău general

Unele persoane pot acuza dureri de cap sau dureri la nivelul membrelor. Simptomele debutează la o zi după infectare. Durează de obicei o săptămână, dar pot persista și mai mult

Gastroenterita bacteriană – tratament

Întrucât această afecțiune provoacă disconfort la nivel intestinal – vărsături și diaree, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să stați acasă până când simptomele se ameliorează și să lăsați boala să își urmeze cursul.

Antibioticele nu sunt indicate decât în n cazurile grave de gastroenterită bacteriană.

Deshidratarea severă cauzată de gastroenterita bacteriană poate necesita spitalizare pentru administrarea de lichide și săruri intravenos (prin perfuzie).

Remedii la domiciliu

Iată ce trebuie să faci pentru atenuarea simptomelor de gastroenterită bacteriană

  • Beți cât mai multe lichide pentru evitarea deshidratării corpului, mai ales după episoadele de diaree; cantitatea ingerată de lichide trebuie să fie suficient de mare încât să înlocuiască lichidele pierdute prin vomă și diaree; apa este cea mai bună alegere, dar se pot consuma și supe.
  • Dacă aveți poftă de mâncare, puteți servi cantități mici de supă, orez, piureuri, paste sau pâine (alimente solide care să întărească scaunul sau mâncăruri hidratante); sunt indicate mesele mici și dese.
  • Consumați alimente sărate sau bogate în potasiu (precum banane).
  • Evitați să mâncați lactate, fructe și legume crude, precum și alimente bogate în fibre, pentru a nu înrăutăți diareea.
  • Spălați-vă pe mâini deseori cât timp sunteți bolnavi, deoarece infecția se poate transmite ușor la cei din jur.
  • Folosiți remedii naturale pentru echilibrarea nivelului de electroliți din corp și tratarea diareii. Ghimbirul reduce greața și durerile abdominale și combate infecția. Oțetul de mere și busuiocul au de asemenea efecte calmante asupra stomacului și protectoare împotriva altor infecții.
  • Odihniți-vă suficient; repaosul la pat calmează simptome și ajută procesul de vindecare.
  • Este recomandat să stați acasă încă 2 zile după ce simptomele au dispărut, pentru a preveni răspândirea bacteriei.
Medicamente pentru gastroenterită bacteriană

Luați pastile anti-vomitive (Metoclopramid) și antidiareice (Loperamid). Întrebați mai întâi medicul sau farmacistul ce medicament este mai potrivit în funcție de simptomele pe care le aveți.

Luați Paracetamol dacă aveți febră sau dureri corporale.

Dacă aveți simptome de deshidratare (gură uscată, urină închisă la culoare), luați de la farmacie săruri speciale.

Cauzele apariției gastroenteritei bacteriene

Există un număr mare de bacterii care pot cauza gastroenterită bacteriană:

  • Yersinia – se găsește în porci și se transmite de la animale la oameni
  • Stafilococ – se găsește în produsele lactate, în carne și ouă
  • Shigella – se găsește în apă (se poate lua de la piscină)
  • Salomonella – se găsește în carne, ouă și lactate
  • Campylobacter – se găsește în carne și păsările de curte
  • coli – se găsește în special în carnea de vită și în salate

Factori de risc

Dacă aveți o imunitate scăzută riscați să suferiți mai des infecții, inclusiv gastroenterită bacteriană. Același lucru este valabil și dacă luați medicamente care reduc aciditatea stomacală.

Bacteriile pot produce anumite toxine care persistă inclusiv după reîncălzirea alimentelor contaminate.

Gastroenterita bacteriană nu provoacă complicații la adulții sănătoși, decât în cazuri foarte rare. Vârstnicii și copiii mici sunt în schimb mai vulnerabili la această afecțiune. Aceștia trebuie supravegheați îndeaproape, întrucât pot avea nevoie de îngrijire medicală.

Cum se transmite gastroenterita bacteriană

Bacteria se poate transmite altora dacă persoana infectată o poartă pe mâini și nu practică o igienă adecvată. În momentul în care ea atinge un aliment, un obiect sau alte persoane direct, riscul de contaminare este crescut.

Cei care au bacteria pe mâini dar nu și în corp riscă să o introducă în organism prin atingerea gurii sau a ochilor.

Restaurantele, cantinele și magazinele care servesc mâncare contaminată pot provoca focare de infecție. gastroenterita bacteriană.

Cei care călătoresc sau frecventează zone aglomerate au de asemenea șanse mai mari să contacteze această bacterie.

Cum ne putem feri de gastroenterita bacteriană

Dacă sunteți infectat cu gastroenterită bacteriană nu trebuie să ieșiți din casă, pentru a nu contamina și pe alții. Spălați-vă pe mâini după folosirea toaletei și înainte de a mânca.

După ce vă spălați cu apă și săpun pe mâini, folosiți un dezinfectant cu 60% alcool. Acest sfat este valabil atât pentru persoanele infectate, cât și pentru cei care au intrat în contact cu persoanele infectate.

Nu gătiți pentru alții, nu atingeți obiectele altora. Evitați contactul cu alții pe perioada bolii. Mai stați 48 de ore acasă după dispariția simptomelor, apoi vă puteți întoarce la serviciu sau la alte activități.

Gastroenterita bacteriană poate fi prevenită prin evitarea consumului unor alimente crude, precum laptele nepasteurizat, carnea crudă sau crustaceele crude. Inclusiv salatele trebuie spălate atent, frunză cu frunză.

Este recomandată păstrarea alimentelor la temperaturi foarte mari (adică gătite termic) sau foarte mici (la frigider).

Alte măsuri de prevenire a gastroenteritei bacteriene:

  • curățați regulat tocătoarele, tacâmurile, vesela și suprafețele din bucătărie
  • spălați-vă pe mâini după atingerea unor animale
  • consumați apă îmbuteliată cât timp sunteți în călătorie

Complicațiile gastroenteritei bacteriene sunt:

  • febră mare
  • dureri musculare
  • lipsa de control asupra mișcărilor intestinale
  • probleme renale
  • anemie

Infecții severe care nu sunt tratate corespunzător pot provoca daune la nivel cerebral, sau chiar deces.

Gastroenterita bacteriană la copii

Comparativ cu adulții, copiii sunt mai predispuși la infecțiile de tipul gastroenteritei. Un raport din anul 2015 realizat în SUA a arătat o tendință crescută a infecțiilor cu Salmonella la copiii sub un an. Cei mai mulți contactează acest patogen după ce consumă apă contaminată sau intră în contact cu animale purtătoare de Salmonella.

Copiii mici sunt de asemenea mai sensibili la infecțiile cu Clostridium difficile – o clasă de bacterii care se găsesc în fecalele de animale și pământ, gunoi sau murdărie în general.

Părinții trebuie să se asigure că cei mici practică o igienă corect: se spală regulat pe mâini și ating gura sau ochii cu mâinile murdare. Părinții sunt sfătuiți la rândul lor să se spele pe mâini după ce schimbă scutecele la copii. Ouăle, legumele, carnea și laptele trebuie fierte sau gătite bine înainte de a le oferi copiilor.

Simptomele de gastroenterită bacteriană la copii sunt similare celor din cazul adulților. Însă copiii sunt mai sensibili la diaree, febră și vărsături.

Un simptom unic la copii cu acest tip de infecții este scutecul uscat. Dacă cel mic nu a mai urinat de mai bine de 6 ore, este posibil să sufere de deshidratare. În acest caz este indicat să sunați de urgență medicul, mai ales dacă suferă și de diaree. Asigurați-vă că bea suficiente lichide.

Nu dați copiilor să bea sucuri de fructe sau băuturi carbogazoase, care nu fac decât să înrăutățească scaunele diareice. Bebelușii trebuie alăptați în continuare la sân sau cu laptele formulă. Asigurați-vă că se dorm suficient.

Copiii mai mari care vor să mănânce pot consuma alimente solide în cantități mici (supe, paste, orez, pâine). dacă au dureri corporale, le puteți da Paracetamol, în dozele potrivite vârstei lor.

Când trebuie să mergeți la medic

Dacă simptomele nu se ameliorează după 5 zile de la debutul lor, mergeți la doctor. La copii, necesitatea controlului medical este mai urgentă: dacă simptomele nu se îmbunătățesc după 2 zile.

Copiii peste 3 luni care varsă de mai bine de 12 ore sau fac scaune diareice de mai bine de 7 zile trebuie de asemenea văzuți de medic.

Copiii care urinează puțin, nu răspund sau sunt iritați, sunt palizi și au extremitățile reci pot fi deshidratați.

Scaunele cu sânge, voma de culoare verde, febra peste 38 de grade Celsius, respirația scurtă sau rapidă sunt de asemenea semene care trebuie să vă determine să mergeți la medic.

The post Gastroenterita bacteriană – simptome, cauze, transmitere, remedii la domiciliu appeared first on Alecia.ro.


Dieta cu Supă de Varză – rețetă și plan de mese pe 7 zile

$
0
0

Dieta cu supă de varză este cu siguranță una din cele mai apreciate cure de slăbire cu rezultate sigure. Durează o săptămână și are ca obiectiv scăderea rapidă în greutate.

Deși nu este o soluție pe termen lung pentru a slăbi, este eficientă pe termen scurt și de aceea mulți sunt dornici să o încerce „la nevoie”. Poate fi așadar considerată o dietă de slăbit de urgență.

Se crede că dieta cu supă de varză ar fi apărut într-un spital numit „Sacred Heart Hospital”, unde a fost folosită pentru stimularea pierderii în greutate la pacienții pregătiți pentru operație. Însă această ipoteză nu poate fi verificată.

Avantajele dietei cu supă de varză

  • slăbire rapidă în greutate
  • schimbare benefică în alimentație prin înlăturarea obiceiurilor greșite și a alimentelor nesănătoase
  • poate contribuie la reducerea riscului de cancer (acest efecte este valabil pentru toate legumele din familia cruciferelor: varza, broccoli, conopida)
  • plăcută la gust

planul dietei cu supa de varza

Această dietă nu trebuie urmată mai mult de 7 zile deoarece nu oferă un aport complet de nutrienți necesari bunei funcționări a organismului.

Dezavantajele dietei cu supă de varză

  • Unele persoane se plâng de faptul că este o dietă plictisitoare, fără gust.
  • Dacă aveți de gând să țineți o cură de slăbire cu varză trebuie să vă pregătiți pentru gaze.
  • Este nevoie de o voință puternică pentru a o putea duce la capăt.
  • Nu este suficient de hrănitoare
  • Este bogată în sare
  • Nu este o soluție de lungă durată pentru scăderea în greutate

Cum se prepară supa de varză – rețetă

Ingrediente

  • ½ varză albă
  • 6 cepe verzi
  • 2 ardei grași verzi
  • 400-800 g de roșii din conservă (întregi sau tocate mărunt)
  • 1 tulpină de apio
  • bulion, pătrunjel, sare, piper, usturoi și alte mirodenii după gust
  • apă

supa de varza

Există diverse rețete de supă de varză. Experimentați până ajungeți la cea mai bună rețetă, sau diversificați legumele. Puteți de asemenea folosi borș crud din tărâțe pentru a obține o ciorbă acră de varză.

Plan de mese pentru 7 zile

Ziua 1 – supă de varză, plus orice fruct, în afară de babane

Ziua 2 – supă de varză, plus alte legume, inclusiv cartofi copți cu unt la cină (în următoarele zile nu se mai consumă cartofi)

Ziua 3 – supă de varză, plus fructe și alte legume

Ziua 4 – supă de varză, plus orice până la 6 banane și lapte degresate

Ziua 5 – supă de varză, plus 6 roșii și până la 450 g de carne sau pește

Ziua 6 – supă de varză, plus carne (de vită) și legume

Ziua 7 – supă de varză, plus orez brun, suc de fructe făcut în casă și legume

planul dietei cu supa de varza

Pe durata celor 7 zile de dietă nu sunt permise băuturile carbogazoase, alcoolul sau pâinea.

Întrucât este o dietă foarte restrictivă din punct de vedere al caloriilor, nu este recomandată practicarea de exercițiile fizice. Plimbările sunt acceptate, nu însă și fizice intense, care pot fi periculoase.

Atenționări

Cel mai mare dezavantaj al dietei cu supă de varză este monotonia sau faptul că se consumă în fiecare zi aproape numai varză. Pentru a schimba situația în bine, supa de varză poate fi pregătită în diverse variante. Se poate diversifica paleta de legume, folosind tot timpul ingrediente noi.

Există și unele probleme legate de calitatea nutrițională a acestei diete. În multe zile, aportul de proteine, calciu și acizi grași esențiali este foarte redus.

Pierderea în greutate va surveni cel mai probabil datorită aportului caloric foarte mic, și nu datorită unor proprietăți magice ale supei de varză. Acest fel de mâncare a fost ales pentru o cură de slăbire cel mai probabil pentru că varza are un conținut mic de calorii.

Inca din antichitate sunt cunoscute calitatile terapeutice ale verzei, aceasta fiind un aliment minune care ajuta la stimularea functiilor ficatului, la detoxificarea si la cresterea diuretica a organismului. In componenta sa se regasesc in special provitamina A, vitaminele B, C si E si fibre, tocmai de aceea varza poate fi folosita in prevenirea si tratarea unui numar mare de boli. Componentele ei asigura sanatatea celulelor umane.

Varza este o leguma care contine foarte putine calorii, ea avand 25 de calorii la 100 de grame. Astfel, cura de slabire cu supa de varza este o dieta hipocalorica care consta intr-o supa ce arde grasimile. Dieta cu supa de varza este de foarte multe ori preferata de catre amatorii dietelor deoarece este foarte eficienta.

Mai mult, senzatia de foame este aproape inexistenta deoarece supa de varza se mananca in orice cantitate dorim, iar cu cat cantitatea de supa mancata creste, cu atat slabim mai mult.

Aceasta cura de slabire dureaza 7 zile, dupa care trebuie sa facem pauza macar 2 saptamani intrucat acest regim este unul hipocaloric si poate produce multe lipsuri in organism.

De-a lungul timpului dieta cu supa de varza a devenit foarte populara in randul persoanelor pentru care kilogramele in plus sunt o problema si din fericire in foarte multe cazuri s-a dovedit a fi foarte eficienta. Bineinteles, ca in orice alta dieta au existat si persoane pentru care dieta cu supa de varza nu a dat rezultate, insa destul de putine. De asemenea, pe langa efectul de slabire, aceasta dieta mai are si un efect de dezintoxicare a organismului.

Fiind o dieta foarte saraca in calorii, dieta cu supa de varza dureaza maxim 7 zile. Nu este recomandat sa prelungiti aceasta dieta mai mult de 7 zile deoarece datorita aportului mic de calorii poate provoca diverse probleme in organism. S-au semnalat diverse efecte secundare ale dietei precum: senzatie de slabiciune, lipsa energiei si stari nervoase.

In cele mai multe ori aceste efecte au fost usoare, insa daca dumneavoastra veti da piept cu ele in timpul dietei cu supa de varza, opriti imediat dieta si treceti la alimentatia dumneavoastra normala. De asemenea este indicat sa discutati si cu medicul pe tema aceasta.

Haideti sa vedem acum  cum se prepara supa de varza: veti avea nevoie de varza tocata, ceapa, rosii, telina, morcovi, fasole, marar si ardei gras. Puneti legumele intr-o oala la fiert, iar cand supa incepe sa fiarba adaugati marar si patrunjel, apoi lasati la foc mic aproximativ 10 minute. In continuare alimentatia dumneavoastra va arata cam asa:

Luni

  • supa de varza (puteti manca cat doriti)
  • fructe, la fel puteti manca orice cantitati, insa fara banane

Marti

  • supa de varza (puteti manca cat doriti)
  • legume (exceptand fasolea, mazarea si proumbul)
  • la cine puteti opta pentru un cartof cu unt

Miercuri

  • supa de varza (puteti manca cat doriti)
  • fructe si legume insa fara fasole, mazare, porumb si cartofi.

Joi

  • supa de varza (puteti manca cat doriti)
  • banane insa nu mai mult de 2 kilograme
  • lapte degresat

Vineri

  • supa de varza (puteti manca cat doriti)
  • maxim 500 de grame de carne de vita sau pui, la gratar sau fiarta dupa preferinte.

Sambata

  • supa de varza (puteti manca cat doriti)
  • legume, fara cele interzise in zilele anterioare
  • maxim 500 grame de carne de pui sau vita fiarta.

Duminica

  • supa de varza (puteti manca cat doriti)
  • legume
  • orez fiert

Pe toata durata dietei puteti bea si chiar este indicat sa consumati ceai si/sau cafea dar cu conditia ca ele sa nu fie indulcite cu zahar. Daca chiar nu le puteti consuma neindulcite, folositi zaharina pentru indulcirea lor.

De asemenea mai puteti consuma si suc natural de fructe, dar doar in zilele in care fructele sunt permise. Painea este interzisa in dieta cu supa de varza. Luati un supliment vitamino-mineral pe toata durata dietei si aveti grija sa beti cel puti doi litri de apa pe zi. Mult succes!

Cum preparam supa de varza acasa?

Cu ceva timp in urma v-am povestit despre capsulele de supa de varza si cat de eficiente sunt acestea in cura de slabire. Ei bine, la acele capsule exista o alternativa si anume supa de varza facuta acasa. Bineinteles, exista mai multe multe retete de supa de varza insa cea pe care o veti gasi aici se apropie cel mai mult de supa de varza Cabbage Forte dar in acelasi timp este si foarte gustoasa.

Ingrediente pentru supa de varza:cabbage-forte

  • – o capatana de varza de dimensiuni medii.
  • – 4 rosii coapte sau 1-2 cutii de rosii decojite
  • – 2 ardei rosii
  • – 1 legatura telina
  • – 1 legatura patrunjel
  • – 4 catei de usturoi
  • – 6 cepe albe
  • – 3-4 litri apa
  • – o lingura ulei de masline
  • – condimente (sare, piper)

Cum se prepara supa de varza:

  • – Tocati varza “solzisori” si frecati-o cu putina sare.
  • – Tocati ceapa, usturoiul, morcovii si ardeiul pe care ii caliti in ulei de masline.
  • rosiile decojite, taiate cubulete, varza si apa.
  • – Se fierbe totul pana legumele devin moi (aproximativ 30 min).
  • – Se adauga telina, patrunjelul si condimentele si se mai lasa la fiert aproximativ 5 minute.

Dieta cu supa de varza este una dintre cele mai folosite diete la nivel international, si una dintre cele mai populare diete din tara noastra in ultimele luni de zile. Acest lucru se datoreaza faptului ca este foarte eficienta si foarte usor de tinut, deoarece tot ce trebuie sa faceti este sa puneti o capsula intr-un castron si obtineti o portie de supa de varza, care pe langa faptul ca are un gust delicios va va ajuta si sa scapati de kilogramele in plus.

Ca in orice alta dieta, si in dieta cu supa de varza trebuie sa aveti grija la restul alimentatiei si sa faceti exercitii fizice regulat (desi nu este o regula, va recomand aceste doua lucruri pentru a obtine rezultate cat mai bune si mai apropiate de cele pe care dumneavoastra vi le doriti).

Ingrediete Supa de Varza

In majoritatea dietelor, organismul nostru este privat de la anumite vitamine si minerale. Ei bine, in dieta cu supa de varza lucrurile stau total diferite deoarece supa de varza contine foarte multe vitamine si minerale care reprezinta exact ceea ce organismul nostru are nevoie intr-o cura de slabire. Haideti sa vedem in continuare, ce contine supa de varza: varza alba, telina si paprika, Beta Caroten, Vitamina C, B1, B2, B6, B9 si B12

In cazul in care doriti sa incepeti o dieta cu supa de varza capsule, la aceasta adresa gasiti un magazin online de unde puteti achizitiona capsule de supa de varza de o calitate superuioara la cele mai mici preturi de pe piata.

Dieta cu supa de varza preparata acasa

In cazul in care doriti sa tineti dieta cu supa de varza si nu doriti sa folositi capsule in acest sens, mai aveti o solutie la indemana si anume sa va preparati chiar dumneavoastra acasa supa de varza. Pentru aceasta veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: varza alba tocata, ceapa, marar, patrunjel, telina, ardei gras, rosii, fasole verde si morcovi. Puneti toate legumele la fiert intr-o oala, iar cand acestea incep sa fiarba puteti adauga marar si patrunjel, iar apoi o veti lasa timp de 10 minute la foc mic.

In fiecare zi a dietei cu supa de varza, trebuie sa mancati cel putin o data pe zi supa de varza si sa puneti mare accent pe restul alimentatiei care trebui sa fie hipocalorica (cu putine calorii). In timpul dietei veti putea consuam cafea, ceai alb, ceai negru sau ceai de menta neindulcite.

De asemenea veti putea consuma fructe, legume si sucuri ale acestora.Sunt interzise alimentele precum: painea, sucurile din comert, alcoolul sau apa minerala, insa atentie trebuie sa beti cel putin 2 litri de apa plata zilnic.

Este recomandat ca pe toata durata dietei sa luati un supliment alimentar bogat in vitamine.

Despre dieta cu supa de varza

Cu cat mancam mai mult cu atat ne ingrasam mai repede si mai mult, aceasta regula este general valabila. Fiecare exces culinar presupune si dobandirea unor kilograme in plus. Insa exista o dieta care ne incurajeaza sa mancam mai mult, daca va vine sa credeti! Este vorba despre dieta cu supa de varza care ne incurajeaza sa consumam aceasta mancare daca dorim sa eliminam cat mai multe kilograme. Timp de o saptamana vom reusi sa slabim pana la 7 kilograme, depinde doar de cat de multa supa de varza consumam.

supa-de-varzaReusim sa slabim datorita faptului ca supa de varza ajuta la arderea rapida a caloriilor, are un continut caloric scazut si este destul de satioasa. Trebuie sa stim si ca, pentru a nu ne pune sanatatea in pericol, dieta cu supa ce varza nu trebuie urmata pentru o perioada lunga de timp (deoarece este o dieta hipocalorica).

Este foarte important sa nu ne infometam atunci cand urmam aceasta dieta, putem consuma cu incredere supa de varza de fiecare data cand simtim senzatia de foame. De asemenea: trebuie sa consumam in fiecare zi cel putin 4 pahare cu apa, adica sa ne hidratam corespunzator, trebuie sa respectam alimentele permise in cadrul fiecarei zile a dietei si sa incercam sa nu trisam.

Cu cat vom reusi sa respectam mai bine regimul alimentar sugerat cu atat vom reusi sa slabim mai mult, depinde doar de noi si de vointa cu care ne inarmam. Atunci cand consideram ca am slabit suficient putem sa intrerupem dieta, iar dupa ce o intrerupem este important sa incercam sa adoptam un regim alimentar sanatos, fara excese.

Pe langa faptul ca se incadreaza in categoria dietelor rapide si sanatoase, dieta cu supa de varza este si necostisitoare, mancarurile consumate preparandu-se usor si rapid. Aceasta dieta ne ajuta si sa ne curatam organismul de toxinele acumulate, ne ajuta sa ne imbunatatim digestia, parul si pielea, dar si sa prevenim aparitia cancerului. Trebuie totusi sa consultam un medic de specialitate pentru a preveni situatiile neplacute si sa ne facem un set complet de analize.

Reteta de supa de varza pentru dieta

Ingrediente: o varza rasa sau tocata, 2 cepe mari tocate, o cutie de rosii in bulion, 2 ardei grasi, 4 radacini de telina, 6 morcovi feliati, 250 g fasole verde, marar, patrunjel, 1-2 cuburi de vegeta, piper negru (dupa gust). Legumele se aseaza toate intr-o oala mare si se acopera cu apa si se lasa la foc mare. Cand incepe sa fiarba se adauga vegeta si apoi se lasa sa fiarba la foc mic. Spre final se adauga piperul, mararul si patrunjelul tocate. Supa de varza este foarte gustoasa si satioasa!

Dieta cu supa de varza este recomandata a se tine timp de 7 zile, la sfarsitul carora, daca nu ai trisat, poti slabi intre 5 si 7 kilograme.

  • – Prima zi: supa de varza in orice cantitate; fructe in orice cantitate (in afara de banane).
  • – Ziua a doua: supa de varza si legume crude sau fierte (evita mazarea, porumbul si fasolea uscata), iar la cina mananca un cartof mare copt cu unt.
  • – Ziua a treia: supa de varza , fructe si legume
  • – Ziua a patra: supa de varza , banane (maxim 8), lapte degresat in orice cantitate. Aceasta zi are rolul de a-ti potoli pofta de dulciuri.
  • – Ziua a cincea : supa de varza si 300- 500 g de carne de vita/pui/peste fiarta in sucul de la 6 rosii proaspete.
  • – Ziua a sasea: supa de varza si friptura de vita/pui/peste cu salata sau legume proaspete (fara cele mentionate la ziua a doua si fara cartofi).
  • – Ziua a saptea: supa de varza si orez fiert, legume proaspete si suc de fructe neindulcit – totul la discretie.

Pe timpul curei nu se consuma paine, nu se beau sucuri carbogazoase, alcool sau apa minerala. Se pot bea ceaiuri sau cafea, insa neindulcite. De asemenea, este recomandat ca in fiecare zi sa se bea cel putin doi litri de apa plata. Mai mult, pe intregul parcurs al dietei este indicat sa se ia un supliment cu multivitamine.

Avantaje si dezavantaje ale acestei dietei

Principalul avantaj al curei de slabire cu supa de varza este acela ca se scade mult in greutate intr-un timp foarte scurt. Grasimile din organism sunt arse imediat intrucat varza are un continut scazut in grasimi si bogat in fibre, obtinandu-se astfel silueta dorita.

Principalul dezavantaj al dietei cu supa de varza este acela ca ofera solutii doar pe termen scurt. Pe termen lung, aceasta metoda de slabire nu reprezinta o solutie pentru o alimentatie sanatoasa, pentru un stil de viata sanatos care sa duca la scaderea in greutate.

Cat pot slabi cu Cabbage Forte?

Dupa ce am scris acum vreo 2 saptamani articolul despre Cabbage Forte cred ca am primit cel putin 5 emailuri in care eram intrebata: “Cat pot slabi cu Cabbage Forte”? Deoarece stiu ca vor urma si alte emailuri si nu este politicos din partea mea sa dau copy-paste aceluiasi raspuns mai multor persoane, voi scrie aici pentru a fi la indemana tuturor.

Inainte de toate, cititi articolul despre Cabbage Forte pentru a va pune in tema cu produsul in sine, ce este, care este actiunea sa si ce se urmareste in urma curelor cu el. La intrebarea: “cat pot slabi cu cabbege forte” din pacate nu va pot da un raspuns concret, deoarece nu am un glob de cristal in care sa ma uit si sa imi arate viitorul, iar sa imi dau cu presupusul nu pot deoarece sunt mai multi factori implicati.

Totusi, in linii mari, cat se poate slabit cu Cabbage Forte?

Daca ne-am raporta la informatiile de pe site-ul distribuitorilor, am ramane uimiti. Totusi, parerea mea este ca acele cifre (gen 10 kilograme pe saptamana) sunt putin umflate. Mi se pare imposibil ca cineva sa poata slabi sanatos 10 kilograme intr-o saptamana, iar chiar daca ar reusi cel mai probabil s-ar ingrasa la loc intr-un timp foarte scurt.

 Cabbage Forte

Totusi, analizand parerile diferitor persoane care si-au share-uit povestea in comentarii la articolul despre cabbage forte si ale diferitor persoane care si-au scris povestea pe forumuri, am pus datele intr-un excel (undeva in jur de 60 bucati), iar media a fost de 6.7 kilograme/luna.

Bineinteles, aici sunt incluse tot felul de persoane: care au tinut dieta, care nu au tinut, care au mancat numai fast food, care au alergat, care au stat in fata televizorului 12 ore pe zi etc. Totusi, va puteti face o imagine de ansamblu.

Ca fapt divers, ~ 5 kilograme/luna mie mi se pare greutatea ideala pentru a fi pierduta in timpul curelor de slabire. Bineinteles ea este influentata de mai multi factori precum organismul si metabolismul dumneavoastra, stilul de viata etc.

Reteta de supa de varza alba

  • 100 grame varza alba
  • 50 de grame de rosii
  • 20 de grame de ceapa
  • 5 ml de ulei
  • 10 grame de smantana
  • cimbru
  • otet
  • sare
  • 300 ml de bulion de carne

Pentru a prepara supa de varza, varza alba se curata, se spala bine si se taie subtire ca fideaua. Se inabusa in ulei, impreuna cu ceapa curatata si tocata marunt. Se adauga putina apa si cimbru tocat. Se lasa la inabusit pana se inmoaie varza, apoi se adauga rosiile spalate, curatate de coaja si taiate felii. Se lasa totul sa se inabuse inca 10 minute, dupa care se toarna bulionul de carne si se sareaza. Se mai adauga cateva picaturi de otet (dupa gust) si se lasa sa mai dea inca un clocot. La servire se adauga smantana si sare daca mai este nevoie.

Pentru doritori, iata aici o supa de varza pentru dieta!

The post Dieta cu Supă de Varză – rețetă și plan de mese pe 7 zile appeared first on Alecia.ro.

Meseria de model de videochat si independenta financiara

$
0
0

In prezent, chiar daca se remarca o evolutie a tehnologiei si nu numai, mentalitatile, prejudecatile si miturile se rasfrang asupra unor ocupatii si job-uri oarecum diferite. Ce este diferit sau neinteles este adesea criticat.

Videochat-ul intra in aceasta categorie fiind un job asociat cu vulgaritatea. Domeniul de activitate ca model de videochat implica o oarecare doză de mister. Parerile impartite si unele controverse genereaza idei eronate care sunt ca o bariera in calea spre independenta pe toate planurile.

Moralitatea jobului este pusa sub lupa si meseria de model de videochat este vazuta ca o incalcare a principiilor in care doar banii castiga lupta. Pentru a demonta aceste prejudecati, cei de la BeYou Studio sunt dispusi sa fie transparenti in legatura cu avantajele unei angajari videochat in Bucuresti.

O alta idee ce va fi combatuta de specificatiile echipei de la BeYou Studio face referire la deteriorarea reputatiei. Este cunoscut faptul ca societatea blameaza acest domeniu. Astfel, cele interesate de un job ca model de videochat se intreaba adesea daca vor fi afectate in timp de activitatile pe care le practica.

Un studio de videochat care se respecta ia in serios termenii de confidentialitate. Mai mult decat atat, pentru un plus de siguranta, platformele sunt blocate pentru Romania. Riscul ca modelele de videochat sa fie recunoscute de membrii familiei sau de persoanele cunoscute din mediul social este redus la minim. In plus, cele interesate sa se angajeze in domeniu pot alege platformele pe care sa lucreze.

Avantajul financiar este cu siguranta baza acestei meserii. Este adevarat ca veniturile intr-o asemenea meserie sunt substantiale. Totusi trebuie mentionat faptul ca un succes deplin se obtine doar prin munca si determinare.

Un alt avantaj specificat de BeYou Studio este acela ca ofera posibilitatea alegerii locului de desfasurare a activitatii. Acest lucru face referire la optiunea de a lucra de acasa. Varianta de a lucra din confortul propriului camin le vizeaza in special pe cele care mai au un job sau un alt program de desfasurat in paralel cu meseria de model de videochat.

Totusi, varianta de a lucra doar de acasa nu este recomandata deoarece veniturile scad in mod substantial. Mediul de lucru dintr-un studio nu are rolul doar de a imparti idei si de a invata, ci reprezinta si un impuls de a lucra mai mult. Competitia este de cele mai multe ori constructiva si determina o ambitie greu de egalat.

Avantajele angajarii la BeYou Studio

*Ajutor si training

Primii pasi sunt cei mai grei. Emotiile sunt absolut normale. Orice se invata. Daca parerile despre acest job indica doar o lipsa de moralitate, acest lucru nu insemna ca este adevarat. In esenta sunt necesare training-urile deoarece meseria de model de videochat este una complexa.

Este nevoie de bune abilitati de comunicare si de capacitatea de a citi oamenii. Comunicarea este cheia sucuccesului in acest job. Cu siguranta un aspect fizic placut este de dorit, dar trebuie sa fie completat de o atitudine de nota 10.

*Contract de colaborare

Daca unele nelamuriri erau legate de legalitatea job-ului, acestea sunt explicate de catre echipa de la BeYou Studio. Ceea ce atesta siguranta veniturilor si nu numai este semnarea unui contract individual de munca.

In acest document sunt specificate atat sumele salariale, cat si comisioanele. Mai mult decat atat sunt mentionate si serviciile de configurare a PC-ului si de suport tehnic indiferent de situatie.

*Program flexibil

Studioul specificat se axeaza pe munca in ture intocmai ca modelele sa isi aleaga programul de munca dorit. Este un punct important de urmarit atunci cand se doreste urmarea unei astfel de cariere. Fiecare da randament optim intre anumite ore, iar BeYou Studio ofera aceasta sansa. Mai mult decat atat, in functie de orele de munca pot fi introduse in programul zilnic si alte activitati suplimentare.

Videochatul din Bucuresti este popular. Cele interesate se pot orienta dupa criteriile mentionate, iar BeYou Studio isi face recunoscuti anii de experienta pe aceasta nisa. Fiind un domeniu de mare interes ce se observa si in rezultatele economice ale tarii, cei care rezista in aceasta bransa sunt cei care opteaza pentru servicii de calitate. La BeYou Studio, modelele de videochat sunt in prim plan, iar beneficiile sunt pe masura pentru ca motivatia sa atinga cote maxime. Detalii suplimentare despre criteriile de angajare si avantajele oferite se regasesc pe BeYouStudio.ro.

The post Meseria de model de videochat si independenta financiara appeared first on Alecia.ro.

Titan Gel – Functioneaza? Afla cateva informatii utile!

$
0
0

Titan Gel din cate vad este ultima speranta pentru multi barbati care vor cu orice pret sa-si marasca penisul, insa ori nu au suficienti bani pentru o operatie ori le este prea frica sa o faca si prefera sa apeleze la o metode mai usoare, precum gelurile si cremele pentru marirea penisului.

Nu incerc sa denigrez cremele sau gelurile pentru marirea penisului, insa consider, ca cei care le vand, ar trebui sa faca un pic de “instruire” a.i clientii sa inteleaga cum se folosesc produsele respective si care sunt rezultatele la care se pot astepta. Este greu de crezut ca folosind Titan Gel, poti obtine un penis cu pana la 7 centimetri mai mare asa cum am vazut prin reclame. Nici baietii au folosit acest gel si au comentat mai jos, nu au obtinut astfel de rezultate.

Inainte sa tragi concluzii, iti recomand sa citesti si alte pareri pe forumuri sau bloguri despre Titan Gel, pentru a evita a cadea in plasa comentariilor false si review-urilor masluite cum se zice. Stiu ca e destul de nasol, insa din pacate am vazut tot mai multe cazuri in care producatorii sau distribuitorii anumit suplimente aveau “postaci” care scriau numai chestii pozitive despre produsele respective. De asemenea pe siteurile lor, din 50 de recenzii, toate erau pozitive. Nu se poate asa ceva…

titan-gel-utilizare-jelq
TiTAN Gel, acel gel pentru marirea penisului, este, din punctul meu de vedere una dintre cele mai mari tepe de la tigaile alea minune incoace. Nu l-am incercat, iar ce va spun aici e strict parerea mea personala bazata pe faptele relatate de ei pe siteul TiTAN Gel. Dupa ce le-ai citit, haide sa dezbatem firul in 4, sa intelegeti si voi de ce sunt atat de pus impotriva celor de la TiTAN Gel. Nu le port pica, dar sincer, nu-mi plac oamenii care fac profit pe spatele altora, “uitand” sa specifice niste lucruri importante, care ar putea influenta decizia de achizitie si asta cel mai probabil nu in favoarea lor.

Lasand asta la o parte si dand vina pe schemele de marketing, am daca e sa analizam parerile reale, cei care au folosit Titan Gel asa cum trebuie, chiar au obtinut rezultate. Bine, nu asa cum promit ei pe site, dar rezultate s-au obtinut.

Va sfatuiesc sa acordati atentie maxima acestui aspect. Suplimentele pentru potenta, in general, vin la pachet cu o serie de efecte negative daca sunt folosite pe termen lung. Indiferent de ce va trece prin minte acum, cantariti bine situatia sa nu regretati mai tarziu.

De asemenea, daca va faceti temele veti ajunge la concluzi ca puteti obtine rezultate cu TITAN GEL doar daca faceti exercitii pentru marirea penisului. Altfel, nu vad nici o logica dupa care v-ati putea mari penisul, doar aplicand gelul. Asadar, in momentul in care alegeti exercitiile, va sfatuiesc sa optati pentru ceva soft, cum ar fi JELQ si cel putin la inceput, sa nu faceti exercitii cu greutati.

Cum actioneaza Titan Gel?

Titan Gel, actioneaza precum majoritatea suplimentelor pentru marirea penisului sub forma de gel sau crema. Imbunatateste si accelereaza circulatia sangvina la nivelul penisului imbunatatind astfel erectia, durata ei si favorizand cresterea penisului.

Din pacate, pe siteul oficial Titan Gel nu am gasit mai multe informatii cu privire la modul de actiune. As fi fost interesat sa vad chestii putin mai avansate, mai stiintifice despre modul de actiune al Titan Gel.

Articol util: video cu operatia pentru marirea penisului

 

titan gel - a se observa timbrul de pe cutie
Titan GEL: cutia produsului cu timbru si recipientul (origine ruseasca)

Ce efecte are Titan Gel?

Despre efectele Titan Gel se vorbeste peste tot in schimb. Acest lucru ma face sa ma gandesc daca nu cumva, e doar reclama de acest Titan Gel, deoarece mi se pare cam absurd sa ai un produs pentru marirea penisului, sa-l ridici in slavi ca functioneaza miraculos dar cand vine vorba sa dai niste explicatii cu privire la modul sau de actiune sa o dai in lambada.

Eu nu cred in acest produs 100% deoarece nu am nici un motiv concret. In primul rand, daca va uitati pe siteul oficial al produsului TiTAN Gel veti vedea niste promisiuni cum ca utilizand acest gel, va veti mari penisul cu cativa cm / saptamana. Bai oameni buni si intregi la minte, intr-o saptamana, nu va creste nici parul atat de mult. Nici unghiile nu cresc 1 cm intr-o saptamana….

Conform siteului Titan Gel oficial din Romania, efectele acestuia ar fi:

  • Marirea penisului in doar 4 saptamani (se promite pana la 4 centimetri). A scris si Iulian aici ca aceasta promisiune este mai mult de reclama, deoarece este fizic si anatomic imposibil acest lucru intr-un timp atat de scurt.
  • Erectii mai puternice, deci un mic ajutor pentru cei care sufera de disfunctie erectila.
  • Erectii de lunga durata, deci ceva util pentru cei care sufera de ejaculare precoce.

Eu am sumarizat efectele Titan Gel aici, din informatiile de pe siteul lor. N-am dat copy paste exprimarilor gen: “un penis cu 4 cm mai mare” sau “latime 60%” deoarece, nu vreau sa influentez in vreun fel pe cineva sa cumpere Titan Gel bazandu-se pe aceste afirmatii, care intre noi fie vorba, sunt aberante.

titan gel si penisul dupa utilizare

Clarificare: n-am testat inca Titan Gel, deci reticienta mea este strict legata de modul in care distribuitorii il promoveaza. Nu sunt de acord cu acele promisiuni deoarece nu se pot intampla si unii vor fi foarte dezamagiti.

Totusi, Titan Gel este posibil sa fie un produs ok, daca-l folositi corespunzator si daca aveti asteptari realiste de la el. Cu cresterea in lungime este mai greu (am explicat intr-un articol anterior de cei, da un search pe blog), insa rezultate in grosime se pot obtine ceva mai usor cu mai multe creme si geluri pentru marirea penisului.

Efectele Titan Gel sunt foarte similare cu cele promise de spray-ul Macho Man. Sper sa nu fie la fel de “eficient” ca si acel spray, deoarece am vazut numai reclamatii la adresa sa in ultimele luni.

Ce efecte secundare are Titan Gel?

Pe siteul lor oficial nu se vorbeste deloc despre efectele secundare ale Titan Gel.

La unele geluri similare, am citit ca unii au avut senzatii de mancarimi si roseata la cateva minute de la aplicare dupa care au disparut. Pana la noi informatii de la producatori despre efectele secundare ale Titan Gel, va recomand sa fiti atenti la efectele ce pot sa apara.

Sfat: nu uitati sa cititi comentariile despre Titan Gel. Sunt comentarii postate aici pe blog, iar eu va pot asigura ca am aprobat toate comentariile, inclusiv cele ale baietilor care n-au fost multumiti de gel, ca sa va puteti face o imagine.

Efecte prea grave, data fiind natura Titan Gel, nu prea au cum sa apara (cum e in cazul Viagra sau Cialis de exemplu), insa banuiesc ca nici senzatiile de mancarime nu sunt foarte placute daca te afli undeva in public.


Ce ingrediente are Titan Gel?

Acesta, alaturi de modul de actiune al Titan Gel au fost cateva din lucrurile care m-au interesat in mod special si despre care nu am gasit informatii. Nu stiu de ce naiba sunt atat de secretosi atunci cand vine vorba de chestii atat de importante.

Uraaa, revin cu update si am gasit lista de ingrediente din Titan Gel. Precizez faptul ca este vorba despe lista de ingrediente, pentru Titan Gel rusesc, cel produs de Hendel llc

Acestea sunt urmatoarele:

Ingredientele prezentate pe siteul producatorului sunt impartite in doua liste si anume lista de ingrediente active si lista totala de ingrediente din compozitia produsului. Le-am luat pe amandoua, separat asa cum sunt prezentate.

Haideti sa vedem in mare ce actiune are fiecare si cum pot ajuta aceste ingrediente in marirea penisului.

→ Ingrediente Active:
  1. Acid hialuronic – injectarea cu accid hialuronic este o procedura foarte populara pentru marirea penisului. Nu are legatura cu operatia de marire a penisului, insa este o metoda pe care doctorii o folosesc in mod frecvent, in special in tarile asiatice unde dimensiunea penisului este o problema cunoscuta. Daca vreti sa cititi mai multe despre acest ingredient, efectele sale, cum se fac procedurile de injectare (injectarea de acid hialuronic in penis, este mult mai eficienta decat aplicarea unui gel precum Titan Gel, trebuie sa fiti constienti de acest lucru), va recomand sa cititi articolul scris de Dr. Kim pe siteul clinicii sale.
  2. Acid succinic – este un acid pe care il produc mitocondriile in organismul nostru, acestia fiind o sursa de energie la nivel celular. Mai exact, acidu lsuccinic din Titan gel face ca celulele sa fie hranite mai repede, iar impartirea celulelor la nivelul penisului sa fie facuta mai eficient, pentru ca tesuturile sa isi mareasca dimensiunea intr-un mod mult mai accelerat decat cel normal.
  3. Extract de verbena – nu am gasit informatii concrete si stiintifice care sa faca o conexiune intre extractul de verbena si marirea penisului. Am gasit in schimb cateva suplimente/produse pentru marirea penisului care au verbena in compozitia lor.
  4. Extract de căpșuni – la fel ca si in cazul extrctului de verbena, nici pentru extractul de capsune nu am gasit o explicatie pentru a intelege cum acesta functioneaza in procesul de marire a penisului. Am gasit in schimb alte creme si geluri pentru marirea penisului (care se vand in special prin SUA) care au acest extract in compozitia lor.  Voi trimite un mail celor de la Hendel, doar pentru curioziztatea mea, sa aflu mai multe informatii despre actiunea acestor doua extracte din lista de ingrediente active din Titan Gel. Cand primesc raspuns, ii dau copy-paste aiic.
→ Ingrediente (lista completa):
  • Apă
  • Poliacrilat de sodiu
  • Dimeticona
  • CYCLOPENTASILOXANE
  • Trideceth-6
  • PEG / PPG-18/18 Dimeticonă
  • Propilen glicol
  • Poloxamer 184
  • Verbena flori / extract de frunze
  • Hialuronat de sodiu
  • Acid succinic
  • Extract de căpșuni,
  • Mentol
  • fenoxietanol
  • Gliceril laurat
  • Hidroxid de sodiu.

Am citit pe un alt blog niste comentarii despre TiTAN Gel si cineva spunea ca chiar si-a marit penisul cu TiTAN Gel, dar doar in grosime nu si in lungime. Ei bine, haideti sa va zic eu cum sta treaba 🙂

“Administrarea” gelului TiTAN Gel se face prin masaj. Cu alte cuvinte, trebuie sa va masati penisul cu acel gel. Masandu-l, veti pune sangele in miscare. Cum penisul este un muschi, este foarte posibil ca masandu-l regulat acesta sa ia putin in grosime.

Din punctul meu de vedere, meritul TiTAN Gel in cazul celor care au observat cresteri in grosimea penisului dupa utilizare, este foarte mic. Probabil, ar fi obtinut rezultate similare daca si-ar fi masat penisul cu lubrifiant Durex


Update: revin cu un update dupa vreo 7 – 8 luni de la postarea acestui articol. Inca nu au aparut pe siteurile care vand Titan Gel in Romania detalii despre ingredientele acestui produs. Tot ce am gasit este afirmatia ca Titan Gel este un produs natural si cam atat. Asta inseamna ca ar trebui sa ii credem pe cuvant, ceea ce din punctul meu de vedere nu este o optiune, mai ales intr-o lume a suplimentelor pentru marirea peinisului unde se minte de ingheata apele.

titan gel - una dintre diferentele dintre fake si original

Parerea mea: daca puneti accent pe ingredientele produselor pe care le folositi, ar fi o idee foarte buna sa cereti producatorilor prospectul si lista cu ingrediente inainte de a cumpara Titan Gel.

Update: am gasit o imagine cu cutia produsului unde apar niste informatii cu privire la producator. Intersant de citit si facut cercetari daca aveti intentia sa folositi acest produs.

Pareri si indicatii de la cei care au folosit Titan GEL:

Daca va aflati printre cei care au achizitionat si folosit deja Titan Gel si credeti ca l-ati folosit suficient timp incat sa trageti o concluzie corecta, scrieti cateva cuvinte intr-un comentariu aici, astfel incat alte persoane care vor sa foloseasca Titan Gel sa poata trage o concluzie daca merita sau nu.

Stiu ca noi romanii in general, avem tendinta de a lasa comentarii si testimoniale doar atunci cand vrem sa facem caterinca sau cand vrem sa huiduim. Haideti totusi sa dam dovada de spirit civic si sa oferim si informatii utile.

Nota: sa fie clar pentru toata lumea, vreau sa adaug ca acest articol despre Titan Gel nu este sponsorizat, iar eu nu intentionez sa promovez in vreun fel produsul sau sa-i fac o imagine buna. Asadar, daca ati folosit Titan Gel si nu sunteti multumiti de el, puteti posta cu incredere comentarii cu parerile voastre deoarece ele vor fi aprobate. Singurele rugaminti sunt sa:

  • postati comentarii complete si cu detalii. Daca sunteti multumiti sau daca nu sunteti, asigurati-va va rog ca postati cat de cat comentarii citibile din care cei care cauta informatii despre Titan Gel sa poata intelege ceva. Un “da functioneaza” sau “nu, este o teapa ordinara” chiar nu ajuta pa nimeni. Va spun din propria experienta, deoarece si eu sunt o persoana care cauta informatii si recenzii inainte de a cumpara un produs.
  • nu lasati comentarii “la misto, Stiu ca este foarte frumos sa facem caterinca, insa haideti sa o facem pe alte subiecte. Spuna asta deoarece, daca lasati aici un comentariu in care vorbiti ironic despre rezultatele obtinute cu Titan Gel, este posibil ca anumite persoane sa le ia de bune si nu cred ca va doriti asta.
  • in cazul in care nu ati fost multumiti ce rezultate ati obtinut cu Titan Gel, ati cerut returnarea banilor si ati obtinut-o, va rog sa scrieti intr-un comentariu exact procedura pe care ati urmat-o. Va cer acest lucru, deoarece am vazut ca din cand in cand mai apar persoane in aceasta situatie care pur si simplu nu stiu cum sa inceapa.
  • nu va laudati aiurea. Serios, nu va cunoaste nimeni si sunt sanse de 99.99% ca nimeni cu care discutati in comentarii sa nu va cunoasca vreodata. Cu ce va ajuta daca va laudati si exagerati si mintiti ca v-ati marit penisul cu Titan Gel cu x sau xx cm in cateva saptamani?

manualul de instructiuni cu care ar trebui sa vina titan gel

De asemenea, ar fi bine sa va faceti bine temele inainte de a achizitiona Titan GEL. Este un produs destul de dubios, iar pretul sau nu este tocmai mic. Cititi parerile despre Titan GEL si asigurati-va ca este ceea ce va doriti sa incercati in acest moment. Daca aveti dubii, mai asteptati 🙂

Comentarii despre Titan Gel

Am citit parerile a mai multor barbati care laudau din tot sufletul Titan Gel pentru marirea penisului pentru ca i-au ajutat ca viata lor sa se schimbe si sa aiba langa ei femei mai fericite (din punct de vedere sexual).

Printre acestia erau multi care erau foarte fericiti ca au acum un penis mai mare cu 3 – 4 cm dar erau si barbati pentru care Titan Gel nu a functionat complet (nu au un penis mai mare) in schimb erau foarte bucurosi ca au erectii mai puternice si rezista mai mult cand fac sex – cam 3 ore.

Nicolae
Intr-o luna si jumatate penisul meu a crescut 5! Erectie ca o piatra, o patida de sex dureaza cel putin o jumatate de ora! Ma simt ca un rege!

Fara a incerca sa afisez nici un pic de rautate sau ironie asupra comentariului lui Nicolae, singurul caz in care am auzit de o marire a penisului cu 5 centimetri intr-o saptamana, a fost al unui tip care-si facuse o faloplastie.

Logic vorbind, nu vad nimic altceva care ar putea cauza o marire a penisului atat de repede si intr-un timp atat de scurt.

Vasile
Îmi place crema! Penisul a devenit mai gros si mai lung,erectia apare intr-un moment, si orgasmul dureaza mult mai mult. Satisfac o femeie de 3-4 ori pe noapte!

Titan Gel de fapt este un gel, nu o crema. Comentariul alsat de Vasile mi se pare irelevant, in conditiile in care Titan Gel este un produs pentru mairea penisului iar el pune accent atat de mare pe faptul ca sastisface o femeie de 3 – 4 ori pe noapte.

Georghe
Am insistat înainte de culcare cu miscari de masaj timp de o luna. Rezultat +3.8cm.

Chiar si 3.8 centimetri mi se pare un rezultat foarte exagerat pentru 1 luna. Concret, discutand cu mai multe persoane care au folosit Titan Gel sau alte produse de marirea penisului si au facut exercitii JELQ (vezi putin mai jos cum se fac aceste exercitii), am ajuns la concluzia ca cele mai bune (si realiste rezultate) au fost de aproximativ 1 centimetru / 3 luni.


Cele mai sincere comentarii despre Titan Gel le gasiti pe bloguri si forumuri si nu pe pagina oficiala a produsului. Nu spun ca acolo nu ar fi si comentarii reale insa cred ca majoritatea sunt scrise doar ca sa para un produs foarte bun.

Cititi multe comentarii si informati-va bine inainte de a cumpara Titan Gel pentru a va asigura ca faceti o achizitie care o sa va multumeasca si sa va faca fericiti din punct de vedere sexual.

Update: intre timp a aparut pe piata un nou produs, care se numeste Atlant Gel. Este foarte similar cu Titan Gel insa nu am reusit sa fac inca o conexiune intre cele doua sa-mi pot da seama daca este vorba despre acelasi producator.

Update2: astazi am aflat ca in Romania a aparut TITAN GEL GOLD, o versiune imbunatatita a Titan Gel din cate spun producatorii. Ingredientele par promitatoare. Iti recomand sa citesti recenzia si parerile clientilor despre versiunea GOLD.

Tot in acest update, as mai dori sa adaug o chestie si anume cu privire la produsele contrafacute. Pe piata (nu stiu daca a aparut si in Romania, deoacamdata) exista Titan Gel contrafacut. Vazusem o stire cum undeva prin Filipine daca nu ma insel a intrat politia peste ei si au consfiscat nu stiu cate mii de produse care probabil ar fi ajuns la vanzare prin diferite state din Europa. Sfatul meu este sa cumparati doar din surse oficiale. Voi reveni cat de curand cu un articol despre diferentele dintre Titan Gel original si cel contrafacut. Folositi functia de search pentru a-l gasi.

buton comanda titan gel

Prospect Titan Gel:

Este in limba engleza, nu am avut timp sa-l traduc, insa daca nu va descurcati, puteti folosi Google Translate sau imi puteti scrie in comentariu si o sa-mi fac timp sa il traduc.

Titan Gel intimate lubricant gel for men

Description

Hydrates. Provides comfort during the intercourse, has a positive effect on the quality of sexual life. Enhances personal potential and promotes new intense sensations.

Provides good lubrication.

Stain free, easily removed with water, deposit free.

Fragrance and parabens free.

It can be used during sex as well as with a vacuum pump, extenders, and when performing special penis enlargement exercises known as “jelqing”.

The positive effect for penis enlargement is ensured thanks to a synergistic complex of biologically active substances: hyaluronic and succinic acids, as well as natural extracts of verbena and strawberry fruit

Product form/Packaging 50 ml tube
Shelf life 36 months
Storage conditions Store in a dark place at a temperature between +5 °C to +25 °C

Active ingredients
Hyaluronic acid,
succinic acid,
extracts: Verbena and strawberry

Consist
Water, Sodium polyacrylate, Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Trideceth-6, PEG / PPG-18/18 Dimethicone, Propylene glycol, Poloxamer 184, Verbena flowers / leaf extract, Sodium hyaluronate, Succinic acid, Strawberry extract, Menthol, Phenoxyethanol, Glyceryl laurate, Sodium hydroxide.

Mode of application
Apply the gel on the external genitals or the condom before intercourse. This is not a spermicide. Can be used with vacuum pumps, extenders, as well as when performing special penis enlargement exercises known as “jelqing” (apply on the external genitals according to the device instructions or before exercise)

Contraindications
For external use only. Avoid contact with eyes and mucosa. Do not apply on damaged or irritated skin. Certain ingredients may cause allergic reaction. It is recommended to use under specialist direct control or to consult a doctor before use.

Legalization: Russia (State Registration Certificate)

A se nota contraindicatiile si anume faptul ca daca aveti orice fel de iritatii sau rani la nivelul penisului, este contraindicat sa utilizati Titan Gel. De asemenea, observati recomandarea producatorului  (atentie, a producatorului nu a magazinelor care vand acest gel) sa il folositi impreuna cu:

  1. Pompe Vauum
  2. Extendere pentru penis
  3. Exercitii de marirea penisului JELQ

Din punctul meu de vedere, cele mai accesibile si la indemana oricui sunt exercitiile JELQ. Sunt de asemenea si foarte eficiente. Voi scrie in continuare cum se procedeaza atunci cand vreti sa le folositi impreuna cu acest produs.

Titan Gel este un produs pentru marirea penisului. Am scris despre el aici, un articol destul de complet si complex. N-am tratat totusi situatia in care cineva a cumparat deja Titan Gel si doreste sa afle cum se foloseste.

Titan Gel, fiind un gel pentru marirea penisului si nicidecum vreun elixir magic, trebuie folosit impreuna cu exercitii pentru marirea penisului. El se foloseste astfel:

  1. Se spala penisul. Trebuie sa fie curat si uscat.
  2. Se aplica Titan Gel in palma, iar apoi se intinde pe penis. Il puteti folosi exact in acelasi mod in care folositi un gel lubrifiant.
  3. Se continua facand unul dintre exercitiile pentru marirea penisului. JELQ este o optiune foarte buna.

titan gel - a se observa timbrul de pe cutie


Cum aplici gelul cu exercitii JELQ?

Inainte de toate, haideti sa vorbim putin despre exercitiile pentru marirea penisului. JELQ nu este singurul exercitiu pe care-l puteti face impreuna cu Titan Gel. Exista mai multe tehnici (Kegel, cu greutati, cu intinderi etc) insa JELQING-ul mi se pare cel mai accesibil din punct de vedere al dificultatii si cel mai ok din punct de vedere al rezultatelor.

Info: stiu ca exercitiile cu greutati sunt foarte tentante. Toata lumea le vede simple si eficiente la modul: “imi leg un disc de 5 kg e p**ă si astept sa se lungeasca“. In realitate nu este chiar asa, iar acest tip de exercitii sunt cam cele mai complexe si implica destul de multe riscuri.

Voi incerca sa structurez un pic acest “ghid de jelqing cu titan gel” astfel incat sa fie usor de urmarit si in acelasi timp sa scriu cat mai concis informatiile importante.

Cum se fac exercitiile JELQ?
exercitii-jelq-1
JELQ: PASUL #1

Aplicati Titan Gel pe palma. Trebuie sa fie o cantitate suficienta astfel incat sa umezeasca penisul in totalitate.

Nu aplicati foarte mult deoarece se va irosi inutil si oricum, la o sesiune de JELQ trebuie sa aplicati gel de 2 – 3 ori deoarece gelul va intra in piele, iar penisul si mana vor ramane uscate.

Daca folositi alt gel/crema, procedura este aceeasi.

 

 


 

exercitii-jelq-2
JELQ: PASUL #2

Asa trebuie sa arate pozitia degetelor atunci cand incepeti sa faceti JELQ.

Ma rog, degetul mare si cel aratator. Celelalte le puteti pune in buzunar daca doriti. Penisul trebuie strans la o intensitate medie astfel incat miscarile sa nu provoace durere.

Atentie: daca simtiti durere, va opriti imediat deoarece riscati “accidentari” cu consecinte.

 

 

 


exercitii-jelq-3
JELQ: PASUL #3

In imaginea alaturata este descrisa miscarea propriu zisa. Aici penisul pare erect 100%, insa in practica, nu incercati sa faceti JEQLING atunci cand aveti erectie completa.

Va devini dureros in foarte scurt timp si exista si riscul de a ejacula in timpul exercitiilor, transformand astel exercitiile de marirea penisului in masturbare.

Este important sa aveti o tehnica pentru a preveni ejacularea.

 

 

 


exercitii-jelq-4
JELQ: PASUL #4

Acolo este limita superioara pana la care se merge.

Niciodata, miscarea de JELQ nu trebuie sa includa si glandul (capul, cum i se spune in popor).

Asadar, miscarea pleaca de la baza penisului si se opreste la atingerea glandului.

 

 

 


 

exercitii-jelq-5
JELQ: PASUL #5

Odata atins glandul, o luati de la capat.

O sesiune de JELQ cu Titan GEL (sau alt gel pentru marirea penisului) ar trebui sa sa aiba 100 de miscari complete (dus-intors).

Faceti exercitiile de 3 – 4 ori pe saptamana.

Opriti-va imediat daca simtiti durere. Scopul acestui exercitiu este sa stimulati nu sa va provocati durere, caz in care pot sa apara accidentari si sa fie nevoie sa opriti exercitiile pentru cateva saptamani sau chiar luni.

 

 


JELQING este un subiect foarte complex. S-au scris carti si ghiduri mari pe aceasta tema. Aici, fiind un articol in special despre Titan Gel iar JELQING fiind doar una dintre tehnicile care pot fi utilizate pentru aplicarea acestui gel, m-am rezumat in a scrie pe scurt cum se fac exercitiile acestea.

Daca aveti intrebari sau sugestii, nu ezitati sa-mi scrieti in comentarii, pe facebook sau pe mail (gasiti linkurile in parte de jos a siteului).

Avantaje si dezavantaje: Titan Gel vs Faloplastie (operatie de marirea penisului):

Discutam la un moment dat cu cineva pe mail despre cea mai buna optiune e marire a penisului. Utilizarea de Titan Gel (sau alt gel/crema/spray/ulei) pentru marirea penisului impreuna cu exercitii sau faloplastia – operatia de marire a penisului.

Evident, oricare dintre aceste doua optiuni vine cu avantaje si dezavantaje.

Titan Gel Faloplastie
Costuri reduse. Cu 1 tub/2saptamani, un tratament de 3 luni ar costa 2 x 3 x 157 lei =  942 lei, de unde este probabil sa primiti un discount generos. Costuri mari. Operatiile de marire a penisului costa de la 1000 euro si ajung la 5000 euro.
Rezultate in timp: dpmdv tratamentele cu Titan Gel trebuie sa dureze minim 3 luni Rezultate immediate. Te trezesti din anestezie cu penisul mai mare.
Nu este nevoie de recuperare. Poti face sex, iti poti continua viata normala Necesita recuperare in functie de procedura aleasa
Nu prezinta riscuri. In cel mai rau caz niste iritatii daca esti alergic la ingrediente Exista riscuri. Nu vreau sa intru in detalii, dar este o operatie si riscurile exista.
Rezultate limitate. Nu te poti astepta la rezultate mai mari de 1 -2 cm. Rezultate limitate insa mai generoase. Iti poti mari penisul si cate 5 cm faloplastia. Ingrosare la fel

 

Nu as vrea sa intru acum intr-o polemica de genul Titan Gel vs Operatie pentru marirea penisului. Eu personal vad avantaje si dezavantaje de feicare parte, iar un sfat concret nu as putea da nimanui, deoarece depinde de mai multi factori precum:

  • Dimensiunea actuala a penisului: daca aveti un penis de 5 cm (micropenis) nu are rost din punctul meu de vedere sa va chinuiti cu geluri, creme, exercitii etc. Direct faloplastie deoarece este cea mai buna metoda pe care o aveti la dispozitie.
  • Bugetul: daca bugetul este o problema, atunci nu prea are sens sa va ganditi (cel putin pana nu faceti rost de bani) la marirea penisului prin operatie. Ca idee, o faloplastie de ingrosare si alungire a penisului facuta cu derm propriu, costa chiar si 5000 euro.
  • Timpul pe care-l aveti la dispozitie: daca faceti o operatie de marire a penisului, ei bine, aveti o perioada de recuperare in care nu veti putea face sex si veti avea anumite restrictii si dupa aia va puteti continua viata in mod normal. Daca vreti sa va mariti penisul cu Titan Gel si exercitii, ei bine, macazul se schimba, deoarece aveti nevoie e minim 3 luni in care sa faceti exercitii JELQ (vezi mai sus cum se fac) de 3 – 4 ori pe saptamana.
  • Riscurile pe care vi le asumati: desi medicii care fac astfel de operatii spun ca nu prea exista riscuri, sa fim seriosi si Ciomu i-a zis tipului aluia ca nu exista nici un risc. Lasand gluma la o parte, riscuri exista si voi scrie un articol separat pe aceasta tema.
Alte metode de marirea penisului in afara de Titan Gel:

Pana acum am discutat despre Titan Gel cam tot ce putea fi discutat. Pareri, mod de aplicare, ce trebuie sa faci sa obtii rezultate cu acest gel, insa haideti sa vorbim si despre restul metodelor de marirea penisului la care putem aplica:

  • Operatia de marirea penisului – se poate face in Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara
  • Pompe de marirea penisului  – pot fi achizitionate de pe Internet sau din magazine de specialitate
  • Exercitii de marirea penisului – am discutat despre ele mai sus la indicatii de utilizare Titan Gel. Exercitiile pot fi facute fara gel, insa gelul nu poate fi utilizat fara exercitii, daca doriti sa obtineti si rezultate, bineinteles.
  • Pastile de marirea penisului – sunt inutile din punctul meu de vedere. Am mai vorbit despre ele si cu alte ocazii.

The post Titan Gel – Functioneaza? Afla cateva informatii utile! appeared first on Alecia.ro.

Trend alert: în ce rochii investești pentru sezonul toamnă-iarnă

$
0
0

Moda îți forțează bugetul aproape de fiecare dată. Sunt stiluri interesante pe care ți le dorești și propuneri noi, fresh, de sezon care te vor face să te simți ca o divă. Din rațiuni practice poți alege câteva piese ce vor domina trendurile, în care să investești.

Rochiile, mereu la modă și mereu o preferință a femeilor, pot fi mai mult ca oricând o expunere de trenduri, stiluri care te cuceresc. Pentru toamnă ai de ales între cele inedite și cele îndrăznețe, cel puțin la capitolul print. Nu este vorba de ținute glam, ci chiar și de rochii casual de toamna – iarna ce se dovedesc a fi practice, edificatoare pentru trendurile actuale.

Rochii cu imprimeuri

Printuri, în mod special animal print, sunt cele care te fac să te simți mai încrezătoare în tine. Știm cu toții că acest stil în trecut era rar abordat și cine îl purta era clar o femeie cu multă îndrăzneală. Acum însă animal print-ul este un look sofisticat și parcă mai dorit ca oricând de către orice femeie.

Sunt recomandate rochiile lungi, mai ales cele mulate pe corp, cele lejere de asemenea, în note moderne. Nu evita rochiile cu franjuri la tiv spre exemplu sau cele asimetrice.

La fel de populare sunt printurile de tip carouri. Un astfel de trend a fost văzut la Dior, la sacourile cambrate și preluat destul de repede. Ce este important de reținut aici este că la carouri ar fi ideală alegerea unui croi cambrat sau accentuarea taliei.

La același capitol de imprimeuri regăsim și motivele florale. Rochiile în culori închise și cu print floral masiv, contrastant rămân în vogă. Din punct de vedere al lungimii pot fi alese cele midi sau maxi, asimetrice, cu pliuri sau guler.

Alte tipuri de rochii casual, în trend, regăsite la Bobomoda

Magazinul online Bobomoda își propune să fie un reper pentru toate femeile care intenționează să arate bine, să se îmbrace conform reperelor de actualitate, păstrând în același timp și prețurile la un nivel acceptabil. Așadar, în colecțiile Bobomoda se regăsesc articole vestimentare pentru toate gusturile. Iată și câteva recomandări ținând cont de stilurile în vogă.

Tricotul

Cine spune că pentru a arăta bine trebuie să te încorsetezi? Rochiile din tricot sunt cele ce demonstrează că poți să te și simți bine cu ceea ce porți. Tricotul este lejer, se mulează pe corp și îți scoate în evidență silueta. Vei găsi astfel de rochii la Bobomoda, de tip rochie maletă, cu guler înalt.

La fel de relaxate sunt și rochiile cu un croi larg, cele de tip casual sport, din bumbac. Acestea se potrivesc mai bine cu sneakersi și sunt varianta de rochie atunci când simți nevoia de a purta ceva sport, ce nu ține cont de rigori ale eleganței clasice.

Rochia tip sacou

Este de asemenea una din opțiunile regăsite, aici cu care faci furori. Rochia de acest gen dispune de un decolteu ceva mai generos, în V, închidere în nasturi și pune un mare accent pe talie. Rochia de tip sacou este și mai versatilă, întrucât combinată cu pantofi eleganți cu toc poate fi o ținută pe măsură, elegantă sau ceva mai relaxată, casual.

Rochia de tip sacou este în colecția Bobomoda albă, cu mâneci bufante, sexy și interesantă. Trece-o pe lista de must have a acestui sezon, mai ales dacă ai o siluetă cu care te mândrești.

Paleta de culori a acestui sezon

Mizează pe rochii simple, dar colorate. Toamna aceasta este printre cele mai vibrante în ceea ce privește paleta de culori. Pe podiumuri au fost observate ținute statement, în culori tari precum- roșu, bordo, verde, dar mai ales galbenul, un trend ce se pare că ne urmărește încă din vară. Nu te limita la culori monotone, închise pentru că pierzi din farmecul unei garderobe ce te inspiră prin culoare.

La Bobomoda opțiunile de acest gen sunt la fel de diverse precum și tipurile de croiuri și design. Pentru cele mai conservatoare din fire, rochiile pot fi bej, negre sau tonuri de verde închis. Pentru cele care se lasă purtate de trenduri mai moderne galbenul muștar, turcoazul, albastrul intens sunt opțiuni preferate.

The post Trend alert: în ce rochii investești pentru sezonul toamnă-iarnă appeared first on Alecia.ro.

Dr. Ana Maria Apostol: despre dopul de cerumen care se formeaza in ureche

$
0
0

Am stat de vorba cu medicul specialist in ORL, Dr. Ana Maria Apostol drespre probleme ORL cu care se confrunta toata lumea. Iata ce ne povesteste doamna doctor despre dopul de cerumen care se formeaza in ureche.

Grija noastra constanta de a ne curata urechiile, sa nu ne vada nimeni ca aveam urechiIle murdare.  Stiti ca nu ar trebui sa va stresati cu acest lucru. UrechiIle se curata singure.

Va voi explica de ce si cum!

Tegumentul care captuseste urechea in interior, conductul auditiv extern, fabrica o substanta pe nume CERUMEN, cu rolul de a curata si proteja urechea. Are rolul de a elimina tot praful si bacteriile care vor sa intre. Acest cerumen este amestecat cu sebumul secretat de celulele sudoripare ale tegumentului conductului auditiv extern.

Cerumenul se formeaza in primele doua treimi exterioare ale conductului. Acesta se formeaza in mod continuu, zilnic si “se misca”, se formeaza straturi in interior care vor elimina in afara straturile din exterior. De aceea de multe ori gasim in pavilion urme de ceara.

Cerumenul la inceput are o culoare galben deschisa dar cu cat va stationa mai mult in conduct se va deshidrata si isI va modifica culoarea, se va transforma in tot felul de nuante de maro chiar cu tenta spre negru. Cu cat este mai inchis la culoare, cu atit este mai vechi. Si DA, poate sa fie ceara “proaspata”, noua, care sa curga ca un lichid si sa ne dea o mincarime in ureche din cand in cand si poate sa fie si “veche”, cu o culoare maro spre negru. Aceasta ceara veche se va aduna strat dupa strat si se va transforma intr-un dop de cerumen.

Masticatia, cu miscarea mandibulei contribuie de asemenea la eliminarea cerumenului si mai ales acesta este eliminat in timpul baii. In timpul baii ceara se inmoaie si iese singura, fara nici un ajutor.

Este gresit sa punem dusul spre ureche , in timpul baii,cu scopul de a ajuta eliminarea dopului de ceara. Este si mai gresit sa folosim betisoare de ureche dupa baie, cica sa indepartam ceara din ureche. Acele betisoare de ureche nu pot sa indeparteze cerumenul din conduct, dimpotriva, il vor impinge si mai inauntru, favorizand formarea dopului de ceara. Si mai mult de atit frecusul pe care il fac acele betisoare cu tegumentul conductului va favoriza formarea unor escoriatii care pot si sangera.

In acele leziuni ale pielii conductului vor intra bacterii si ciuperci formand astfel infectii bacteriene sau micotice ale urechii externe. Acestea vor da durere de ureche ingrozitoare, scaderea auzului si o scurgere urat mirositoare.

Scaderea auzului poate sa o dea si un dop de cerumen care a ocupat tot conductul. La un moment dat acesta senzatie de ureche infundata poate sa survina brusc, dupa o baie sau piscina, moment in care dopul de ceara existent s-a “umflat” de la apa care a intrat in conduct. De asemenea dopul de ceara poate sa dea si tiuit in ureche.

Nu exista metode de a scoate dopurile de cerumen acasa. Acestea se scot doar in cabinetul ORL, dupa un examen clinic care sa certifice prezenta dopului si cu instrumente specifice. Oamenii pot sa aiba impresia ca au urechea infundata datorita unui dop de cerumen dar nu tot timpul asta este cauza hipoacuziei, pot sa fie si alte cauze (otite externe, otite medii). De aceea trebuie ca medicul ORL sa inspecteze urechea inainte de a incerca scoaterea presupusului dop. Dopul de ceara se scoate cel mai usor prin aspiratie, cu o canula de aspiratie specifica urechii, sau cand nu dispui de aceasta se foloseste o seringa mare cu apa calduta si prin jetul de apa introdus in ureche, va elimina dopul.

Noi, specialistii ORL, facem aceste manevre sub controlul luminii de la lampa noastra frontala, cu mare grija, pentru a nu leza pielea conductului si a nu ajunge la consecintele  pe care le-am enumerat mai sus.

Toate acele picaturi si sprayuri emoilente care exista in piata farmaceutica nu au “puterea” de a elimina aceste dopuri ci doar de a le inmuia si a le pregati pentru manevrele noastre de extragere.

Fiecare om fabrica o cantitate diferita de cerumen, unii nu au mai deloc, altii fac frecvent dop de cerumen; acestia nu au o boala anume ci pur si simplu este constituia lor genetica si nu o putem modifica cu nici un tratament.

Excesul de cerumen sau dopul de ceara poate fi favorizat de folosirea in exces a castilor si protezelor intraauriculare.

Daca vom incerca sa curatam urechea cu betisor de ureche sau alt “obiect” fara sa fie ceara inauntru, acesta va ajunge usor la timpan si va putea sa il perforeze, aparand o durerea ascutita si brusca, urechea va curge in urmatoarele ore. In acel moment va trebui sa ajungem la medicul ORL urgent si vom avea grija sa nu intre apa in ureche, pentru ca aceasta va suprainfecta urechea medie.

SFATUL MEDICULUI: Nu mai curatati urechiile, acestea se curata singure la baie. Cerumenul si dopul de ceara fac parte din bagajul nostru genetic, toata lumea sufera ce aceasta “problema” intr-o masura mai mare sau mai mica. ??

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre ORL, poti intra pe blogul doamnei doctor –  www.alertaorl.ro

The post Dr. Ana Maria Apostol: despre dopul de cerumen care se formeaza in ureche appeared first on Alecia.ro.

Viewing all 943 articles
Browse latest View live